NAJNOVIJE
Okončani prosvjedi seljaka

Nakon što je jučer u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog sela koji prosvjeduju više od 2 tjedna tražeći da im se dopusti svinjokolja u vlastitim dvorištima i slobodan promet mesom i mesnim prerađevinama, jedan od vođa prosvjeda Tomislav Pokrovac za danas je najavio dogovor oko nastavka prosvjeda ili stanke tijekom božićnih blagdana. Upravo je objavljeno da su prosvjedi okončani.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:34)
Vukovarski gimnazijalci slušali predavanje o Antunu Gustavu Matošu

U okviru obilježavanja 150. godišnjice rođenja jednoga od najboljih hrvatskih pjesnika, Antuna Gustava Matoša, vukovarskim je gimnazijalcima predavanje Matoševa ideja nacije u doba globalizacije održala potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:33)
Motivacijski dan kao završna svečanost svih aktivnosti Povjerenstva

Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije organiziralo je u okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti niz aktivnosti, a današnjim Motivacijskim danom održanim u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima obilježili su sve provedeno. Uz najbolje plivače natjecanja „Plivajmo za zdrave Vinkovce“, na završnoj su svečanosti sudjelovali i finalisti kviza znanja o prevenciji ovisnosti iz sedam škola s područja županije i srednjoškolci koji su aktivno sudjelovali u pripremama za Adventski sajam.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:28)
Udruga Vukovarska nit dobrote kroz brojne radionice i aktivnosti pomaže članovima udruge

Na području grada Vukovara djeluju brojne humanitarne udruge, a jedna od njih je i Udruga Vukovarska nit dobrote koja djeluje od 2017. godina.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:48)
Izložba dječjih i umjetničkih radova 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u četvrtak s početkom u 18 sati otvorena će biti izložba dječjih i umjetničkih radova nastalih tijekom 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci, najavila je ravnateljica centra Zrinka Mikić.
- Ove godine na našoj likovnoj ljetnoj radionici bilo je pet umjetnika koji su stvarali umjetnička djela koja s ponosom danas predstavljamo. Ali su i s djecom radili pedagoški vođene radionice pa će i dječji radovi biti izloženi. Ove godine predstavljamo našu likovnu radionicu u novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, mjesto novih kulturnih i umjetničkih zbivanja kako grada Vinkovaca, tako i Vukovarsko-srijemske županije. Izložba će biti postavljena naredna dva tjedna – pojasnila je Mikić.
Centar za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci trenutno ima 56 korisnika, od toga sedmero djece u poludnevnom boravku, a 49 ih je na smještaju u njihovom centru i u organiziranom stanovanju u gradu Vinkovcima.

 

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:37)
U sedam vinkovačkih osnovnih škola provedena edukacija "Znanjem protiv klimatskih promjena”

Grad Vinkovci uz podršku Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA uspješno provodi projekt prilagodbe klimatskim promjenama koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ima za cilj transformaciju zona dječjih igrališta, parkova te omiljenih okupljališta dodavanjem 280 novih stabala, ukrasnog zelenila te izgradnjom sjenica koje će građanima pružiti prostor za odmor i druženje.

Ključni aspekt ovog projekta su edukacije koje su provedene u sedam osnovnih škola u Vinkovcima pod nazivom ” Znanjem protiv klimatskih izazova “ s ciljem podizanja svijesti učenika o važnosti zaštite okoliša.

Kroz interaktivne prezentacije, demonstracije i grupne aktivnosti, učenici su dobili priliku razumjeti složene aspekte klimatskih promjena te njihov utjecaj na okoliš i društvo.

- Projektom je planirana implementacija niza mjera usmjerenih na jačanje otpornosti gradskih područja na utjecaj klimatskih promjena. Dana 30. studenoga završili smo s edukacijama o klimatskim promjenama kroz koje je educirano oko 200 učenika 5. i 6. razreda osnovnih škola s područja Grada Vinkovaca. Projekt je ukupne vrijednosti 191.000,00 eura, a s 80 posto ga sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je Marko Brnjić projektni asistent u Agenciji za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA te naglasio kako je cilj projekta poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva kako bi se stvorio održiviji i otporniji okoliš prilagođen izazovima koje donose klimatske promjene.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:24)
Vukovarsko izaslanstvo na obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja

U Dubrovniku je jučer obilježen Dan dubrovačkih branitelja, a obilježavanju je nazočilo i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:04)

Počast odana stradalima 1991. godine u Borovu selu te na farmi Lovas

Počast odana stradalima 1991. godine u Borovu selu te na farmi Lovas Foto Valerija Lozančić

U selu Borovo na obali Dunava, na mjestu gdje su srpske okupacijske vlasti 1991. pogubile više od stotinu civila i zarobljenika dovedenih iz Borovo commerca i Borova naselja, članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke bacanjem vijenca i ruža u Dunav, paljenjem svijeća postavljenih u oblik križa i molitvom odali su počast stradalima na tome mjestu. 

Križ Valerija Lozančić 2023

-Bila sam u Borovu selu u sportskoj dvorani. Pretrpjeli smo strašne, nezamislive stvari, ali imala sam sreću da smo majka i ja ipak uspjele preživjeti. Međutim, o ocu od tada nisam ništa čula. I on je bio u Borovu selu i vjerujem da je ovdje ubijen i bačen u Dunav. Majka je umrla prije godinu dana i nažalost nje dočekala da ga pronađemo – rekla je Anka Soldo Rojnica.

Počast je odana i žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas iz koje su 2001. iskopani posmrtni ostatci 24 osobe odvedene iz Borovo commerca i strijeljane.
Farma Lovas Valerija Lozančić 2023

Vijenci su položeni i svijeće upaljene i podno spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskome ratu u Borovu naselju.

Spomenik nestalima Valerija Lozančić 2023

Ondje je bila i Kata Lozančić koja još uvijek traži svoje roditelje koji su, kako je doznala, mučeni i ubijeni na Trpinji, ali se ne zna gdje su sahranjen.
- Kada je pao grad na Trpinjskoj su cesti izvlačili ljude i odvodili ih u logore na Trpinji gdje su ih mučili i ubijali. Među njima su bili i moji roditelji. Dobivali smo puno lažnih informacija, ali nažalost ni jedno tijelo nismo našli. Nitko od odgovornih iz vojnog vrha nije odgovarao, samo „kokošari” – rekla je Lozančić dodajući kako se nadala da će Milorad Pupoovac pomoći pri otkrivanju istine.
-Jako sam razočarana i jedino što mi je ostalo su moj govor i moja svjedočanstva – poručila je.

Svijeću je upalila i predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke” Manda Patko koja još uvijek traga za nestalim suprugom.
-Muž je odveden iz Veleprometa i od tamo mu se gubi trag. Svjesni smo da je nade sve manje, ali nećemo odustati od potrage – poručila je Patko.

Svijeću je upalio i Igor Korač koji još uvijek traži svoga djeda.
- Moj djed Ante odveden je s ekonomije Jakobovac preko Ovčare u Negoslavce. U današnjoj zgradi Općine u podrumu je bio zatvor tzv. negoslavačke milicije koja se sastojala mahom od lokalnog stanovništva. Ondje je djed bio vezan bodljikavom žicom i mučen 5-6 dana, a onda mu se gubi svaki trag. Sve to rekla nam je naša susjeda koja ga je vidjela i koja je također ondje bila mučena i silovana – rekao je unuk Igor Korač.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla je kako se na širem području grada Vukovara traga za još 374 osobe, a na području VSŽ 500. U Hrvatskoj su još 1.803 neriješena slučaja.

Uz brojne branitelje i stradalnike, svijeće su podno spomen obilježja upalili i državni tajnik u Ministarstvu braitelja Špiro Janović, saborski zastupnici Nikola Mažar i Marijana Balić, zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković te zamjenik gradonačelnika Vukovara Flip Sušac.

 

Pročitano 419 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija