NAJNOVIJE
Predstavljen Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima

U Vinkovcima je predstavljen Godišnjak Ogranka MH u Vinkovcima koji obrađuje teme iz kulture, umjetnosti, povijesti i društvenih događanja, a ovogodišnji broj 41. po redu, posvećen je Vinkovčanki Dini Merhav rođenoj Gross, slikarici i kiparici koja se ovom umjetnošću bavila u drugim zemljama.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 07:39)
Kod Iloka dvojica građana Srbije ilegalno prešla granicu

Obavljajući zadaće zaštite državne granice i sprječavanja krijumčarenja osoba, policijski službenici Postaje granične policije Ilok su 19. srpnja u popodnevnim satima, na obali Dunava u Iloku zatekli dvojicu državljana Srbije, 42- i 30-godišnjaka, te 53-godišnjeg hrvatskog državljana, koji ih je primao u automobil zagrebačkih registracijskih oznaka.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:43)
Čarapović osvojio 9 odličja na državnom prvenstvu

Na Državnome prvenstvo Hrvatske u plivanju za dobne skupine i seniore u Zagrebu među 360 natjecatelja iz 37 klubova nastupili su i članovi Plivačkoga kluba Vukovar Luka Čarapović i Bono Iličić.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:39)
U Iloku izvanredna sjednica Gradskoga vijeća o posljedicama prirodne nepogode

U Iloku je jučer održana 3. izvanredna e-sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka s jednom točkom dnevnoga reda.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:35)
U Gunji počela Ljetna škola filma

Web-serijom „Videobox“ sinoć je otvorena 15. Ljetna škola filma Gunja „Josip Krunić“ u okviru koje će, do 27. srpnja, polaznici moći birati između osam radionica.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:32)
U Daruvaru Dan žalosti

Grad Daruvar proglasio je srijedu, 24. srpnja 2024. godine Danom žalosti zbog tragične pogibije šestero osoba u Domu za starije i nemoćne osobe.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:31)
Pronijevi volonteri na seminaru u Pirovcu

Predstavnici vukovarskog PRONI Centra za socijalno podučavanje boravili su početkom srpnja u Pirovcu u PRONI Trening Centru na seminaru za uspostavu kontakta naziva "Partner Ship".

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:16)

Ministar Dabro u radnom posjetu UŠP Vinkovci

Ministar Dabro u radnom posjetu UŠP Vinkovci Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u ponedjeljak 8. srpnja 2024. godine u nazočnosti voditelja Uprave šuma podružnice Vinkovci Krasnodara Sabljića te upravitelja šumarije Otok Zvonimira Rukavine obišao područje Spačvanskog bazena, koji je najveća šuma hrasta lužnjaka u Europi i Poseban rezervat šumske vegetacije „Lože“, priopćili su iz ministarstva.

Tom je prilikom ministar Dabro izišao na teren kako bi ocijenio stanje drvne sirovine, štete nakon olujnih nevremena i stanje kvalitete sirovine nakon napada nametnika.
Ministar Dabro se upoznao s problemom drvne mase na cesti u Spačvanskom bazenu. Trenutno se na cesti nalazi oko 200 000 kubika, od čega 41 000 kubika hrasta (FI), 20 000 kubika hrasta (FII) te 102 000 kubika pilanskih trupaca. U šumi se još nalazi 7007 kubika hrasta (FI) te 4000 kubika hrasta (FII).
- Drvna industrija te proizvodnja namještaja, pored ekonomskog, imaju socijalni značaj zapošljavajući i zadržavajući stanovništvo u malim sredinama. Drvna industrija je od strateške važnosti za gospodarstvo RH jer je bitna i za energetsku održivost zemlje. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kontinuirano nastavlja motriti na probleme nametnika i svjesni smo da sirovina ne smije dugo stajati jer tako znatno gubi na kvaliteti, potrebno je što prije sanirati ovaj problem i staviti sirovinu na tržište. Ministarstvo će nastaviti s mjerama i aktivnostima za poticanje održivog razvoja i konkurentnosti prerade drva i proizvodnje namještaja, kako institucionalno, tako i financijski - kazao je ministar Dabro.
- U suradnji s Upravom društva, naš cilj je očuvanje radnih mjesta i zadržavanje mladih kroz nova radna mjesta. Prioritet nam je poticanje malih i srednjih proizvođača te osiguranje dovoljnih količina ogrjeva svakom kućanstvu. U gospodarskom kontekstu, krajnji cilj je razvoj drvnog sektora i da što više drvne mase ostane u našem kraju -  zaključio je voditelj Sabljić.
- Nakon olujnih nevremena, najveće štete su u Šumariji Otok, gdje je razoran vjetar povaljao šumu staru 100 godina. Sanacija terena trajat će godinama, mnogo duže njena obnova te je pred nama golem posao - rekao je upravitelj Rukavina.
Ministar Dabro je obišao Poseban rezervat šumske vegetacije „Lože“, koji predstavlja rezervat stare hrastove šume te je između ostalog namijenjen znanstvenim istraživanjima, kao i edukaciji učenika i studenata.

Pročitano 134 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija