NAJNOVIJE
Stradalnička udruga zaposlila 10 žena i brine o 70 starih i nemoćnih korisnika

Udruga obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata provodi Zaželi program zapošljavanja žena – faza II pod nazivom Nikad nije kasno. Vrijedan je nešto više od 928 tisuća kuna i zapošljava 10 žena koje pomažu 70 starijih i nemoćnih korisnika i korisnica s području Vukovara.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 17:07)
Podjela paketa hrane za korisnike zajamčene minimalne naknade s područja Općine Bogdanovci

Općina Bogdanovci u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Vukovar započela je s trećom podjelom humanitarne pomoći iz EU-projekta „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 2“.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 16:51)
Predstavljena knjiga Totem straha 2

U Vinkovcima je održan 3. festival dječje knjige na kome je predstavljena nova knjiga Vladimira Bakarića Totem straha 2 Božićna pustolovina.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 16:36)
Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije kao uzor

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije sudjelovala je na ovogodišnjoj Konferenciji županija održanoj virtualno u organizaciji Hrvatske zajednice županija.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 16:34)
Suverenisti 24. listopada počinju prikupljati potpise za referendum o euru

Hrvatski suverenisti prije dva mjeseca krenuli su s inicijativom Zaštitimo hrvatsku kunu, kojoj su se u međuvremenu priključili Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku, Generacija obnove i istaknuti pojedinci.

Suverenisti smatraju kako se o odricanju monetarnog suvereniteta mora očitovati hrvatski narod stoga 24. listopada počinju s dvotjednim prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma o ulasku u eurozonu.

Saborski zastupnik Marijan Pavliček ponovio je neslaganje s tezom vladajućih kako su hrvatski građani o ulasku u eurozonu odlučili ulaskom u EU. Najavio je štandove na 250 lokacija, uvjeren kako će se prikupiti dovoljan broj potpisa.

- Nitko nije znao koji su sve uvjeti ulaska u EU, niti se tada postavljalo pitanje ulaska u eurozonu – rekao je Pavliček.

Izabrani predsjednik organizacijskog odbora Referendumske inicijative, saborski zastupnik Marko Milanović Litre pojasnio je kako će referendumsko pitanje glasiti.

- Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu. Ovo pitanje usmjereno je na vraćanje demokracije u Hrvatsku, na vraćanje povjerenja građana u politiku. Želimo zajedno s građanima stvarati budućnost Hrvatske, da građani budu uključeni u sve procese bitne za budućnost države - poručio je Milanović Litre.

Potporu inicijativi došli su dati Nikica Augustinović i Frano Čirko, predsjednici Hrvatske stranke prava i Generacije obnove.

Frano Čirko pozvao je sve kojima je pitanje uvođenja eura važno da im se prijave kao volonteri, posebno mlade koji, kaže, najviše i pristupaju toj inicijativi.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 16:10)
U Hrvatskoj oko 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, koji se obilježava 28. rujna, udruga Prijatelji životinja upozorava da velik broj pasa nikada nije cijepljen, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno kao i označavanje mikročipom.

Njihova peticija urodila je plodom i od ove godine psi se više ne moraju cijepiti svakih godinu dana, nego u skladu s uputom proizvođača cjepiva.

- Savjesni skrbnici pasa trebaju sada samo prva dva puta cijepiti psa svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva, koji jamče imunost najmanje dvije, pa i tri godine. Dakle, više ne postoji isprika za skrbnike koji nikada nisu niti odveli psa veterinaru na cijepljenje čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama - navode Prijatelji životinja.

Pritom ističu da je cijepljenje povezano s označavanjem psa mikročipom jer je svaki nemikročipirani pas ujedno i necijepljen protiv bjesnoće.

Naime, Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine propisano je da gradovi i općine moraju organizirati i provesti kontrolu mikročipiranja pasa na svojem području, odnosno obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom.

- Prema dostupnim podacima Mreže za zaštitu životinja, čiji rad koordiniramo, 44 % jedinica lokalne samouprave još uvijek nije provelo kontrolu mikročipiranja pasa, koja je preduvjet za kontrolu cijepljenja skrbničkih pasa. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj još uvijek i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što je poražavajuće - upozorili su. 

Dodaju da se godinama zalažu da veterinari, veterinarska inspekcija, komunalni redari i lokalne zajednice provode sustavnu kontrolu cijepljenja i mikročipiranja pasa koja bi obuhvatila sve pse u Hrvatskoj.

- Nažalost, u praksi takva kontrola izostaje. Jedan dio građana potpuno izbjegava cijepljenje i mikročipiranje pasa, i upravo je njihova neodgovornost i kršenje zakona uzrok porasta broja napuštenih životinja. Stoga smatramo i da se mikročipiranje štenaca ne bi trebalo vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće kada navrše 90 dana, kao što je to sada, već apeliramo na Ministarstvo poljoprivrede da učini daljnji pozitivni korak i propiše da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 45 dana od dana rođenja, dakle, prije prvog cijepljenja - predložili su Prijatelji životinja.

Tvrde da nije problem samo sa skrbničkim psima, već u Hrvatskoj nema obaveze sustavne kontrole ni lovačkih pasa, iako je to vrlo opasno s obzirom na to da ti psi mogu lako doći u izravan doticaj s divljim životinjama. Ne vrši se provjera svih pasa koji odlaze u lovišta i često lovci na jednog mikročipiranog i cijepljenog psa imaju još jednog ili više njih koji nisu u evidenciji niti zaštićeni protiv bjesnoće.

Neprovođenje kontrole mikročipiranosti i procijepljenosti pasa od strane komunalnih redara i veterinarskih inspektora ne samo da ugrožava cijelu zajednicu već i izravno utječe na priljev novih napuštenih životinja, svakodnevnu patnju pasa i mačaka i veliko opterećenje za lokalne zajednice, udruge za zaštitu životinja i pojedince koji ih nastoje zbrinuti i udomiti.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 15:48)
Otvoren Sajam cjeloživotnog učenja

Tjedan cjeloživotnog učenja koje na nacionalnoj razini organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u našem gradu započeo je u ponedjeljak, 27. rujna, otvorenjem Sajma cjeloživotnog učenja na Gradskom trgu. U narednim danima građane očekuje preko trideset događanja u organizaciji brojnih pojedinaca i organizacija u našoj županiji.

 

PRONI SAJAM

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 15:45)

Održana Noć muzeja u Vukovaru

Večeras se održala tradicionalna manifestacija Noć muzeja koja je u Hrvatskoj zaživjela prije točno 15 godina.

Grad Vukovar se manifestaciji pridružio 2006. godine i od tada su, svaki zadnji petak u siječnju, vrata muzeja otvorena za sve posjetitelje do jedan sat iza ponoći. Ovogodišnju Noć muzeja u Gradskom muzeju Vukovar otvorila je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić – Ponosna sam na bogatu kulturu koju naš grad ima, a osim toga važno je naglasiti kako je Vukovar jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti muzejima koji su primali europske nagrade, a također bih izdvojila u Franjevački muzej. Posebno mi je drago što je jedan ovakav događaj iz godine u godinu sve posjećeniji - rekla je Mujkić.
Manifestacija je, ove godine, bila posvećena velikim muzejskim obljetnicama u Hrvatskoj i Europi, a Gradski muzej Vukovar priključio se ovoj temi svojom velikom obljetnicom djelovanja preko 70 godina – Pipremili smo, između ostalog, i jednu posebnu temu, a riječ je o udruženju devet muzeja iz ovoga dijela istočne Hrvatske smo krenuli autobusima i to smo nazvali „Putovima naših slavonskih muzejskih osnivača“. Bila je to prilika da i naši sugrađani upoznaju muzeje u Osijeku, a istodobno su Osječani upoznali muzeje u Vukovaru, Vučedolu, Iloku, Županji, i na taj način smo se povezali – naglasila je Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar te dodala kako je svaki muzej u svome prostoru imao još i svoj dodatni specifični program.

Noc muzeja 2

- Program Gradskog muzeja Vukovar u Noći muzeja nosio je naziv Doktor Antun Bauer - čovjek sa svilenim šalom. Naime, cijela večer je vezana za svilu i  prekrasnu izložbu radionice na svili. Organizirali smo i radionice i za djecu, a u glazbenom programu je gostovao tenor Josip Paulić iz Vinkovaca koji je otpjevao pjesme iz zemalja kojima se kroz povijest kretao put svile – najavila je Marić istaknuvši da je Noć muzeja jedna dinamična i lijepa večer vezana uz radosne boje.
Program Noć muzeja pripremili su i djelatnici Muzeja vučedolske kulture koji u ovoj manifestaciji sudjeluje od 2014. godine. Posjetitelji su u ovome muzeju imali prilike vidjeti stalni postav, ali ovoga puta u ambijentu noćnoga prostora gdje ta prekrasna arhitektura i sve ono što ovaj muzejski postav donosi dolaze do izražaja – rekla je  Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture.

Noc muzeja 1

- Dodatno smo organizirali i nekoliko izložbi vezanih za kulturu stanovanja u vučedolskoj kulturi pod nazivom „Ulazeći u dom“ - pojasnila je Hutinec i otkrila kako je izložba u spomen na pjesnika Dragutina Tadijanovića koji je 1957. godine na Vučedolu napisao pjesmu Ulazeći u dom - dodala je Hutinec. U sklopu Noći muzeja održalo se i zanimljivo predavanje njihove stalne suradnice dr. sc. Danijele Roksandić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu na stručnim arheološkim istraživanjima. Uz nekoliko izložbi organiziran je i vučedolski plesnjak za najmlađe koji su se družili sa svojim vršnjacima. Iz muzeja su posebno ponosni i na izložbu koja je organizirana u suradnji s vukovarskim dječjim vrtićima u kojoj su izloženi dječji radovi.

Pročitano 521 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija