NAJNOVIJE
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Pet minuta gromoglasne tišine

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u petak, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske pozvao je svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11.55 sati sudjeluju u 25. simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode obilježava s gorčinom i strepnjom. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:10)
Obljetnica masakra 12 policajaca u Borovu, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Borovu je održana središnja komemorativna svečanost povodom 33. obljetnice masakra 12 policajaca, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Obilježavanje je započelo svečanim programom na ulazu u Borovo kod „Dvanaest čempresa”, odakle su okupljeni u mimohodu krenuli prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje su, u nazočnosti državnog vrha, županijske i gradske vlasti te mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga kao i članova obitelji, položeni vijenci i upaljene svijeće, a održan je i svečani komemorativni program te molitva.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:30)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Vukovar danas obilježava tužnu 32. obljetnicu sloma herojske obrane grada

  • Subota, Stu 18 2023
  • Piše: 
Vukovar danas obilježava tužnu 32. obljetnicu sloma herojske obrane grada HRV/Ž.K.

Vukovar se danas prisjeća najtužnijeg dana u povijesti kada je 1991., nakon 87 dana opsade, slomljena herojska obrana grada. Tijekom domovinskog rata u Vukovaru je ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 ih se još vodi nestalima. Vukovar je okupiran 18. studenoga 1992. godine, a okupacija je trajala do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 15. siječnja 1998. godine. Tijekom tromjesečne agresije na grad ranjeno je, prema podacima vukovarske bolnice, 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je više od 7000, a iz grada je prognano 22. 000 stanovnika. Odlukom Vlade iz 2019. godine 18. studenoga proglašen je blagdanom i neradnim danom te se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Danas će vukovarskim ulicama u koloni sjećanja, trasom dugom 5,5 kilometara, proći tisuće i tisuće domoljuba, najviši predstavnici državnih i lokalnih vlasti koji će se žrtvama pokloniti na Memorijalnom groblju. Na susjednom Novom groblju iz masovne grobnice je ekshumirano 938 žrtava stradalih u agresiji na Vukovar u Domovinskom ratu, a smatra se to najvećom masovnom grobnicom u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Uz Ovčaru, predstavlja jedan od najstrašnijih simbola vukovarske patnje i stradanja. Tamo će se danas postaviti hrvatske zastavice ispred bijelih križeva u spomen na sve stradale.

Program obilježavanja započinje u jutarnjim satima kada će učenici vukovarskih osnovnih škola upaliti lampione duž trase kojom će proći kolona sjećanja, u 10 sati ispred vukovarske bolnice počinje prigodni program u izvedbi Klape "Sveti Juraj" HRM, Najboljih hrvatskih tamburaša i glumca Darka Milasa pod nazivom "Vukovar - moj izbor i u dobru i u zlu", u 10:30 kreće kolona sjećanja koju predvode hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili grad. Dolazak kolone na Memorijalno groblje predviđa se oko 12 sati kada će se polagati ruže na grobove branitelja i civila poginulih u Domovinskom ratu te će se odati počast polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja. Uslijedit će molitva i sveta misa koju će predvoditi mons. Giorgio Lingua, apostolski nunciji u Republici Hrvatskoj.

U 17 sati uslijedit će "Svjetlosna rijeka sjećanja" kada će se u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara puštati svjetiljke u Dunav. U 18 sati pale se svijeće u svim gradovima u Hrvatskoj u Ulici grada Vukovara ili u glavnoj ulici, a u 18:11 sati oglasit će se crkvena zvona u znak sjećanja pod nazivom "Zvon za Vukovar".

Danas će se prigodnim programom svečano obilježiti i 32 obljetnica stradanja Škabrnje u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata 1991. kada se dogodio pokolj 43 hrvatska civila koji su 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici JNA-a i srpski pobunjenici, gdje je po okončanju napada Škabrnja je spaljena i u potpunosti uništena. Obilježavanje u Škabrnji počinje komemorativnim programom, a potom slijedi Kolona sjećanja - Hodnja do spomen obilježja masovne grobnice i polaganje vijenaca.

Pročitano 687 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija