NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Program „Mir i kako ga očuvati”

Program „Mir i kako ga očuvati” Foto: Sandra Grgić

U Gradskom muzeju Vukovar održan je program pod nazivom „Mir i kako ga očuvati” u sklopu kojega je otvorena izložba i održana radionica. 

U suradnji Europskog doma Vukovar i njemačke Zaklade Friedrich Ebert Zagreba održana je radionica pod nazivom „Mirovni aktivizam u Hrvatskoj i regiji 90-ih godina“ namijenjena prosvjetnim djelatnicima, stručnim suradnicima, aktivistima i mladima odnosno svima onima koji se bave obrazovanjem bilo formalnim, neformalnim ili informalnim.

- Kroz niz aktivnosti koje smo provodili proteklih godinu i pol dana proizašle su određene aktivnosti među kojima je i održana radionica. Metodologija rada zasniva se na povijesnim karticama koje obuhvaćaju sadržaj o antiratnoj kampanji i mirovnom aktivizmu u Hrvatskoj i regiji tijekom devedesetih godina uključujući neke od relevantnih datuma, istaknutih ličnosti i inicijativa što predstavlja uvod u temu građanskog aktivizma i rada civilnog društva općenito. Nakon što su se sudionici nastavnici, profesori, stručni suradnici u nastavi i stručne osobe koje rade s mladima, upoznali s karticama imali su priliku prodiskutirati i zajednički promišljati na koji način ovakvu metodu rada upotrijebiti u radu s učenicima i mladima – pojasnila je Dijana Antunović Lazić izvršna direktorica Europskoga doma Vukovar.

Nakon radionice izložbu „Mirovni aktivizam devedesetih i danas” otvorili su programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava, Branka Vierda i mirovni aktivist iz DKolektiva, Nikica Torbica. Izložba je proizvod suradnje spomenutih organizacija povodom obilježavanja 30. obljetnice Antiratne kampanje Hrvatske osnovane u srpnju 1991. Godine.

- Izložba donosi dvanaest portretnih fotografija i izjava dvije generacije aktivista, aktivista koji su bili mladi devedesetih i aktivista koji su mladi danas. Kroz izložbu smo pokazali različite vizije mirovnoga aktivizma, ali jednako tako i motivaciju i snagu za nastavak promocije teme mira, suživota, poštivanja i ljudskih prava. Izjave, koje stoje pored portretnih fotografija, predstavljaju odgovore na pitanja o nasljeđu mirovnog i antiratnog aktivizma devedesetih, mogućnostima neformalnog obrazovanja o mirovnim metodama i vještinama, mirovnom radu u političkoj areni, potencijalu dijaloga i mirnog rješavanja sukoba. Smatramo kako je važno o ovome govoriti jer najčešće slušamo i učimo o sukobima i ratovima koji naravno, imaju svoju pedagošku funkciju jer nas uče o onome što ne smijemo raditi, ali „tanki“ smo sa znanjem o onome što je dobro raditi. Stoga je ova izložba jedan doprinos promociji aktivizma javnosti – pojasnio je Torbica.

Održana radionica i izložba dio su projekta 4O – Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147,00 eura od čega je 149.922,00 eura osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i norveških grantova.

Pročitano 353 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija