NAJNOVIJE
Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ dobilo 26 OPG-ova koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar

Ove je godine certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ dobilo 26 OPG-ova koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar, a njihovim vlasnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Vukovara i okolnih mjesta certifikate su uručili gradonačelnik Ivan Penava, njegov zamjenik Filip Sušac i Igor Antolović, upravitelj službe vlastitog pogona Gradske tržnice Vukovar.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 15:11)
NCVVO objavio konačne rezultate državne mature, negativnih ocjena više nego lani

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je konačne rezultate državne mature u ljetnom roku.

Ukupan broj pristupnika koji imaju rezultate ispod praga prolaznosti je veći nego prošle školske godine te je u gimnazijama iznosio 928, odnosno 8,7 posto, a u strukovnim školama 7330, odnosno 48,5 posto - izvijestio je u srijedu ravnatelj Vinko Filipović. Veći je i ukupan broj negativnih ocjena. 

- Ove godine ih je bilo 19.754, uspoređujemo ih uvijek naravno s prethodnom godinom, ali kao ilustracija obzirom da smo ovih dana imali priliku slušati različite komentare u smislu katastrofe i slično, nisam zadovoljan rezultatima. podsjetit ću kako je u predpandemijskoj 2019. godini, broj negativnih ocjena bio gotovo isti kao što je ove godine. U strukturi negativnih ocjena 3.209 je kod gimnazijalaca, a 14.394 kod učenika strukovnih škola.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 14:26)
Na graničnim prijelazima kontrolom detektirano pet vozila s nevažećom prometnom dozvolom

U protekla 24 sata, na graničnim prijelazima Bajakovo, Županja i Tovarnik, ukupno je pet vozila, koja su pristupila izlaznoj graničnoj kontroli, zatečeno u prekršaju isteka važenja prometne dozvole, radi čega je navedenim vozilima zabranjen izlaz iz Hrvatske, a vozači su odgovarajuće prekršajno sankcionirani.

U tri slučaja radilo se o isteku važenja prometne dozvole do 15 dana, a za vozača koji upravlja takvim vozilom, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama predviđena je novčana kazna od 90 eura.

U preostala dva slučaja (Tovarnik, Županja), važenje prometne dozvole isteklo je za više od 15 dana, za što je spomenutim zakonom za vozače predviđena novčana kazna od 260 eura. U ovim slučajima su i privremeno oduzete registracijske pločice vozila.

Također, sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, predviđena je novčana kazna od 30 do 130 eura ako vozač vozila na zahtjev ovlaštene službene osobe ne predoči policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju odnosno ako ne predoči Europsko izvješće o nesreći.

- Prije putovanja u inozemstvo preporučujemo građanima da provjere valjanost svoje isprave za prelazak državne granice i vozačke dozvole, kao i važenje prometne dozvole i police obveznog osiguranja odnosno tehničku ispravnost vozila kojim pristupaju graničnoj kontroli - poručili su iz PU vukovarsko-srijemske. 

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 11:48)
Dvojica osumnjičena za prijevare

Policijski službenici PP Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Prijevara na štetu dvoje državljana Sjeverne Makedonije - izvijestili su iz PU vukovarsko-sijemske. 

Naime, osumnjičeni 40-godišnjak je tijekom listopada i studenog 2023. godine, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, doveo u zabludu oštećenike glede najma stana, te ih naveo da mu za najam uplate nekoliko tisuća eura, iako ne posjeduje niti raspolaže navedenim stanom.

O utvrđenim okolnostima bit će dostavljeno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. Zbog sumnje u počinjenje prijevare, dovršeno je i kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom koji je 12. srpnja na prijevaran način od 79-godišnjaka uzeo bankovnu karticu i PIN broj te s njegovog bankovnog računa isplatio više stotina eura.

Danas, 17. srpnja, osumnjičeni 30-godišnjak predan je pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, dok je kaznena prijava protiv njega upućena nadležnom državnom odvjetništvu.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 11:45)
Dodijeljena uvjerenja za ovogodišnju skupinu polaznika MATHOS Web Develepment Bootcampa

Fakultet primjenjene matematike i informatike Osijek već treću godinu, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i tvrtkom Mono, provodi projekt „MATHOS Web Development Bootcamp“. Riječ je o bloku radionica kojima se podiže razina IT kompetencija prvenstveno kod nezaposlenih osoba, nakon čega veliki broj polaznika pronalazi posao u IT sektoru. Polaznicima radionica u ovoj godini dodijeljena su uvjerenja na svečanosti, a izvanredni profesor na MATHOS-u Domagoj Matijević koji radi i kao prodekan za suradnju s industrijom i javnim ustanovama, istaknuo je veliko zanimanje za ovakve tečajeve. Polaznike pomno odabiru i iznimno su motivirani. Naglasio je i da ovakvim bootcampom pokušavaju kroz vrlo kratko razdoblje prekvalificirati ljude koji možda do sada svoju karijeru nisu vidjeli u svijetu programiranja i osposobiti ih tako da budu spremni za tržište rada.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 11:10)
Općina Jarmina financira kupovinu radnih bilježnica i radnih materijala učenicima

U cilju osiguravanja što boljih uvjeta života, Općina Jarmina svojim žiteljima kroz brojne mjere pomaže u svim fazama života. Jedna od tih mjera je i mjera sufinanciranja kupnje radnih bilježnica i radnih materijala.

Naime, Općina Jarmina je, kroz svoj Socijalni program, za školsku godinu 2024./2025. osigurala financijska sredstava za kupnju radnih bilježnica i radnih materijala za sve učenike od 1. – do 4. razreda osnovne škole.

- U svakom trenutku nastojimo pomoći, koliko god je to moguće. Donijeli smo odluku o financiranju kupnje radnih bilježnica, zbirki zadataka, likovnih mapa, listića za integriranu nastavu i drugo. Pored toga, polaznici prvih razreda srednje škole imaju pravo na novčanu naknadu od 70 eura za kupnju opreme za školu. Uz navedeno, stipendiramo učenike sa 100 eura, sufinanciramo prijevoz i dr.. - rekao je načelnik Općine Jarmina Goran Ileković naglašavajući kako, osim direktne financijske pomoći djeci i njihovim roditeljima, u Općini se, u cilju poboljšanja kvalitete življenja djece i mladih, provode i brojni projekti.

- U svim segmentima nastojimo zadržati mlade na našem području i pružiti im što kvalitetniji i lakši život. Izgradili smo dječje igralište, vanjsko vježbalište, malonogometno igralište smo presvukli gumom. To su samo neki od projekata koje smo proveli u cilju poboljšanja kvalitete življenja naših mladih – rekao je načelnik te poručio kako će se i u predstojećem razdoblju raditi na tome da mladi ostaju u Općini.

(Utorak, 16 Srpanj 2024 15:41)
Vukovarski osnovnoškolci za odličan uspjeh nagrađeni ljetovanjem u Velom Lošinju

U okviru besplatnih ljetovanja vukovarskih školaraca, koja Grad Vukovar organizira diljem Jadrana, trenutno u Velom Lošinju boravi prva od dvije skupine sa 47 učenika i tri voditelja/pratitelja. Riječ je o učenicima od šestog do osmog razreda koji su prethodnu školsku godinu završili s odličnim uspjehom. Prva je skupina na ljetovanje otišla u subotu, 13. srpnja i bit će ondje tjedan dana, a tada, u subotu 20. srpnja, u Veli Lošinj odlazi i druga skupina od također 47 učenika.

(Utorak, 16 Srpanj 2024 15:00)

Održana tiskovna konferencija Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja

U Osijeku je održana tiskovna konferencija Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja na kojoj je, među ostalim, najavljeno održavanje 4. konferencije Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja 8. lipnja 2024. godine u Palači Srijem u Vukovaru, Županijska 9, s početkom u 11,00 sati.

U plenarnoj raspravi dominirat će sljedeće teme:
1. Prijedlog zakona o naknadi ratne štete hrvatskim prognanicima i stradalnicima Domovinskog rata. Predavač: Marinko Čačić, dopredsjednik Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije.
2. Inicijativa za donošenje novoga zakona o ratom stradalim područjima. Predavač: Branko Pek,predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije.
3. Demografska, gospodarska i sigurnosna pitanja hrvatskoga Podunavlja. Predavač: Josip Miličević, hrvatski akademik i član hrvatske Kraljevske Akademije

-Sa 4. konferencije uputit će se zahtjev novoj Vladi: po hitnoj proceduri donesite Zakon o naknadi ratne štete nastale u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku u vremenu od 1991. do 1998. godine. Ako je takav zakon i sve provedbene akte mogla donijeti tzv. Republika Srpska u Bosni i Hercegovini još 2005. godine u kojemu su participirali svi stanovnici toga entiteta bez obzira na vjeru i nacionalnost, onda takav zakon može donijeti i Republika Hrvatska. Takav bi zakon stavio izvan snage Zakon o civilnim žrtvama rata kao nepotreban jer bi sva pitanja vezana za ratnu štetu bila definirana ovim zakonom. Napominjemo da bi ovaj Zakon bio snažna gospodarska mjera jer bi omogućila povratnicima, s jedne strane rješavanje kreditnih zaduženja još iz vremena povratka, a s druge strane značajna poticajna sredstva za nova ulaganja u razvoj i pokretanje malog i srednjeg poduzetništva, OPG-ova i sl.- rekao je Branko Pek predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije.

Vezano uz inicijativu za donošenje novoga Zakona o ratom stradalim područjima rekao je kako Zakon o PPDS-u, koji je donesen 5. lipnja 1996. godine, u početku nije davao očekivane rezultate, ne zbog loših odredbi, već zbog niza drugih čimbenika koji su trebali stvoriti uvjete zacjelovitu provedbu toga Zakona, a jedan je što je doživio 7 izmjena.
-Po završetku mirne reintegracije, Zakon o PPDS-u polučio je dobre rezultate i u značajnoj mjeri potaknuo prognanike na povratak. Otvarane su poslovne zone u kojima su povratnici našli zaposlenje, a poduzetnici interes za ulaganje kapitala i otvaranje novih radnih mjesta. No, čestim izmjenama zakona i nesigurnosti uloženog kapitala, interes ulagača je smanjen. Dobitna kombinacija je donošenje novoga Zakona o ratom stradalim područjima koji bi objedinio najkvalitetnija rješenja iz bivših zakona o PPDS-u i Zakona o poticanju ulaganja u jedinstven Zakon o ratom stradalim područjima – pojasnio je Pek.

Govoreći o demografskoj slici, rekao je kako je ona osobito katastrofalna u hrvatskom Podunavlju što je najvećim dijelom posljedica nemogućnosti pronalaska dobro plaćenog posla pa je veliki broj radno aktivnog stanovništva napustio područja povratka, a ulazak Hrvatske u EU otvorio je put lakšeg odlaska u treće zemlje.
-Koji su modeli razvoja ekonomije i stvaranja uvjeta za povratak tih ljudi, ali i dolazak naših iseljenika, gdje interes sve više raste, govorit će gospodin Josip Miličević,hrvatski akademik i član hrvatske Kraljevske Akademije – naglasio je Pek. 

Najavljena su i još dva događaja koja slijede nakon konferencije, obilježavanje 30. godišnjice početka blokade UNPROFOR-a, 1. srpnja i program za sudjelovanje na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga.
-Cilj tribine povodom 30. godišnjice početka blokade UNPROFOR-a je podsjetiti javnost na taj događaj te potaknuti daljnja istraživanja radi znanstveno utemeljenog zaključka o tome koliko su prognanici svojom blokadom i svojim zahtjevima utjecali na odluke Vijeća sigurnosti UN-a o daljem djelovanju i promjeni mandata UNPROFOR-a u Hrvatskoj, osobito tijekom 1995. godine i provedbi misija UNCRO i UNTAES. Hrvatska je tada bila u ratu s oko1/4 teritorija pod okupacijom srpskih snaga – pojasnio je Pek dodavši kako će tribina biti održana u Osijeku 1. srpnja 2024. s početkom u 11,00 sati, a glavni predavači bit će dr. Mate Granić, tadašnji ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade, dr. Ivica Kostović, tadašnji potpredsjednik Vlade, dr. Dražen Živić i dr. Sandra Cvikić iz Instituta Ivo Pilar te dr. Ana Holjevac Tuković i dr. Ante Nazor iz Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata.
Od sudionika i svjedoka vremena sudjelovat će i Radoslav Bobanović, Mato Šimić i Nada Arbanas.

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije, uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, organizirat će, zajedno s Veleposlanstvom Republike Hrvatske, u Berlinu postav međunarodne multimedijalne izložbe fotografija "Mirna reintegracija i pravo na dom" uz predstavljanje monografije "Pravo na dom" i prikazivanje dokumentarnog filma "Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja. 
-Na taj način omogućit ćemo velikom broju naših iseljenika, koji neće imati mogućnost otići toga dana u Vukovar, da na jedinstveni način sudjeluju u koloni sjećanja – naglasio je Pek.
Autori izložbe su Branko Pek i dr. sc. Ana Holjevac Tuković, a realizirana je u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata te povijesnim arhivima u Vukovaru i Osijeku. 
Izložba će biti postavljena u prostorijama hrvatskog veleposlanstva u Berlinu 18. studenoga 2024., a svečano otvorenje predviđeno je za 11,00 sati.  

O temama na tiskovnoj konferenciji održanoj u Osijeku govorili su akademik Josip Miličević iz Marinaca, Juraj Mihajlović, predsjednik Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije i Branko Pek, predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije.

 

 

Pročitano 297 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija