NAJNOVIJE
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Pet minuta gromoglasne tišine

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u petak, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske pozvao je svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11.55 sati sudjeluju u 25. simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode obilježava s gorčinom i strepnjom. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:10)
Obljetnica masakra 12 policajaca u Borovu, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Borovu je održana središnja komemorativna svečanost povodom 33. obljetnice masakra 12 policajaca, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Obilježavanje je započelo svečanim programom na ulazu u Borovo kod „Dvanaest čempresa”, odakle su okupljeni u mimohodu krenuli prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje su, u nazočnosti državnog vrha, županijske i gradske vlasti te mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga kao i članova obitelji, položeni vijenci i upaljene svijeće, a održan je i svečani komemorativni program te molitva.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:30)
Vukovarsko rodilište otvara vrata rodiljama i građanima

Povodom Međunarodnoga dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, Odjel za ginekologiju i opstetriciju Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar održava dvodnevne Dane otvorenih vrata 2. i 3. svibnja.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:14)
Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture

Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je da su u sklopu istrage korupcije na zagrebačkom Geodetskom fakultetu uhićeni bivši pomoćnik ministrice kulture i sada glavni konzervator Davor Trupković, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:08)

U rad puštena sunčana elektrana na Plivalištu Vukovar

U rad puštena sunčana elektrana na Plivalištu Vukovar Foto: Sandra Grgić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima i predstavnicima Razvojne agencije Vukovar obišao je i u rad pustio sunčanu elektranu na Plivalištu Vukovar postavljenu u sklopu projekta „Sunce nad Vukovarom“.

Kroz projekt „Sunce nad Vukovarom“ Grad Vukovar postavio je sunčane elektrane na 12 objekata u javnom vlasništvu - na Osnovnoj školi Antuna Bauera, Dragutina Tadijanovića, Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Nikole Andrića i Osnovnoj školi Mitnica, Dječjem vrtiću na Centralnom objektu i Dječjem vrtiću Vukovar Novi, na zgradi gradske uprave, Gradskoj tržnici Vukovar, Sportskoj dvorani „Danijel Rehak“ u Borovu naselju i Plivalištu Vukovar. 
Projektom je Grad Vukovar napravio prvi korak prema transformaciji u ugljično neutralni grad te koristi obnovljive izvore energije i smanjuje godišnje emisije CO2, a samim time na vukovarskim javnim zgradama dolazi do velikih financijskih ušteda.

Sunčane elektrane vršne su snage 863,1 kWp čija je očekivana godišnja proizvodnja 932 MWh električne energije uz smanjenje emisije CO2 od oko 148 tona svake godine.

Ukupna vrijednost projekta je 774.968,55 eura, od čega 85 % iznose bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, odnosno 658.723,27 eura.

Sunčana elektrana Plivalište   Sandra Grgić

Ugovorena cijena za izgradnju solarne elektrane na Plivalištu Vukovar iznosila je 231.437,00 eura, a očekivana ušteda električne energije, prema starim cijenama, iznosi 92.268,90 eura godišnje.

- Sunčana elektrana na Plivalištu Vukovar dio je projekta Sunce nad Vukovarom, sufinanciranog iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe Programa „Energija i klimatske promjene“, uz podršku Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške.  Planirane uštede, na bazi jedne godine, su oko 150 tisuća eura. To je još jedan značaj iskorak, ne samo ka smanjenju troškova poslovanja svih institucija, nego i ne mali utjecaj na okoliš i boljem zraku u Gradu Vukovaru. Ukorak smo tako i s direktivama Europske unije u smislu zelene tranzicije – naglasio je gradonačelnik Penava.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig ujedno i voditelj projekta pojasnio je kako će ostale sunčane elektrane u rad biti puštene tijekom sljedećega tjedna.

- Na Plivalištu je postavljeno oko 2500 kvadrata solarnih panela kroz ovaj projekt što će donijeti značajne uštede. Ovo je samo jedan dio brige i zaštite okoliša koje Grad Vukovar provodi. Kao što ste svi upoznati, provodimo geotermalna istraživanja gdje ćemo, nadamo se sljedeće godine, započeti sa istražnim radnjama odnosno s bušenjem bušotina. Isto tako, obnavljamo hortikulturu na području cijeloga Grada Vukovara i to kroz sufinanciranje najvećeg broja sadnica u Republici Hrvatskoj – naglasio je Čulig.

Ukupna očekivana ušteda električne energije, prema starim cijenama, iznosi 148.437,19 eura godišnje. Ako se uzme u obzir da je očekivani životni vijek solarne elektrane 20 godina, onda je procijenjena ušteda oko 2.400.000,00 eura.

Projekt se provodi u suradnji s norveškim partnerom – Energy Farm International Foundation, a razdoblje provedbe projekta je od 6. svibnja 2022. do 26. travnja 2024. godine.

Pročitano 355 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija