NAJNOVIJE
Hrvataska bilježi 28 novih bolesnika od COVID-a 19

U Hrvatskoj je zabilježeno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj trenutno oboljelih 561, objavio je Stožer Civilne zaštite RH.

(Četvrtak, 06 Kolovoz 2020 14:14)
Vukovarki prva nagrada u Kninu

Na šestoj pjesničkoj manifestaciji domoljubne poezije Stijeg slobode – Stina pradidova, koja je u organizaciji zadarskoga ogranka Hrvatskoga književnog društva, Kninskog muzeja i Grada Knina održana na kninskoj tvrđavi, prvo je mjesto pjesmom Opomena osvojila vukovarska književnica Tanja Belobrajdić. 

(Četvrtak, 06 Kolovoz 2020 13:38)
Prvenstvo u Nogometnom središtu Vukovar kreće 6. rujna

Sjednica Plenuma klubova II. i III. Županijske nogometne lige Nogometnog središta Vukovar održana je 24. srpnja 2020. Pojašnjeno je kako zbog prekida prvenstva uzrokovano korona virusom, iz liga nitko nije ispao, a pobjednici liga išli su u viši rang natjecanja ako su ispunjavali uvjete natjecanja.

Odlučeno je da natjecanje u II. ŽNL NS Vukovar počne 6. rujna 2020. trokružnim sustavom natjecanja (21 kolo), a završi 8. studenog 2020.

Natjecanje u III. ŽNL NS Vukovar počinje 6. rujna 2020. četverokružnim sustavom natjecanja (20) kola, a završetak je predviđen 8. studenog 2020.

Kup utakmice

1.Predkolo kupa Nogometnog središta Vukovar igrat će Dunav i Tompojevci 9. kolovoza 2020.

2.Pretkolo KUP-a NS Vukovar igra se 16. kolovoza 2020 a sastaju se: Sremac – Rusin, Sloga (B) – Sloga (P), Mohovo – Radnički, Pobjednik Dunav/Tompojevci – Hajduk (B), Mladost – Lovas. Zbog odustajanja od natjecanja ŠNK „Sokol“ Berak, HNK Lipovača ide u 1. kolo KUP-a NS Vukovar, termini odigravanja i parovi bit će naknadno utvrđeni.

ŠNK „Sokol“ Berak je odustao od seniorskog natjecanja u III. ŽNL NS Vukovar jer nemaju dovoljno igrača. Klub će nastaviti natjecanje s pionirskom selekcijom.

(Četvrtak, 06 Kolovoz 2020 13:02)
U našoj županiji 24 novooboljele osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podatcima pristiglim do 8 sati, 24 su nove pozitivne osobe na COVID-19, priopćio je Stožer Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

(Četvrtak, 06 Kolovoz 2020 10:14)
Osječko-baranjska županija bez novooboljelih

Iako je u posljednja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno 147 uzoraka, niti jedan nije pozitivan na koronavirus.

(Četvrtak, 06 Kolovoz 2020 10:10)
Posada riječnog ophodnog broda “Šokadija” Hrvatske vojske plovidbom od Osijeka do Vukovara obilježila 25. obljetnicu VRO Oluja

Obilježavajući 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, pripadnici Satnije riječnih brodova Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske isplovili su Ophodnim brodom  “Šokadija” (OB-93) iz Osijeka i stigli u Vukovar-priopćili su iz Ministarstva obrane.

Postrojeni na prigodno ukrašenom brodu uz počasni pozdrav, posada jedinog riječnog ophodnog broda je uz zvuk brodske sirene prošla pokraj Spomen-križa na ušću Vuke u Dunav, iskazujući tako poštovanje prema gradu-heroju, Vukovaru.

Plovidba je započela 4. kolovoza kada je brod s 11 članova posade ranim jutrom isplovio iz osječke vojarne “Vrbik” te nakon više od 12 sati plovidbe Dravom te državnom granicom dužinom Dunava, uplovio u Vukovar. Prolazeći putem pored Batine, Aljmaša, Erduta i Dalja brod je prešao više od 150 riječnih kilometara.

Zapovjednik Ophodnog broda „Šokadija“ poručnik fregate Milković Hrvoje iskazao je svoje zadovoljstvo riječima „Došli smo u Vukovar kako bismo iskazali svoj pijetet žrtvama stradalima u Domovinskom ratu, ali i kako bismo s Vukovarom i Vukovarcima podijelili radost pobjede. Veseli nas što smo na ovaj način mogli pridonijeti obilježavanju 25. godišnjice velike “Oluje”, rekao je poručnik fregate Milković te najavio novu ovakvu plovidbu od 17. do 19. studenoga 2020. povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Ovogodišnje aktivnosti Ophodnog broda “Šokadija” u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti provedene su u skladu s mjerama epidemijske zaštite i apelima za odgovornim ponašanjem u vrijeme COVID-19. Zbog njih, ali i zbog kiše koja je u Vukovaru padala gotovo čitav dan broj posjetitelja bio je znatno manji nego prijašnjih godina.

(Četvrtak, 06 Kolovoz 2020 08:17)
Penava protiv "razdvajanja" branitelja i naroda od političara u Kninu

Gradonačelnik Vukovara i član Domovinskog pokreta Ivan Penava u srijedu je izrazio neslaganje sa "sterilnom" atmosferom proslave 25. obljetnice VRO Oluje u Kninu, naglasivši kako nije sadržaj, ni smisao obljetnice razdvojiti narod od političara, već zajedništvo, prenosi Hina.

(Srijeda, 05 Kolovoz 2020 14:27)

Tko ima sramotan odnos prema Vukovaru i tko manipulira žrtvama?

Penava: Vijenac ministarstva branitelja ostao nepoložen zbog ega ministra Penava: Vijenac ministarstva branitelja ostao nepoložen zbog ega ministra HRV

Gradonačelnik Ivan Penava sazvao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na dva događanja vrlo značajna za žrtvu grada Vukovara u Domovinskome ratu a to su sjećanje na žrtve Sotina 1991. i obljetnica pogibije Blage Zadre.

Mještani prigradskoga naselja Sotin su nakon 24 godine dobili Spomen park žrtvama ubijenima tijekom okupacije ovoga naselja u Domovinskome ratu. Spomenik je u iznosu od preko 750 tisuća kuna u cijelosti financirao grad Vukovar kao i Spomen- obilježje stradanja genral- bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici. Vukovarci do pijeteta svojih žrtava i nakon 24 godine itekako drže, kazao je Penava te nastavio:

- Za razliku od Vlade RH koja ne bira trenutak niti sredstva da zbog nadolazećih izbora napadne Vukovar i njegovu žrtvu i na taj način naše dostojanstvo stavi u drugi plan. Tako su iz meni nerazumljivih razloga odabrali 14. listopada za napad nemajući ni minimum pijeteta kao što ga nisu imali ni prošle godine na 18. studeni kada je u jeku bila predsjednička kampanja, kada je ova Vlada s bivšim predsjednikom u pola protokola polaganja vijenaca napustila groblje i pred grobljem u Vukovaru proglasila pobjednika. Nad kim ili čim, meni ni danas nije jasno. Za razliku od Vlade nama su i 14. i 16 listopada značajni datumi i to su dani kada smo 1991. jako puno izgubili.

Tko ima sramotan odnos prema Vukovaru i tko manipulira žrtvama- pita se Penava.

-Vukovarci su od promjene lokalne vlasti u Vukovaru itekako svjesni promijenjenoga odnosa i odbojnosti koju ova Vlada iskazuje prema Vukovaru. Sve što je bilo normalno i tradiocinalno je funkcioniralo sada je Vukovarcima uskraćeno, pod izgovorom nedostatka sredstava kaže gradonačelnik i kao primjer navodi raščišćavanje ruševina za koje je od Vlade ove godine stigla odbijenica zbog nedstatka sredstava, a koje je do ove godine provodila hrvatska vojska, tretiranje komaraca za što je Vlada nekim gradovima odobrila sredstva od 4,5 milijuna kuna, Vukovaru nije pripala niti lipa, a Grad Vukovar je svoje građane od komaraca štitio sredstvima iz svoga vlastitoga proračuna. Penava je podsjetio i na, zbog štednje, ukinutu promociju polaznika ratnih škola koja se na Dan državnosti tradicionalno održavala u Vukovaru.

Gradonačelnik grada Vukovara naglasio je kako se štedi i na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, 18 studenoga, za kojega ova Vlada protekle godine po prvi puta nije našla sredstva. Dodao je i kako Vukovar sam traži svoje nestale i sam financira postavljanje spomenika svojim herojima i žrtvama.

Penava je prozvao ministra branitelja za kojega kaže kako nije mogao utišati svoj ego i položiti vijenac na obljetnicu smrti velikana Domovinskoga rata Marka Babića nakon Predsjednice RH, nego, kaže Penava, traži pozornost i inzistira na kršenju protokola zbog svoga imena. -Iako ministru branitelja određeni datumi trebaju biti sveti on traži pozivnicu i posebnu pozornost, dodaje Penava.

-Kada svemu tome dodamo nemile slike i događaje izazvane nasilnim postavljanjem dvojezičnih ploča koje dovodi u pitanje višegodišnji trud na uspostavljanju suživota i normalizaciji odnosa među stanovništvom sasvim je jasno tko zapravo ima sramotan odnos prema Vukvoaru i njegovim žrtvama, kazao je gradonačelnik Vukovara.

Gradonačelnik je uputio i apel svima da se suzdrže od manipulacije imenom i simbolikom Vukovara i njegovom žrtvom, a posebno, kaže Penava, na način kako to čini Vlada RH.

 

 

Pročitano 1628 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija