NAJNOVIJE
Predstavljen Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima

U Vinkovcima je predstavljen Godišnjak Ogranka MH u Vinkovcima koji obrađuje teme iz kulture, umjetnosti, povijesti i društvenih događanja, a ovogodišnji broj 41. po redu, posvećen je Vinkovčanki Dini Merhav rođenoj Gross, slikarici i kiparici koja se ovom umjetnošću bavila u drugim zemljama.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 07:39)
Kod Iloka dvojica građana Srbije ilegalno prešla granicu

Obavljajući zadaće zaštite državne granice i sprječavanja krijumčarenja osoba, policijski službenici Postaje granične policije Ilok su 19. srpnja u popodnevnim satima, na obali Dunava u Iloku zatekli dvojicu državljana Srbije, 42- i 30-godišnjaka, te 53-godišnjeg hrvatskog državljana, koji ih je primao u automobil zagrebačkih registracijskih oznaka.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:43)
Čarapović osvojio 9 odličja na državnom prvenstvu

Na Državnome prvenstvo Hrvatske u plivanju za dobne skupine i seniore u Zagrebu među 360 natjecatelja iz 37 klubova nastupili su i članovi Plivačkoga kluba Vukovar Luka Čarapović i Bono Iličić.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:39)
U Iloku izvanredna sjednica Gradskoga vijeća o posljedicama prirodne nepogode

U Iloku je jučer održana 3. izvanredna e-sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka s jednom točkom dnevnoga reda.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:35)
U Gunji počela Ljetna škola filma

Web-serijom „Videobox“ sinoć je otvorena 15. Ljetna škola filma Gunja „Josip Krunić“ u okviru koje će, do 27. srpnja, polaznici moći birati između osam radionica.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:32)
U Daruvaru Dan žalosti

Grad Daruvar proglasio je srijedu, 24. srpnja 2024. godine Danom žalosti zbog tragične pogibije šestero osoba u Domu za starije i nemoćne osobe.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:31)
Pronijevi volonteri na seminaru u Pirovcu

Predstavnici vukovarskog PRONI Centra za socijalno podučavanje boravili su početkom srpnja u Pirovcu u PRONI Trening Centru na seminaru za uspostavu kontakta naziva "Partner Ship".

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:16)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

U dvorištu vukovarske bolnice palili svijeće i molili za sve ranjenike i stradalnike

  • Petak, Stu 17 2023
  • Piše: 
U dvorištu vukovarske bolnice palili svijeće i molili za sve ranjenike i stradalnike Foto: HRV/Ž.K.

U dvorištu vukovarske bolnice, u sklopu ovogodišnjeg programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., brojni građani te državni i lokalni dužnosnici upalili su svijeće i zajedno molili, predvođeni vukovarskim svećenstvom, te se tako poklonili žrtvi Vukovara, svim ranjenicima i stradalnicima u Domovinskom ratu.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, uoči 32. obljetnice sloma obrane grada, istaknuo je kako se većina građana već danas nalazi u vrlo traumatičnom i emotivnom stanju, u svojim mislima.

- Cilj je danas očuvati pijetet prema hrvatskim braniteljima grada Vukovara, prema našim stradalim civilima i sugrađanima, očuvati sjećanje i zahvalnost. U zaštiti njihovog dostojanstva sutra koračamo trasom kolone sjećanja – rekao je Penava.

PENAVA: KOME SMETA TAJ NEKA RJEŠAVA PROBLEM SAM SA SOBOM

Na zgradi gradske uprave danas su izvješeni plakati s amblemima svih postrojbi koje su branile Vukovar, a Penava je komentirao kako je to prvi plakat koji je bio idejno riješen već za 16. listopada, obljetnicu pogibije general bojnika Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla.

-  Cijelo ovo vrijeme Savjet za branitelje i gradske službe predano rade svoj posao, ulažu trud, vrijeme, emociju te ulažu napore da sve prođe u najboljem redu i tu se nije ništa promijenilo, osim što uvijek ima ljudi koji dođu sa strane i koji si uzimaju za pravo vikati kako u Vukovaru treba biti, kako se mi trebamo osjećati i ponašati, i što je najgore, koga od branitelja trebamo poštovati, a koga ne. Poručujem neka nas puste na miru, imamo svoju pamet, snagu, moć organizacije i to smo pokazivali sve ove godine, pa ćemo i ovu i u svim budućim. Onaj kome je to dobro i tko se osjeća na toj liniji je dobrodošao, a kome smeta taj neka problem rješava sam sa sobom – poručio je.

svijece penava

MEDVED: SRBIJA NE POMAŽE U RJEŠAVANJU PITANJA NESTALIH

U Vukovar je stigao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je uoči početka komemorativnog programa istaknuo kako su sve misli i molitve usmjerene prema žrtvama, ljudima koji su prije 32 godine s ovoga mjesta odvezeni u nepoznato i pogubljeni. Više od 200 ranjenika je mučki ubijeno, a sudbina njih 50 još je nepoznata.
-  Ovo je naša tužna sudbina i svake godine smo ovdje u krugu bolnice, ali smo i diljem Hrvatske, i u Škabrnji, i u Zagrebu.. U ovom trenutku hrvatski narod sa pijetetom se prisjeća žrtava iz Domovinskog rata i iskazuje im neizmjernu zahvalu i poštovanje – rekao je Medved.

Na novinarsko pitanje pomaže li Srbija u rasvjetljavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu odgovorio je da se traga još za 1803 osobe te je dodao kako se svakodnevno traga za nestalima, a u ovoj godini na području Vukovara identificirano je 13 osoba, na području županije pronađene su tri masovne grobnice.
- Svakodnevno tragamo i nastavit ćemo sve dok posljednju osobu ne pronađemo. Republika Hrvatska, upravo s ciljem da budemo još učinkovitiji, donijela je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom  ratu. Ono što je iznimno važno je kvalitetna suradnja sa obiteljima i udrugama, svih tijela u Hrvatskoj koje razmjenjuju informacije o mogućim mjestima pojedinačnih i masovnih grobnica. I u ove dane na tri lokacije na širem području Vukovara provodimo probna iskapanja i kontinuirano radimo i tragamo. Nećemo se umoriti – rekao je Medved te konstatirao kako još uvijek pomoći od Srbije nema. Pozvao je sve one koji imaju saznanja da ih podijele s resornim ministarstvom i najbližom policijskom postajom.

svijece svi

ANUŠIĆ: IZNAD VUKOVARA GRMILE SU GRANATE. SJEĆANJA NE PROLAZE

Ministar obrane Ivan Anušić, između ostalog, prisjetio se kako je za vrijeme Domovinskog rata bio na položaju 20-ak kilometara od Vukovara te kako su svakog dana na linijama slušali grmljavinu granata koje su padale na grad.
- Znali smo da koliko Vukovar bude dugo izdržao toliko ćemo mi imati lakši posao na položajima oko Osijeka. Kada je obrana Vukovara slomljena znali smo da će se sljedeće bitke voditi na južnom dijelu Osijeka. Tako je i bilo. Sjećanja su živa, nikada neće proći. Ali, kako vrijeme prolazi sjećanja nisu traumatična nego prelaze u fazu ponosa i zadovoljstva što smo bili sudionici tih vremena i ponosni na ono što smo napravili, ponosni na braću i sestre koji su živote ostavili za slobodu i neovisnost Hrvatske i na tome im hvala – poručio je Anušić.

svijeće anusic

U prigodnom programu sjećanja i komemoriranja nastupila je izvedbama sakralnih pjesama Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice. 

svijece klapa

Pročitano 826 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija