U Kući baranjskog kulena u Branjin Vrhu održan je 3. Festival kulena. Središnji dio festivala bilo je ocjenjivanje kulena i dodjela nagrada najuspješnijim proizvođačima. Titulu šampiona festivala osvojio je kulen Nikole Barišića, kojemu je priznanje uručila osječko-baranjska županica Nataša Tramišak.
– Baranjski kulen nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, što mu otvara nove mogućnosti za brendiranje kao vrhunske delikatese našega kraja. Posebno me raduje što se tradicija njegove proizvodnje čuva i prenosi, no važan je i daljnji razvoj svinjogojske proizvodnje - istaknula je županica Tramišak dodajući kako se upravo u Osječko-baranjskoj županiji proizvodi 35 posto ukupnog svinjskog mesa u Hrvatskoj, što predstavlja velik potencijal za dodatni rast u toj gospodarskoj grani.
– Županija već godinama provodi mjere za poticanje svinjogojske proizvodnje, a i ubuduće ćemo podupirati naše proizvođače u segmentu koji ima izravan put do potrošača – kroz kulen i ostale suhomesnate proizvode po kojima smo nadaleko poznati - poručila je Tramišak te čestitala svim proizvođačima na sudjelovanju i kvaliteti proizvoda.
Podršku festivalu dao je i gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob, istaknuvši važnost Kuće baranjskog kulena za lokalni identitet i turističku promociju regije.
– Ova kuća predstavlja središnje mjesto za predstavljanje kulena, ali i snažan turistički potencijal, kako za Beli Manastir, tako i za cijelu Osječko-baranjsku županiju - naglasio je Rob.
Ovogodišnji pobjednik, Nikola Barišić, zahvalio je na priznanju i podijelio svoj recept za uspjeh.
– Nema tu puno tajni. Potrebno je koristiti svinje određene starosti, domaću baranjsku papriku i prirodne sastojke. Držimo se pravila koja su nam prenesena i to daje rezultat. Ova nagrada mi puno znači jer potvrđuje dosljednost u kvaliteti kroz godine. Do sada sam osvojio tridesetak šampionskih titula, a vjerujem da sam, bez lažne skromnosti, među najboljim majstorima kulena u Hrvatskoj - rekao je Barišić.