NAJNOVIJE
Otvorena izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina

U robnoj kući u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru otvorena je Treća izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 03 Prosinac 2022 12:20)
Od 1. siječnja Vukovar na granici Schengenske zone

U organizaciji Mladeži HDZ-a Grada Vukovara u Pastoralnom centru sv. Bone održana je konferencija Ususret Schengenu – najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu.

(Petak, 02 Prosinac 2022 20:43)
Na stadionu HNK Mitnica otvoren teren s umjetnom travom

a stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Mitnica u Vukovaru otvoren je teren s umjetnom travom. Akcija je pokrenuta u suradnji s Hrvatskom nogometnim savezom koji je donirao 100.000,00 kn, grad Vukovar donirao je 500.000,00 kn dok je 300.000,00 kuna prikupljeno donacijama građana iz Hrvatske i iseljeništva. Ukupna vrijednost projekta terena s umjetnom travom je 739.406,25 kn. Ranije se postavljeni reflektori pa je ukupna investicija oko milijun kuna. Na otvorenju se okupilo oko 200 članova kluba, nogometaša i ostalih građana Vukovara.Mitnica otvorenje4 Nakon pozdravnih govora predsjednika kluba Antuna Karaule i gradonačelnika Ivana Penave, teren je blagoslovio i molitvu predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić. Nakon otkrivanja zida zahvale s imenima donatora, prve su poteze na novo otvorenom terenu odigrali gradonačelnik Penava i vukovarski gvardijan Jagodić.Mitnica otvorenje3

-Na inicijativu uvijek aktivnih članova kluba, prije svega predsjednika Antuna Karaule uvijek su bile neke akcije. Tako je došla i ideja za izgradnjom prvog terena s umjetnom travom na Mitnici. Što nam je ostalo uz tu silnu energiju koju rijetko viđamo i u Hrvatskoj, poglavito u Vukovaru da se samo organiziraju putem donacija osmišljenih akcija da se može "kupiti" kvadratni metar igrališta. Akciju koju je podržala cijela Hrvatska i dijaspora i što nam je ostalo nego zatvoriti tu priču u suradnji s klubom. Hvala svima što su sudjelovali, hvala upravi kluba na inicijativi. Nadam se puno godina da će ovaj teren biti na usluzi novima generacijama, mladim nogometašima, rekreativcima i svima nama – rekao je gradonačelnik Ivan Penava nakon otvorenja terena.- Dobar je osjećaj nakon više od godine dana mukotrpnog rada, traženja, slanja, pisanja, pozivanja. Uspeli smo završiti priču i sada krećemo u neke nove akcije – rekao je predsjednik HNK Mitnice Antun Karaula.Mitnica otvorenje2

Nakon svečanog otvorenja i mini vatrometa prvu su utakmicu odigrali najmlađi članovi HNK Mitnice.Mitnica otvorenje6

(Petak, 02 Prosinac 2022 19:49)
Izvrsnim vukovarskim studentima uručene nagrade od 1250 kn

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima uručio je nagrade za izvrsnost 31 studentu, a svaki je dobio 1250 kuna. Nagrade su uručene redovnim studentima koji su ostvarili prosjek ocjena od 4.50 do 5.00 u akademskoj godini 2021./2022.

(Petak, 02 Prosinac 2022 15:24)
Povodom Dana grada Osijeka održana svečana sjednica Gradskog vijeća Osijeka

Osijek je i mora biti predvodnik gospodarskog, političkog, kulturnog i svakog drugog razvoja istočne Hrvatske, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, kojoj je danas u osječkom HNK povodom Dana grada Osijeka nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi HINA.

(Petak, 02 Prosinac 2022 14:50)
Grad Vukovar proglašen najboljim gradom u Republici Hrvatskoj

Grad Vukovar proglašen je najboljim gradom u Republici Hrvatskoj u konkurenciji velikih gradova i gradova sjedišta županija u kategoriji „Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika“.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:52)
Rekord vukovarskog veleučilišta: Svečano promoviran 171 student

U Sportskoj dvorani u Borovu naselju održana je 27. svečana promocija prvostupnika i 6. promocija magistara fizioterapije Veleučilišta „Lavoslav Ružička” Vukovar. Promoviran je 171 student i studentica te je tako ovogodišnja promocija najveća u povijesti veleučilišta.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:16)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60

Što je Vukovar Hrvatskoj i Europi

  • Petak, Stu 14 2014
  • Piše: 
Skup je otvorio Dražen Živić, znanstveni savjetnik na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar Skup je otvorio Dražen Živić, znanstveni savjetnik na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar Foto: A. Lovric

Hrvatski se znanstvenici protive očekivanjima Europe da se zlo u Vukovaru zaboravi

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u vukovarskom hotelu Lav održava se 17. Znanstveno – stručni skup Vukovar '91- 23. godina poslije. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar svake godine organizira znanstveno-stručni skup Vukovar '91 tijekom kojega znanstvenici govore o ratnim događanjima i posljedicama koje su uslijedile jer agresija na Hrvatsku ni u hrvatskom društvu, ali ni u međunarodnoj zajednici nikada nije razriješena i za nju nitko nije primjereno odgovarao. –Kroz proteklih 16 godina pokušali smo i kroz naslove pojedinih predavanja i kroz teme skupova odgovoriti na još uvijek otvorena pitanja koja vežemo uz fenomen Vukovara '91. godine i vukovarsku paradigmu, ali i uz Domovinski rat i stvaranje i obranu hrvatske države-pojasnio je dr. Dražen Živić, znanstveni savjetnik Pilarova instituta, Područnog ureda Vukovar.

Ovogodišnji je skup okupio 15 sudionika, uglednih znanstvenika i stručnjaka koji u 12 predavanja tematiziraju ulogu, položaj i dalekosežno značenje Vukovara '91. u hrvatskom, ali i u europskom kontekstu.

O Vukovaru i što bi ovaj grad trebao značiti Hrvatskoj i Europi predavanje su pripremili  Ante Nazor i Ana Holjevac Tuković i u njemu se govori o materijalnim izdacima kojima je Hrvatska bila uvjetovana i morala isplatiti na ime različitih ratnih šteta, a o čemu se ne govori. -Kada govorimo o obeštećenju primjerice svih civilnih žrtava rata, meni ne ide u glavi da nitko kao prvu točku ne spominje da bi odštetu trebao platiti onaj tko je bio agresor na Hrvatsku, a ako ne već on, onda međunarodna zajednica da napravi neki fond iz kojega će to rješavati-pita se Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra u Zagrebu. –Hrvatska je razrušena, okupirana, poubijana i na kraju svega trebala bi reći što je bilo bilo je, ajde rješavajte vi sve to sami-ogorčen je Nazor.

Predavanja u sklopu ovog znanstvenog skupa otvorena su za javnost i trajat će do 15 sati.

Pročitano 2241 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija