NAJNOVIJE
Predstavljen Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima

U Vinkovcima je predstavljen Godišnjak Ogranka MH u Vinkovcima koji obrađuje teme iz kulture, umjetnosti, povijesti i društvenih događanja, a ovogodišnji broj 41. po redu, posvećen je Vinkovčanki Dini Merhav rođenoj Gross, slikarici i kiparici koja se ovom umjetnošću bavila u drugim zemljama.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 07:39)
Kod Iloka dvojica građana Srbije ilegalno prešla granicu

Obavljajući zadaće zaštite državne granice i sprječavanja krijumčarenja osoba, policijski službenici Postaje granične policije Ilok su 19. srpnja u popodnevnim satima, na obali Dunava u Iloku zatekli dvojicu državljana Srbije, 42- i 30-godišnjaka, te 53-godišnjeg hrvatskog državljana, koji ih je primao u automobil zagrebačkih registracijskih oznaka.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:43)
Čarapović osvojio 9 odličja na državnom prvenstvu

Na Državnome prvenstvo Hrvatske u plivanju za dobne skupine i seniore u Zagrebu među 360 natjecatelja iz 37 klubova nastupili su i članovi Plivačkoga kluba Vukovar Luka Čarapović i Bono Iličić.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:39)
U Iloku izvanredna sjednica Gradskoga vijeća o posljedicama prirodne nepogode

U Iloku je jučer održana 3. izvanredna e-sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka s jednom točkom dnevnoga reda.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:35)
U Gunji počela Ljetna škola filma

Web-serijom „Videobox“ sinoć je otvorena 15. Ljetna škola filma Gunja „Josip Krunić“ u okviru koje će, do 27. srpnja, polaznici moći birati između osam radionica.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:32)
U Daruvaru Dan žalosti

Grad Daruvar proglasio je srijedu, 24. srpnja 2024. godine Danom žalosti zbog tragične pogibije šestero osoba u Domu za starije i nemoćne osobe.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:31)
Pronijevi volonteri na seminaru u Pirovcu

Predstavnici vukovarskog PRONI Centra za socijalno podučavanje boravili su početkom srpnja u Pirovcu u PRONI Trening Centru na seminaru za uspostavu kontakta naziva "Partner Ship".

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:16)

Obilježena 33. obljetnica pada i progonstva mještana Ćelija

Obilježena 33. obljetnica pada i progonstva mještana Ćelija Foto: PU VSŽ

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općinskog ogranka Ćelije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na mjesnom groblju obilježena je 33. godišnjica pada i progonstva mještana Ćelija, a potom je podno spomen obilježja na mjestu pogibije obilježena i godišnjica ubojstva branitelja Dragutina Bedžule i Damira Pavičića.

Naime, 7. srpnja 1991. godine započeo je masovni napad na mještane Ćelija nakon što je malobrojno stanovništvo, goloruko i slabo naoružano nekoliko dana neprijatelju pružalo otpor kako bi zaštitilo svoje obitelji i domove. Napad je 9. srpnja 1991. završio kobno i ovo je malo selo spaljeno i izbrisano s lica zemlje. Ćelije su prvo mjesto u Hrvatskoj koje je brutalno razoreno i spaljeno, a stanovništvo pogubljeno i protjerano.

 - Nas 32 mještana imalo je oružje i branilo Ćelije uz 68 pripadnika ZNG-a koji su uglavnom bili iz Osijeka. Budući da nismo htjeli predati oružje, minobacačima su počeli gađati po selu. Svaka je kuća u roku od pola sata dobila najmanje tri granate. U kućama je bilo djece, žena, staraca...Nakon pregovora, dali su nam deset minuta da se spakiramo i odemo iz sela. Netko je uspio spakirati par stvari u vrećicu, a netko čak ni to – prisjeća se Anđelko Kralj, zapovjednik Zapovjedništva obrane Ćelija i predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općinskog ogranka Ćelije, dodajući kako je u selu uz njega ostao Ivan Mikac koji se i danas vodi nestalim te 19 pripadnika ZNG-a.

Tijekom okupacije ubijeno je i nestalo ukupno 36 branitelja i civila. Među njima su branitelji Dragutin Bedžula i Damir Pavičić iz Osijeka koji su ondje 4. srpnja 1991. godine ubijeni iz zasjede, još uvijek nestali Ivan Mikac te 33 osobe koje su dovezene mrtve ili ubijene i ekshumirane na mjesnome groblju i u blizini igrališta.
-Pretpostavljamo da je riječ o osobama iz Laslova, Tenje i Klise koje su ubijene jer su im članovi obitelji bili branitelji ili samo zato jer su bili Hrvati - rekao je Kralj dodajući kako ni za te zločine počinitelji nisu kažnjeni.

 Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast stradalim mještanima i braniteljima odali su članovi njihovih obitelji i suborci okupljeni u brojne braniteljske udruge, izaslanstva Vlade Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, Grada Vukovara i Osijeka te Policijske uprave vukovarsko-srijemske i osječko-baranjske.

Nakon odavanja počasti u crkvi Presvetog Srca Isusova u Ćelijama služena je sveta misa za poginule branitelje i civile.

 

Pročitano 147 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija