Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 54
Ispiši ovu stranicu

Dodjelom nagrada zatvoren 8. Vukovar film festival

Dobitnici nagrada s uzvanicima zahvalili vukovarskoj publici na gostoprimstvu Dobitnici nagrada s uzvanicima zahvalili vukovarskoj publici na gostoprimstvu Foto: DB

U Vukovaru je svečanom dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima zatvoren 8. Vukovar film festival. Tročlani žiri kojega su činili filmski kritičari Daniel Rafaelić i Branka Soemen, te slovenska glumica Milena Zupančić, odgledao je osam dugometražnih, osam kratkih, te četrnaest dokumentarnih filmova u konkurenciji ovogodišnjeg festivala, jednoglasno donijevši odluke o najboljima.

Nagrade “Zlatni šlep“ tako su dobili mađarski redatelj Gabor Ferenczi za dokumentarni film “Overdose – Utrka za snom“, mađarski redatelj Barnabas Toth za kratki igrani film “Moj vodič“, a za najbolji igrani film 8. Vukovar film festivala proglašen je “Broj 55“ hrvatskoga redatelja Kristijana Milića u produkciji HRT-a. Žiri je odlučio nagraditi i ukupnu glumačku postavu toga filma posebnom nagradom koju je primio glumac Goran Bogdan, a osim njega filmu su doprinijeli i Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Ivan Ožegović, Alen Liverić, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović i Asim Ugljen. Redatelj ovoga filma Kristijan Milić primio je i nagradu “Krsto Papić“ za doprinos hrvatskom filmu.

Direkcija festivala prihvatila je ideju žirija da se od ove godine dodjeljuje i Nagrada za životno djelo, a u Vukovaru ju je na svečanosti zatvaranja osobno primio Mustafa Nadarević.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić sudjelovala je na dodjeli nagrada istaknuvši kako ovo nije prvi put da je na Vukovar film festivalu, te kako je zamjetan veliki napredak. “Riječ je o festivalu koji je i po financiranju ušao u kategoriju trećih festivala, dakle na rubu financiranja kao veliki filmski festivali u Hrvatskoj", dodala je ministrica kulture, naglasivši kako je posebna vrijednost ovog festivala sam njegov koncept kao festival cjelokupne podunavske regije što ističe i njegovu internacionalnu komponentu.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zahvalio je svima koji su proteklih dana posjetili Vukovar i vidjeli ga u pomalo drugačijem svjetlu, te naglasio kako je ovaj festival ono što Vukovar čini posebnim i stavlja ga u red ravnopravno s ostalim velikim filmskim festivalima u regiji. “Organizatori festivala doista su se potrudili da Vukovar film festival bude po mnogočemu poseban i drugačiji od drugih, počevši samo od činjenice kako su svojom upornošću i trudom uspjeli prikazati neke od filmova koji nisu dobili priliku na festivalima u, primjerice, Puli i Motovunu, a to dovoljno govori o kvaliteti njihova rada“, pohvalio je gradonačelnik Penava direkciju Vukovar film festivala.

Direktor festivala Igor Rakonić istaknuo je kako ovaj festival raste iz godine u godinu i kako je napokon dobio zasluženo mjesto na kulturnoj sceni Hrvatske, ali i cijele podunavske regije. Najavio je kako je u planu kupnja broda koji bi plovio Dunavom i pristajao u Budimpešti, Beču i drugim podunavskim gradovima, a na njemu bi se prikazivali filmovi s Vukovar film festivala, čime bi se promovirao sam festival, ali i ukupna hrvatska kultura. Takav bi brod, po njegovim riječima, bio i jedinstveni simbol ovog festivala, po čemu je od samih početaka postao prepoznatljiv. Ovogodišnji festival ocijenio je najuspješnijim do sada u svim segmentima, od posjećenosti do izbora filmova.

Na ovogodišnjem Vukovar film festivalu – festivalu podunavskih zemalja, ukupno je prikazan 81 film u 12 kategorija, a tri su kategorije bile natjecateljske: dugometražni, kratki i dokumentarni film. Filmovi su prikazivani na terasi Agencije za vodne putove, u perivoju Dvorca Eltz, u CineStaru Vukovar, kinu Borovo naselje, te u gradovima Vinkovcima i Županji.

Pročitano 2139 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI