NAJNOVIJE
Okončani prosvjedi seljaka

Nakon što je jučer u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog sela koji prosvjeduju više od 2 tjedna tražeći da im se dopusti svinjokolja u vlastitim dvorištima i slobodan promet mesom i mesnim prerađevinama, jedan od vođa prosvjeda Tomislav Pokrovac za danas je najavio dogovor oko nastavka prosvjeda ili stanke tijekom božićnih blagdana. Upravo je objavljeno da su prosvjedi okončani.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:34)
Vukovarski gimnazijalci slušali predavanje o Antunu Gustavu Matošu

U okviru obilježavanja 150. godišnjice rođenja jednoga od najboljih hrvatskih pjesnika, Antuna Gustava Matoša, vukovarskim je gimnazijalcima predavanje Matoševa ideja nacije u doba globalizacije održala potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:33)
Motivacijski dan kao završna svečanost svih aktivnosti Povjerenstva

Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije organiziralo je u okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti niz aktivnosti, a današnjim Motivacijskim danom održanim u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima obilježili su sve provedeno. Uz najbolje plivače natjecanja „Plivajmo za zdrave Vinkovce“, na završnoj su svečanosti sudjelovali i finalisti kviza znanja o prevenciji ovisnosti iz sedam škola s područja županije i srednjoškolci koji su aktivno sudjelovali u pripremama za Adventski sajam.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:28)
Udruga Vukovarska nit dobrote kroz brojne radionice i aktivnosti pomaže članovima udruge

Na području grada Vukovara djeluju brojne humanitarne udruge, a jedna od njih je i Udruga Vukovarska nit dobrote koja djeluje od 2017. godina.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:48)
Izložba dječjih i umjetničkih radova 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u četvrtak s početkom u 18 sati otvorena će biti izložba dječjih i umjetničkih radova nastalih tijekom 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci, najavila je ravnateljica centra Zrinka Mikić.
- Ove godine na našoj likovnoj ljetnoj radionici bilo je pet umjetnika koji su stvarali umjetnička djela koja s ponosom danas predstavljamo. Ali su i s djecom radili pedagoški vođene radionice pa će i dječji radovi biti izloženi. Ove godine predstavljamo našu likovnu radionicu u novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, mjesto novih kulturnih i umjetničkih zbivanja kako grada Vinkovaca, tako i Vukovarsko-srijemske županije. Izložba će biti postavljena naredna dva tjedna – pojasnila je Mikić.
Centar za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci trenutno ima 56 korisnika, od toga sedmero djece u poludnevnom boravku, a 49 ih je na smještaju u njihovom centru i u organiziranom stanovanju u gradu Vinkovcima.

 

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:37)
U sedam vinkovačkih osnovnih škola provedena edukacija "Znanjem protiv klimatskih promjena”

Grad Vinkovci uz podršku Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA uspješno provodi projekt prilagodbe klimatskim promjenama koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ima za cilj transformaciju zona dječjih igrališta, parkova te omiljenih okupljališta dodavanjem 280 novih stabala, ukrasnog zelenila te izgradnjom sjenica koje će građanima pružiti prostor za odmor i druženje.

Ključni aspekt ovog projekta su edukacije koje su provedene u sedam osnovnih škola u Vinkovcima pod nazivom ” Znanjem protiv klimatskih izazova “ s ciljem podizanja svijesti učenika o važnosti zaštite okoliša.

Kroz interaktivne prezentacije, demonstracije i grupne aktivnosti, učenici su dobili priliku razumjeti složene aspekte klimatskih promjena te njihov utjecaj na okoliš i društvo.

- Projektom je planirana implementacija niza mjera usmjerenih na jačanje otpornosti gradskih područja na utjecaj klimatskih promjena. Dana 30. studenoga završili smo s edukacijama o klimatskim promjenama kroz koje je educirano oko 200 učenika 5. i 6. razreda osnovnih škola s područja Grada Vinkovaca. Projekt je ukupne vrijednosti 191.000,00 eura, a s 80 posto ga sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je Marko Brnjić projektni asistent u Agenciji za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA te naglasio kako je cilj projekta poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva kako bi se stvorio održiviji i otporniji okoliš prilagođen izazovima koje donose klimatske promjene.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:24)
Vukovarsko izaslanstvo na obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja

U Dubrovniku je jučer obilježen Dan dubrovačkih branitelja, a obilježavanju je nazočilo i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:04)

Prije 32 godina dogodio se najteži zločin od Drugog svjetskog rata – brutalna egzekucija 261 ratnog zarobljenika i civila na Ovčari

Polaganjem vijenaca podno spomen – obilježja mjesta masovne grobnice Ovčara, molitvom i prigodnim komemorativnim programom pod nazivom "Ovčara - vječna rana" u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata obilježena je 32. godišnjica stradanja medicinskog osoblja i ranjenika koji su odvedeni iz vukovarske bolnice i ubijeni na tom mjestu 20. studenog 1991..

Nakon sloma obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku ratnu bolnicu, iz nje su odvedene najmanje 264 osobe, među kojima su uglavnom bili ranjenici - branitelji i civili te medicinsko osoblje. Njih 200 pogubljeno je i zakopano u masovnu grobnicu na Ovčari iz koje su ekshumirani 1996. godine, dok se za preostalima još uvijek traga. Naime, prema svjedočenjima, razulareni, pijani uniformirani pripadnici Teritorijalne obrane, JNA (pod zapovjedništvom Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i drugih), četnici, šešeljevci, arkanovci i drugi činili su strahote u logoru na Ovčari, premlaćujući, maltretirajući i terorizirajući zarobljenike koji su na kraju odvedeni na strijeljanja. Najmlađa žrtva bio je 16 - godišnji Igor Kačić, a najstarija žrtva imala je 87 godina. Među ubijenima bili su i francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier, urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević, radijski tehničar Branimir Polovina te trudnica Ružica Markobašić.

Ovčara 2 Valerija Lozančić 2023

Na Ovčari je stradao i otac tada desetogodišnje Jelene Zere.

- Otac mi nedostaje, posebice prigodom nekih važnijih događaja u životu, ali moramo biti jaki što zbog njih što zbog mlađih naraštaja i ići naprijed – poručila je Zera.

Anti Krajinoviću iz Sotina ubijena su dva sina. Jedan se još uvijek vodi nestalim, a drugi koji je imao 22 godine bio je vozač u bolnici i ubijen je na Ovčari. Teško mu je kaže gledati zločince kako slobodno šeću gradom kao ione koji znaju, ali ne žele reći gdje su pokopani njihovi najmiliji
- Na ove obljetnice dolazit ću dok god budem mogao pa čak i kada me u kolicima budu gurali – rekao je Krajinović.

I otac Igora Gavrića također je ubijen na Ovčari.
- Bilo je jako teško, učimo se živjeti s tim, ali supruga i dvoje male djece daju mi snagu da idem dalje – naglasio je Gavrić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je ovo jedan od najtragičnijih i najbolnijih događaja žrtve Vukovara jer su tu stravično mučene i ubijane goloruke i ranjene osobe te da mjesto vapi za istinom i procesuiranjem zločina.
- Ubijene ne možemo vratiti, ali trebali smo bar kazniti zločince. Sramota je da su optužnice postojale u Haagu i u Srbiji, ali ne i u Hrvatskoj – istaknuo je Penava dodajući kako nikada neće odustati od traženja istine i pravde za žrtve.

Počast ubijenima odao je i ministar branitelja Tomo Medved rekavši kako je iznimno teško ovih dana svima, a osobito onima koji još uvijek traže svoje najmilije.

Na mjestu masovne grobnice na Ovčari, u okviru komemorativnog programa "Ovčara - vječna rana" pročitana su imena svih žrtava s Ovčare, a prije toga vijence su podno spomen-obilježja položili i svijeće upalili članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te obitelji onih koji su ovdje ubijeni, izaslanstva državnog vrha, županijske i gradske vlasti kao i članovi braniteljskih, stradalničkih i civilnih udruga te mnogi drugi koji su se na ovaj način došli pokloniti žrtvi Vukovara.

Sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Ovčare služena je u crkvi svetih Filipa i Jakova.

Pročitano 303 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija