NAJNOVIJE
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde, od kojih su jednog usmrtili, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestilo je  tužiteljstvo u četvrtak.

Okrivljenike terete da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane nakon zarobljavanja trojice pripadnika biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42. godine.

Istragom je utvrđena sumnja kako su ih prisilili da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili 38-godišnjeg pripadnika ZNG-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo. 

 
(Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:59)
U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:04)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera

Iz Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su pozvali poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:00)
U napadu na maloljetnike i jednog 18-godišnjaka u Vinkovcima sudjelovalo pet osoba, svi su predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, utvrdili identitet  pet osoba koje su 23. veljače u Vinkovcima fizički napale tri maloljetnika i jednog punoljetnika, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:58)
U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:16)
U ožujku kreće nacionalna kampanja osvještavanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, provodi projekt Surf and Sound 2.0, odnosno nastavlja aktivnosti na smanjenju pojave online nasilja prema ženama u društvu.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:04)
U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 13:59)

Održana početna konferencija projekta "Sunce nad Vukovarom"

Održana početna konferencija projekta "Sunce nad Vukovarom" Foto: Sandra Grgić

Gradu Vukovaru odobren je projekt „Sunce nad Vukovarom” prijavljen na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a iz programa „Energija i klimatske promjene“, za koji je u svibnju prošle godine zamjenik gradonačelnika Filip Sušac potpisao ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. U Vukovaru će se u sklopu ovoga projekta izgraditi 12 solarnih elektrana, ukupne snage 801,90 kW, čijom će se uporabom znatno smanjiti izdaci za električnu energiju gradskih objekata i ustanova, naglasio je voditelj projekta Branko Knežević na početnoj konferenciji projekta te svečanom potpisivanju ugovora između Grada Vukovara i izvođača radova, tvrtki ELEKTRO-ENERGETIKA te ĐURO ĐAKOVIĆ ELEKTROMONTAŽA održanom u konferencijskoj dvorani Poslovno-inovacijskog centra BIC.

- Grad Vukovar je zajedno s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske izradio projektno-tehničku dokumentaciju vrijednosti 125.000,00 kuna što je bilo u potpunosti sufinancirano bespovratnim sredstvima, a nakon toga smo se prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije gdje smo prijavili 12 objekata. U planu je izgradnja 12 solarnih elektrana za što očekujemo uštedu na potrošnji električne energije oko 100 tisuća eura godišnje. Vijek elektrana je otprilike 20 godina, pa se s time očekuje ušteda od oko 2 milijuna eura. Kroz natječaj „Energija i klimatske promjene“ ostvarili smo sufinanciranje projekta od 85 posto. Naknadno smo se prijavili i za sufinanciranje EU projekata te ostvarili bespovratna sredstva od 60 tisuća eura, što u konačnici Grad Vukovar obvezuje na 60 tisuća eura po ovom projektu – rekao je Knežević pojašnjavajući kako su paralelno uz ovaj projekt prijavili još jedan projekt i to projekt za istraživanje geotermalnih potencijala na području Vukovara, gdje su također osigurana bespovratna sredstva u visini od 85 posto.

- Razvijamo taj projekt i gledamo u budućnosti imati pripremljenu dokumentaciju kako bismo osigurali sredstva preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te svih ostalih izvora, s obzirom kako se nastoji financirati pametno, digitalno i zeleno – naglasio je Knežević.
Solarne elektrane izgradit će se na Osnovnoj školi Antuna Bauera, Dragutina Tadijanovića, Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Nikole Andrića i Osnovnoj školi Mitnica, Dječjem vrtiću na Centralnom objektu i Dječjem vrtiću Vukovar Novi, na Gradskoj upravi Vukovar, Gradskoj tržnici Vukovar, Sportskoj dvorani „Danijel Rehak“ u Borovu naselju i Plivalištu Vukovar. Sve elektrane na distributivnu mrežu trebale bi biti spojene do kraja godine.

Solarne elektrane   Sandra Grgić   2023 2

Ugovore je s izvođačima radova potpisao gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je tom prilikom zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ovoga projekta u Gradu Vukovaru.
- Zadovoljstvo je predstaviti ovdje projekt putem kojega na 12 zgrada u Vukovaru postavljamo 12 novih solarnih elektrana. Na području Hrvatske, a zahvaljujući radu Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara na čijem je čelu pročelnik Dražen Čulig, osigurali smo izgradnju najvećeg broja solarnih elektrana po ovom pozivu. Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli projektu, Veleposlanstvu Norveške s kojim smo cijelo vrijeme u suradnji i nadam se da će građani Vukovara od ovoga projekta imati koristi u vidu energetske sigurnosti, ali jednako tako i snižavanja troškova korištenja samih objekata – naglasio je gradonačelnik Penava.

Projekt „Sunce nad Vukovarom“ sufinanciran je iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe Programa „Energija i klimatske promjene“, uz podršku Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške. 

Projekt se provodi u suradnji s norveškim partnerom – Energy Farm International Foundation. Ukupna vrijednost projekta „Sunce nad Vukovarom“ iznosi 774.968,55 eura od čega su 85 posto, odnosno 658.723,27 eura bespovratna sredstva.

Pročitano 325 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija