Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Postavljene su ploče s imenima 2.717 vukovarskih žrtava 1991.godine

 Uz Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, dvorištu Pastoralnoga centra sv. Bone održana je povodom postavljanja Popisa vukovarskih žrtava u Domovinskome ratu konferencija za medije. Postavljene su ploče s imenima 2.717 žrtava, rekao je inicijator ovoga popisa fra Ivica Jagodić, vukovarski gvardijan.

-Želimo se prisjetiti tužne jeseni 1991. godine kada su svakodnevno ginuli naši sugrađani. Tu, na ovome popisu kojega smo mi konačno nakon 28 godina kompletirali nalaze se hrvatski branitelji, naši Vukovarci, domaći sinovi pa i sinovi iz cijele naše Domovine  koji su bili spremni braniti ovaj grad. Tu su i civilne žrtve, zatočeni i ubijeni u srpskim koncentracijskim logorima, ali i svi oni koji su nestali- naglasio je fra Jagodić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zahvalio je fra Ivici Jagodiću i svim  institucijama koje su pomogle da se ovaj popis vukovarskih žrtava obznani na jednome mjestu.

-Žalosna je činjenica da institucije ove države nisu bile u stanju punih 28 godina napraviti i objaviti ovakav popis. Iako su postojale različite baze, niti jedna nije bila sveobuhvatna,  niti smo išta mogli s tim podatcima i teško nam se svima bilo oteti dojmu  da je to namjerno tako da ponovno institucije nisu odradile dio posla i barem pobrojale te  ljude koji su dali svoje živote za obranu Vukovara ali i Hrvatske- rekao je Penava.

Dražen Živić pomoćnik ravnatelja Instituta Ivo Pilar dodao je kako će popis poslužiti daljnjem istraživanju stradanja Vukovara u Domovinskome ratu.

-Imamo jedan iznimno vrijedan popis koji će nam poslužiti na dva načina. Prvi je način da odamo trajni pijetet  vukovarskim žrtvama jer su oni položili svoje živote u temelje hrvatske države. S druge strane ova inicijativa treba poslužiti kao primjer i drugim, ratom stradalim krajevima ali i hrvatskoj državi  da konačno napravi i objedini cjeloviti popis svih poginulih i ubijenih u Domovinskome  ratu  kako bi doista svaka žrtva imala svoje mjesto- rekao je Živić.

Ovaj popis  iznimno je značajan  za povijest Vukovara, njegovu baštinu i buduće naraštaje zbog kojih svaka žrtva ima svoj smisao. Nakon konferencije za medije u Crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa  koju je predvodio đakovački pomoćni biskup  Ivan Ćurić, a potom je održana i procesija sa svijećama od crkve do Spomenika vukovarskih žrtava.

Pročitano 1118 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI