NAJNOVIJE
Vlak usmrtio muškarca

U naletu putničkog vlaka, na željezničkoj pruzi Vinkovci-Ivankovo, jutros je smrtno stradao muškarac, izvijestila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

(Subota, 20 Srpanj 2024 12:45)
Slavi se Dan grada Vinkovaca

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Vinkovcima je obilježen Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Ilije.

Na sjednici održanoj u Gradskom kazalištu Joza Ivakić gradonačelnik Ivan Bosančić pohvalio se, kako je rekao, iznimnim gospodarskim rastom te podsjetio na brojne projekte koji su završeni ili su u tijeku na području grada.
-Prošle godine svečanu sjednicu u povodu Dana grada održali smo u novoj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice, a ovu odražavamo u novoobnovljenoj zgradi Gradskog kazališta Joze Ivakića. Da ne govorim o brojnim drugim projektima koje smo realizirali, ali moram reći da nismo zadovoljni jer želimo još jače napredovati i razvijati se - poručio je Bosančić te naglasio kako su u 2023. godini Vinkovci zabilježili 19 posto više zaposlenih, čiji su prihodi rasli za više od 34 posto.
-U ovom trenutku u privatnom sektoru u Vinkovcima radi gotovo 9.000 zaposlenih, a to je u odnosu na prošlu godinu gotovo 1300 ljudi više - istaknuo je te zahvalio poduzetnicima što dobrim radom Vinkovce čine uspješnim gradom.

Dan grada Vinkovaca čestitao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić prisjetivši se uloge koju su Vinkovci imali u stvaranju hrvatske države u vrijeme Domovinskog rata.
Vinkovci imaju nevjerojatnu kulturnu i arheološku baštinu. Nevjerojatno zvuči podatak da ovdje 8.000 godina bez prestanka raste i buja život koji ovdašnji naraštaji nastavljaju. Drago mi je da danas slavimo Dan grada Vinkovaca uz dobre i kvalitetne projekte i dužnost nam je nastaviti s njima - poručio je. 

(Petak, 19 Srpanj 2024 15:13)
U Dalju otvoreno 19.Županijsko natjecanje u oranju

U Dlaju je danas otvoreno 19. Županijsko natjecanje u oranju, a po riječima predsjednika Udruge natjecatelja u oranju Osječko-baranjske županije Juraja Klarića, odvija se u dvije kategorije – plugu ravnjaku i plugu premetnjaku. Organizaciju natjecanja ocijenio je vrhunskom kao i suradnju poljoprivrednih srednjih škola Dalj i Donji Miholjac te sudjelovanje Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

(Petak, 19 Srpanj 2024 14:43)
Prosječna neto plaća za svibanj iznosila 1324 eura

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1324 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini - izvijestili su iz Državnog zavoda za statistiku. 

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1832 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini. 

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 2135 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 847 eura.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 3109 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 1097 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 16,9%, a realno za 13,2%.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 17,3%, a realno za 13,6%.

Medijalna neto plaća za svibanj 2024. iznosila je 1122 eura, a medijalna bruto plaća 1520 eura.

(Petak, 19 Srpanj 2024 12:52)
Grad Vukovar objavio poziv za prijavu učenika na dječje ljetovanje na otoku Čiovu

Grad Vukovar objavio je Javni poziv za prijavu učenika na dječje ljetovanje na otoku Čiovu u 2024. godini.

U sklopu programa dječjeg ljetovanja na otoku Čiovu boravit će 47 učenika i 3 voditelja/pratitelja u terminu od 07. 08. do 14.08. 2024. godine.

Na dječjem ljetovanju na otoku Čiovu mogu sudjelovati učenici od završenog 2. do završenog 5. razreda osnovne škole s područja grada Vukovara i sa prebivalištem u gradu Vukovaru, a prema sljedećim kriterijima:
prosjek ocjena u školskoj godini 2022/2023.

- Djeca koja imaju loše vladanje temeljem svjedodžbe o završenom razredu bit će izuzeta iz daljnje evidencije na navedeno ljetovanje bez obzira na prosjek ocjena, a nepotpune i nepravovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

Ukoliko učenici imaju isti prosjek ocjena, prednost imaju učenici:

- s uzornim vladanjem,

- iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade,

- iz obitelji korisnika prava na dječji doplatak,

- učenici koji nisu bili na ljetovanju u organizaciji Grada Vukovara u 2023. godini.

Prijava učenika na dječje ljetovanje na otoku Čiovu podnosi se na standardiziranom obrascu (u privitku) u UO za društvene djelatnosti Grada Vukovara, dr. Franje Tuđmana 1, Vukovar ili na e-mail adresu:  [email protected].

Uz ispunjeni standardizirani obrazac za prijavu potrebno je priložiti i presliku osobne iskaznice jednog roditelja, svjedodžbe učenika za šk. god. 2022/2023. te presliku rodnog lista ili osobne iskaznice učenika.

Dodatna dokumentacija (samo za korisnike) rješenje o pravu na zajamčenu minimalnu naknadu ili dokaz o pravu na dječji doplatak.

Prijave se zaprimaju od 19. srpnja 2024.- do 26. srpnja 2024. godine.

Odluka o odabiru učenika za ljetovanje na otoku Čiovo biti će objavljena na službenoj web stranici Grada Vukovara, najkasnije do 31. srpnja 2024. godine.

Za sve dodatne informacije u svezi ovog Javnog poziva zainteresirani se mogu obratiti na broj telefona: 032/456-503 ili osobno u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Vukovara.

(Petak, 19 Srpanj 2024 11:23)
Ljetni sportski kamp u Osijeku

U organizaciji Školskog sportskog saveza Grada Osijeka tijekom lipnja i srpnja je proveden Ljetni sportski kamp, na kojem su policijski službenici za poslove prevencije Ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske sudjelovali kroz edukativne aktivnosti lokalnih preventivnih projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ koje su provedene i u okviru obilježavanja „Svjetskog dana biciklista“ - izvijestili su iz PU osječko-baranjske. 

Polaznicima Ljetnog sportskog kampa posebno je skrenuta pozornost da tijekom vožnje bicikala zakon propisuje da su kada se kreću preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići s bicikla, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila koja im se približavaju, te gurati bicikl preko kolnika, nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način. Također su upoznati da ova pravila vrijede jednako i za pješake kada prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza, da ga mogu preći nakon što se uvjere da to mogu učiniti na isti način. 

Pravila za vožnju preko biciklističkog prijelaza su ista, osim što se usporavanjem bicikla i nakon izvršene provjere da na siguran način mogu preći kolnik, bicikl može nastaviti voziti. 

Tijekom predavanja govora je bilo o nedozvoljenoj vožnji biciklom bez ruku na upravljaču, osim u slučajevima kada daju znakove drugim sudionicima u prometu, nedozvoljenom korištenju za vrijeme vožnje mobitela i slušalica na oba ili u oba uha ovisno o vrsti slušalica, kao i vožnju više osoba na biciklu za koji je propisano da se smije voziti samo jedna osoba.

Polaznici su upoznati da je osim poznavanja propisa i pravila, za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom vožnje biciklom važno održavanje ravnoteže, ispravnost bicikla kao i davanje znakova rukama drugim sudionicima u prometu, bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom kada ih nema, jer time pridonose poboljšanju vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Kako djeca često u prometu sudjeluju s romobilom koji se pokreće vlastitom snagom, rolama, koturaljkama, skejtovima informirani su i da se takva sredstva nazivaju pomoćna pješačka sredstva, a s njima se kreću pješačkom stazom ili u pješačkoj zoni vozeći brzinom čovjekovog hoda.

(Petak, 19 Srpanj 2024 10:59)
Ministar Dabro na sastanku s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u četvrtak 18. srpnja 2024. godine održao sastanak u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića, ravnateljice Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renate Ojurović te s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije - izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. 

Prerada drva i proizvodnja namještaja od strateškog su interesa za gospodarstvo Republike Hrvatske, a osim gospodarske važnosti imaju i socijalno značenje zapošljavajući stanovnike u lokalnim sredinama. Ministarstvo je prepoznalo važnost drvne industrije te kontinuirano kroz godišnje programe financira ulaganja poduzetnika. S obzirom na interes poduzetnika za osiguranje likvidnosti putem kreditne linije HBOR-a za obrtna sredstva, za subvenciju kamatne stope i premiju osiguranja po policama osiguranja kredita, Ministarstvo je osiguralo iznos od 3.000.000 eura - istaknuto je na sastanku. 

Do danas je, prema procjeni Ministarstva, utrošeno oko 2 milijuna eura sredstava. Vlada Republike Hrvatske je kroz Nacionalni plan prepoznala važnost ovog sektora za gospodarstvo te je za razvoj prerade drva i proizvodnje namještaja RH za razdoblje od 2023. do 2030. osigurala preko 60 milijuna eura. Nastavak iste politike ogleda se i za buduće razdoblju do 2027. te je nacionalnim strateškim planom zajedničke poljoprivredne politike osigurano preko 40 milijuna eura za modernizaciju tehnologija, promociju prerade drva i proizvodnje namještaja. Jedna od tema sastanka bila je i drvna sirovina, odnosno pitanje tehničke iskoristivosti iste nakon proteka određenog vremena.

Između ostalog naglašeno je kako je potrebno kontinuirano unapređivati industriju prerade drva kao jedne od bitnijih grana hrvatskog gospodarstva. Ministarstvo u suradnji s Vladom Republike Hrvatske nastavit će s mjerama i aktivnostima za poticanje održivog razvoja i konkurentnosti prerade, priopćili su iz resornog ministarstva.

(Petak, 19 Srpanj 2024 08:24)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Filmovi "Majka" i "Kuća od iverja" pobjednici 17. Vukovar film festivala

  • Nedjelja, Kol 27 2023
  • Piše: 
Filmovi "Majka" i "Kuća od iverja" pobjednici 17. Vukovar film festivala Foto: Hrv/Žana Kunji

Glamurozan, spektakularan i rekordno posjećen ovogodišnji Vukovar film festival priveden je svome kraju, a na svečanom zatvaranju proglašeni su ovogodišnji laureati i dobitnici nagrade Zlatni šlep. Riječ je o igranom filmu, bugarskoj drami "Majka" i ukrajinskom dokumentarnom filmu "Kuća od iverja" koji su osvojili najviše ocjene stručnog žirija koji su ove godine činili glumica Sandra Lončarić, kompozitor Dalibor Grubačević i redatelj Eduard Galić.

Lončarić je objasnila kako je izbor bio težak i velik, a selekcija filmova bila je, prema njezinim riječima, fenomenalna.
- Kako sam naglasila i na otvorenju, vodila sam se time da me film dotakne emotivno, da iz njega izvučem pouku. Film, osim zabave, ima ulogu buđenja, da nas potakne da razmišljamo o tome kako biti bolji čovjek, kako pomoći drugome i kako maknuti fokus samo sa svojih potreba. Oba nagrađena filma radila su se o maloj nezaštićenoj dječici. To je jako važna poruka, budući da često govorimo o ratovima, mržnji, nasilju. Imam osjećaj da malo govorimo o dječici, našoj budućnosti. Ovi filmovi progovorili su upravo o tome - rekla je Lončarić.

 vff zatvaranje 3

SNAŽNA PORUKA

U kategoriji igrani film pobjedu je odnijela bugarska drama "Majka" redateljice Sophie Zornitse snimljena u hrvatskoj koprodukciji. Djelo je inspirirano nevjerojatnom istinitom pričom o Eleni, kazališnoj redateljici koja s 32 godine saznaje da ne može začeti te uskoro odlazi u Keniju kako bi tamo razvila uspješan kazališni program za siročad dajući time djeci nadu u bolje sutra. Ime filma u potpunosti redefinira značenje te riječi te pruža emociju zbog koje su već osvojene brojne nagrade na drugim festivalima. Na dodjeli nagrada nazočila je i Irena Marković, hrvatska koproducentica filma te glavne glumice Daria Simeonova i Daria Dimitrova. Mušku glavnu ulogu igrao je hrvatski glumac Leon Lučev. Film je prikazan u subotu 26. kolovoza u Hrvatskom domu Vukovar, a bio je, nakon "Čarobne frule" s otvorenja, najposjećenija projekcija.

Hrvatska koproducentica Irena Marković izrazila je sreću i zadovoljstvo osvojenom nagradom, ali i naglasila kako je već samo sudjelovanje bilo veliki uspjeh.
- Neizmjerno smo sretni. Biti u Vukovaru i dobiti nagradu nezaboravna su iskustva. Ovakvi festivali su važni za promociju filma, to je jedino mjesto gdje film može dobiti potvrdu i priznanje za trud i sve ono što stoji iza same proizvodnje i produkcije filma. Kad se film lansira na festivalima postaje vidljiv publici, a publika je ono zbog čega ih radimo - rekla je Marković te istaknula kako su vukovarski gledatelji bili zaista predivni.

 VFF ZATVARANJE 2

FILMOVI O KOJIMA SE PRIČA

Glumica iz nagrađenog filma Daria Simeonova istaknula je kako je vrlo zahvalna na pozivu u Vukovar, ali i nagradi. U naš grad došla je po prvi puta.
- Film je u hrvatskoj koprodukciji stoga je nagrada još posebnija. Vukovar je prekrasan i ugodan grad, festival je odlično organiziran. Filmski festivali su vrlo važni jer pokazuju publici da postoje i drugi filmovi osim hollywoodskih blockbustera. Filmovi europske kinematografije imaju puno snažnije poruke od ostalih - rekla je Simeonova te dodala kako je velika posjećenost dobar znak da ljudi to i prepoznaju.

Dokumentarni film "Kuća od iverja" redatelja Simona Lerenga Wilmonta djelo je koje donosi priču o djecu u specijalnom sirotištu Lysychansku u istočnoj Ukrajini u kojem grupa socijalnih radnika brine o djeci koja su privremeno odvojena od roditelja i čekaju odluke o skrbništvu. Dirljiva humanistička priča osvojila je srca žirija te ih također dirnula porukom koju nosi.

Umjetnički direktor festivala Daniel Rafaelić istaknuo je kako su filmovi bili drugačiji, posebni te su pomaknuli neke granice.
- Izabrali smo filmove o kojima cijeli grad priča, o kojima se debatira na jutarnjim kavama, mislim da je festival postigao ono što smo zacrtali - komentirao je te dodao kako se rijetko viđa toliko duboko dirnut žiri.
- Članovi žirija bili su doslovno u suzama i jednoglasno su se fokusirali na ova dva nagrađena filma. Debatiranje je trajalo kratko i to je pokazatelj koliko su filmovi bili odlični. Oduševljen sam - zaključio je Rafaelić te naglasio kako će se iduće godine pojačati žanr, ali i napraviti crossover između filma i gameinga koji je vrlo jak u Slavoniji.

TRAŽILA SE STOLICA VIŠE

Na svečanom zatvaranju festivala i dodjeli nagrada nazočili su brojni gosti, organizatori, predstavnici lokalne vlasti te redateljica Ivana Guberina, moldavski glumac Marin Cumatrenco te voditeljica Karmela Vukov Colić. Zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom izrazio je direktor festivala Darko Puharić.
- Puno nam je srce. Ne skrivamo zadovoljstvo. Projekcije su bile toliko posjećene da smo ostali iznenađeni, sve je bilo puno. Postigli smo zacrtano, duh zajedništva i festivala je ostvaren - naglasio je te dodao kako će i dalje nastaviti sa stavljanjem žanrova u fokus.
- Vratili smo žanrove i to nam je cilj za dalje. Možemo najaviti za sljedeću godinu pripreme ozbiljnijeg i dužeg festivala. Vidimo se na 18. Vukovar film festivalu - istaknuo je s ponosom Puharić.

Zahvale organizatorima uputio je i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac te je istaknuo kako je ponosan što je naš grad u četiri dana postao filmsko središte u Republici Hrvatskoj.
- Za svaku projekciju tražilo se mjesto više, ispunjena su sva naša očekivanja. Povratna informacija iz svih dijelova zemlje je da iz Vukovara dolazi jedna pozitivna priča i to je upravo cilj festivala - istaknuo je Sušac te dodao kako je ovo još jedna od manifestacija koja uvelike doprinosi turizmu našega grada, ali i okolnih mjesta.

OPTIMISTIČNE NAJAVE ZA IDUĆU GODINU

Ovogodišnji festival zatvoren je projekcijom francuskog kino hita "Jeanne du Barry" s Johnnyem Deppom u glavnoj ulozi kojeg je do sada pogledalo više od 750.000 ljudi. Ujedno, to je i prvi film u kojemu je Depp nakon tri godine tumačio glavnu ulogu. Žensku ulogu ostvarila je Maiwenn koja ga je i režirala, a na zadnjoj projekciji festivala bila su popunjena sva mjesta.

U ova četiri dana na kino platnima publika je imala prilike pogledati brojne igrane i dokumentarne filmove, ali animirane klasike u sklopu prvog Dječjeg Vukovar film festivala. Broj posjetitelja bio je rekordan, a za iduću godinu organizatori najavljuju duži, sadržajniji i još spektakularniji festival s novim ostvarenjima sedme umjetnosti.

Pročitano 657 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija