Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru otvorena izložba japanskih lutaka

U Vukovaru otvorena izložba japanskih lutaka Foto: Marija Molnar

U organizaciji Gradskoga muzeja Vukovar, Veleposlanstva Japana u RH i Japanske fondacije, otvorena je izložba Ningyo – umjetnost i ljepota japanskih lutaka.

Upravo je ljubav prema lutkama jedan od važnih aspekata japanske kulture, istaknula je veleposlanica Japana u Hrvatskoj Misako Kaji. 

- Lutkeodnosno ningyo na japanskom, imaju posebno mjesto u životu Japanaca, kako u životu na carskome dvoru tako i u životu običnih ljudi. Nadam se da će ljudi ovdje u Hrvatskoj kroz ovu izložbu moći iskusiti i naučiti nešto o japanskoj tradiciji – istaknula je veleposlanica Misako Kaji koja je ujedno muzeju poklonila i dvije lutke – maskote predstojećih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Tokiju.

Gradski muzej Vukovar od povratka u grad čvrsto surađuje s japanskim veleposlanstvom, a ravnateljica Ružica Marić podsjetila je i na činjenicu kako je upravo Japan donirao prvi klavir ovoj ustanovi nakon reintegracije. Muzej je bio domaćin i dvama velikim izložbama iz Japana, a vukovarska su djeca godinama sudjelovala u manifestaciji izrade tisuću ždralova za Hirošimu.

- Zahvaljujemo na ovoj predivnoj izložbi japanskih lutaka koja će biti otvorena idućih mjesec dana. Nastavak je to naše plodne suradnje – naglasila je Marić.

Izložbu u Gradskome muzeju Vukovar otvorenom je proglasio župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.

 

Pročitano 1343 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar