NAJNOVIJE
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde, od kojih su jednog usmrtili, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestilo je  tužiteljstvo u četvrtak.

Okrivljenike terete da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane nakon zarobljavanja trojice pripadnika biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42. godine.

Istragom je utvrđena sumnja kako su ih prisilili da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili 38-godišnjeg pripadnika ZNG-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo. 

 
(Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:59)
U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:04)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera

Iz Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su pozvali poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:00)
U napadu na maloljetnike i jednog 18-godišnjaka u Vinkovcima sudjelovalo pet osoba, svi su predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, utvrdili identitet  pet osoba koje su 23. veljače u Vinkovcima fizički napale tri maloljetnika i jednog punoljetnika, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:58)
U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:16)
U ožujku kreće nacionalna kampanja osvještavanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, provodi projekt Surf and Sound 2.0, odnosno nastavlja aktivnosti na smanjenju pojave online nasilja prema ženama u društvu.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:04)
U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 13:59)

Općina Andrijaševci pomaže mladim obiteljima i samohranim roditeljima pri kupovini prvog stambenog objekta

Općina Andrijaševci Općina Andrijaševci Foto: Valerija Lozančić

Općina Andrijaševci raspisala je Javni poziv za podnošenje prijava za financijsku pomoć pri kupovini stambenog objekta na području općine kojom korisnik po prvi put rješava svoje stambeno pitanje. Iz proračuna je za tu namjenu izdvojeno 13.280 eura, a korisnik koji ispunjava uvjete može ostvariti pomoć za kupnju stambenog objekta u iznosu od 2.656 eura. Rok za podnošenje prijava je 31. listopada 2023., odnosno do iskorištenosti sredstava predviđenih za ovu mjeru.

- Iz godine u godinu nastojimo iznaći financijska sredstva za ovakav vid pomoći mladim obiteljima i nadamo se, s obzirom na iskazani interes, da ćemo vrlo brzo iskoristiti sva sredstva kako bi pomogli našim sugrađanima u rješavanju stambenog pitanja, a mi, kao Općina, imali što više stanovnika, posebice djece u školama i vrtićima - rekao je načelnik Općine Ante Rajković.

Naglasio je kako imaju sve više upita za kupovinu nekretnina i doseljavanje na područje općine iz drugih dijelova Hrvatske.
-To nas izuzetno veseli i dobar je pokazatelj. Putem svojih mjera nastojat ćemo da naša općina opstane, živi aktivno s lokalnom zajednicom te da iznađemo rješenja kako zadržati, a u budućnosti i dovesti što veći broj mladih na područje općine. Čim postoji interes, promišljanjem zajednice uvijek se dođe do rješenja – poručio je Rajković. 

Prihvatljiv korisnik je fizička osoba koja nije starija od četrdeset godina, odnosno podnositelj zahtjeva nije stariji od četrdeset godina u trenutku objave poziva za provedbu ovog programa, koja kupuje stan ili kuću na području Općine Andrijaševci, čiji bračni drug i njihova djeca nemaju u vlasništvu/suvlasništvu stan ili kuću, osim stana ili kuće koja je predmet Zahtjeva za sufinanciranje, čiji bračni drug i njihova djeca nisu prodali ili na drugi način otuđili stambeni objekt iz svog vlasništva ili suvlasništva na području RH, koja nema duga na ime javnih davanja, nema dugovanja prema Općini Andrijaševci, Komunalnom društvu Rokovci-Andrijaševci, Dječjem vrtiću „Bambi” Rokovci po bili kojoj osnovi (komunalna naknada, komunalni doprinos, grobna naknada, naknada za vrtić i druge propisane obveze) i koja nema blokirani bankovni račun tijekom postupka podnošenja Zahtjeva.

Korisnik koji je kupio stambeni objekt na području Općine Andrijaševci može ostvariti pomoć za kupnju temeljem valjano zaključenog kupoprodajnog ugovora, a prihvatljiv ugovor je onaj zaključen od datuma zatvaranja prethodnog Javnog poziva, odnosno od 1.studenog 2022. godine.

Neprihvatljiv korisnik je fizička osoba koja kupuje stambeni objekt od članova obitelji i koja ima blokirani bankovni račun radi ovrhe na novčanim sredstvima te se istom ne može odobriti ne može odobriti financiranje iz ovog Programa.

Pročitano 167 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija