NAJNOVIJE
Pavao Pavličić dobio Crikveničko sunce

Nagradu književno-pjesničke manifestacije 20. Jadranski književni susreti dobio je akademik Pavao Pavličić.

(Subota, 12 Lipanj 2021 21:51)
U prometnoj nesreći u Otoku poginulo dijete

U naletu osobnog automobila u  Otoku smrtno je stradalo dijete, izvijestila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava.

(Subota, 12 Lipanj 2021 21:48)
U OBŽ na koronavirus novopozitivno četiri osobe

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 184 uzoraka od kojih je samo četiri bilo pozitivno na koronavirus (2,2 posto). Na bolničkom liječenju nalazi se 18 osoba koje su oboljele od COVID-19, no nitko nije na respiratoru, što se zadnji puta dogodilo prije gotovo devet mjeseci (19. rujna 2020. godine).

Poboljšanje epidemiološke situacije sigurno je velikim dijelom rezultat cijepljenja građana protiv koronavirusa, a danas i na području Osječko-baranjske županije organizirano je cijepljenje građana bez prethodnog naručivanja, i to na sedam punktova (dvorane Gradski vrt i Zrinjevac u Osijeku, Hrvatski dom Kralja Zvonimira u Čepinu, dvorana OŠ Dora Pejačević u Našicama, Gradska dvorana u Đakovu, Nastavno-sportska dvorana u Belom Manastiru i Sportska dvorana u Valpovu). Cijepiti se mogu i djeca starija od 12 godina, naravno u pratnji roditelja, a na svim punktovima koristi se cjepivo Pfizer. Cijepljenje je počelo ujutro u 8.00 sati i trajat će do 19.00 sati, a isto se na svim punktovima nastavlja i sutra (13. lipnja) od 8.00 do 19.00 sati.

Jedno od cijepnih punktova, u Sportskoj dvorani Zrinjevac, danas su obišao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić.

- Danas smo počeli cijepljenje pacijenata protiv koronavirusa bez prethodnog najavljivanja. U prvih sat i po vremena cijepljeno je 560 pacijenata na svih sedam punktova, i to 236 u Osijeku, 71 u Našicama, 74 u Đakovu, 72 u Belom Manastiru, 45 u Valpovu te 42 u Čepinu, što je odlično i još jedan poziv da dođu svi koji se još nisu odlučili za cijepljenje. Kao što vidite, gužve nema, a postupak cijepljenja traje svega nekoliko minuta - rekao je Mato Lukić.

Naglasio je kakao je za dva dana tekućeg vikenda osigurano ukupno 6.400 doza cjepiva za sedam punktova, a ukoliko zainteresiranost građana bude kao što je danas postupak cijepljenja bez najave će se nastaviti, o čemu će se odlučiti u utorak na sjednici Stožera civilne zaštite OBŽ. Naravno, cijepljenja na 11 dosadašnjih punktova se i dalje provode, neovisno o ovih sedam.

Načelnik Lukić izrazio je zadovoljstvo tijekom cijepljenja, a podatak da nakon devet mjeseci niti jedna osoba nije na respiratoru dodatni je pokazatelj značaja cijepljenja. Osim toga, dodao je kako je na području Osječko-baranjske županije do sada cijepljeno 42,4 posto populacije, što je više od prosjeka za RH.

(Subota, 12 Lipanj 2021 12:22)
U državi 125 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 125 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1128.

Među njima je 408 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata.

Preminulo je devet osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 358 504 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 8132 preminule, ukupno su se oporavile 349 244 osobe od toga 195 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 6 445 osoba.

Do danas je ukupno testirana 2 074 221 osoba, od toga 4 701 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 11. lipnja utrošeno je 2 087 157 doza cjepiva. Dosad su 1 401 647 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 685 510 primilo obje doze. Na dan 11. lipnja utrošeno je 44 268 doza cjepiva.

(Subota, 12 Lipanj 2021 12:12)
Capak: Navijajte na epidemiološki prihvatljiv način

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pozvao je navijače da prilikom okupljanja i gledanja utakmica Europskog nogometnog prvenstva navijaju za hrvatsku reprezentaciju na epidemiološki prihvatljiv način jer bi sve drugo vodilo u probleme i zatvaranje, prenosi Hina.

(Subota, 12 Lipanj 2021 11:44)
U županiji na COVID-19 novopozitivno šest osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je šest novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je šest pozitivnih na PCR testiranju, a nula na brzom antigenom testu (po dvije osobe iz Vinkovaca i Jarmine te po jedna osoba iz Drenovaca i Ilače).

Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 12348, od kojih je 11993 izliječenih, a ukupno je preminula 251 osoba.

Trenutno je u županiji 17 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. 

U protekla 24 sata testirana je 251 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 70782.

U samoizolaciji na području županije je 258 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna dva radnika iz sustava zdravstva (jedan liječnik i jedan drugi zdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva nema zdravstvenih radnika.

(Subota, 12 Lipanj 2021 11:17)
Robert Knjaz u Radničkome domu

U Radničkome domu u središtu Vukovara, kao dio programa VukovART festivala, održana je tribina s poznatim televizijskim novinarom Robertom Knjazom nazvana Koledžicom po svijetu.

(Petak, 11 Lipanj 2021 21:52)

Suđenje za mučenje i ubojstvo dječaka na Veleprometu

Suđenje za mučenje i ubojstvo dječaka na Veleprometu Foto: HRV arhiva

U Osijeku je nastavljeno suđenje Dragutinu Hajdu iz Vukovara kojega se tereti da je nakon okupacije Vukovara na Veleprometu, zajedno s još dvojicom pripadnika paravojske, mučio i ubio dječaka Sinišu Rajkovića (16).  Upitan za krivnju, Dragutin Hajdu (71), kojega državno odvjetništvo tereti da je na Veleprometu  mučio i ubio Sinišu Rajkovića, a koji je uhićen na temelju tjeralice u Londonu protekle godine, iskazao je da nije kriv za to djelo jer ga nije počinio.

Kako prenosi 24 sata, na početku suđenja saslušano je nekoliko svjedoka među kojima i Sofija, majka ubijenog Siniše, kao i glavna svjedokinja Ružica Barbarić iz Vukovara. Sinišina majka ispričala je kako se sa sinom danima skrivala po vukovarskim podrumima do pada grada. Tada su istjerani iz podruma, a Sinišu su odvojili od nje i odveli u dvorište pekare. Rekla je da ga je vidjela golog do pasa kako kleči na tlu, a oko njega četnici s noževima u rukama. Htjela mu je prići, ali su ju odveli. Potom je vidjela kako su ga ugurali u civilni auto i odveli.

Glavna svjedokinja Barbarić rekla je kako je na svoje oči vidjela da optuženi Dragutin Hajdu, zajedno sa Stevanom Curnićem i još jednim pripadnikom srpske paravojske, zlostavljaja, tuče i  bajunetima ubijaj maloljetnog Rajkovića.
- Odveli su me u prostoriju u stolariji gdje su bile samo žene. Tu je bila i Sofija Rajković koju sam poznavala. Oko nas vladao je kaos. Odvodili bi ljude pa su se čuli pucnjevi. Tražila sam na WC i dvojica su me povela. U prostoriji koja se nalazila nasuprot WC -a vidjela sam Curnića i Dragutina Hajdu u zelenim uniformama naoružani 'do zuba' kako tuku malog Rajkovića koji leži na podu. Bio je gol do pasa. Vidjela sam da ima tetovažu šahovnice na lijevoj ruci. Sjekli su ga po toj ruci mačetama. Mislim da mu je to već bio kraj jer je bio u lošem stanju -  rekla je Barbarić čije je saslušanje trajalo gotovo dva sata jer je izložena mnoštvu dodatnih pitanja tužitelja, ali i optuženikovog odvjetnika Ante Nobila.

Obrana se temelji na tvrdnjama da glavna svjedokinja ne govori istinu jer za zločin optužuje Hajdua koji je njen bivši šogor i s kojime nikada nije bila u dobrim odnosima. Inzistiralo se na detaljnom opisu prostorija unutar zgrade Stolarije, ali i točnom opisu Siniše kada ga je zadnji puta vidjela. Svjedokinja tvrdi da je Siniša imao tetovažu šahovnice na ramenu no, njegova majka tvrdi da nije, navodi 24 sata.

Svjedočenje Marice Margetić Vukovarke koja je također, zajedno s djecom, bila zarobljena na Veleprometu, djelomično je bacilo drugo svjetlo na ubojstvo Siniše Rajkovića.
 - Stevo Curnić nas je izveo iz grupe i odveo kroz mrak u veliki hangar. S lijeve strane na strunjači je sjedio Siniša Rajković. Po Siniši se vidjelo da su ga tukli, imao je veliku modricu i posjekotinu ispod oka. Rekao mi je da su ga tukli kundakom po glavi i tijelu odmah čim su ga istjerali iz podruma u gradu, ali i da se u hangaru osjeća sigurno i misli da je spašen. U blizini njega sjedio je mladi dečko koji je bio pripadnik paravojnih formacija koji ga je čuvao. Siniša je za njega rekao da je dobar. Stevo Curnić došao je ponovo za oko sat ili dva i rekao Siniši 'ajde sa mnom, gledajte ljudi, ovo je sin od najvećeg ustaše Stjepana Rajkovića' i šutno ga je nogom. Siniša je posrnuo. Stevo je otvorio vrata i gurnuo Sinišu van. Za njima je izašao i taj mladi vojnik. Odmah potom vani su se začuli rafali. Taj mladi vojnik se vratio i rekao 'morao sam pucati, bježao je'. Mislila sam tada, to je to, ubio je Sinišu. Je li je on stvarno pokušao pobjeći, nisam vidjela, kao ni je li ga doista ubio; vani je bio mrak. Kasnije više nisam vidjela Sinišu - ispričala je Marija događaje u noći 18. studenog dodajući kako je bio jako dobar dječak koji ničime nije izazvao to što su mu učinili, nije to zaslužio. Bio je visok i mršav, ali naglašeno dječačkih crta lica.

Priču o ubojstvu Siniše Rajkovića koja se znatno razlikuje od one navedene u optužnici ispričao je i svjedok Petar Častek iz Vukovara.
- Dovode me na Velepromet navečer. Mene i Sinišu uvode u skladište desno puno civila. Morali smo čučati, ruke su nam bile vezane. Bio sam ranjen i krvario sam. Nakon nekog vremena dolazi četnik kojega su zvali Fot i psuje nam, prijeti se malom da će ga sjeći na komade jer je navodno njegov otac ubio njegovog brata. Trideset godina čekao sam ovaj trenutak da na sudu podijelim što znam o tome jer je taj dečko došao na 2,5 sata u moj život, a fascinirao me svojom hrabrošću. Do danas nisam znao da se  zove Siniša. Prepoznao sam ga na slici u novinama. Pričao mi je o sebi, shvatio sam da je  Srbin po nacionalnosti, da mu je netko poginuo i da je ostao sam s majkom. Pitao sam ga 'što ćeš ti sada'. On je hrabro rekao 'ništa, ja ću bježati'. Dečko sa 16 godina svjesno je izabrao smrt samo da ga ne muče. Zapamtio sam ga za cijeli život. Nakon sat i pol dolaze dvojica-trojica, uhvatili su malog ispod ruku, on im se otrgnuo i potrčao prema izlazu. Čovjek koji je imao lovački maslinasti šešir, vitke građe, duguljastog lica, malo većeg nosa, pucao je malom u leđa. Pao je na nekih pola metra od ulaza, a oni su se okupili oko njega. Samo sam im kroz noge vidio da mu se tijelo trese. Netko je ispalio u njega hitac i nakon toga se tijelo umirilo. Potom su ga izvukli van -  ispričao je Častek koji se u jednom trenutku svjedočenja i rasplakao govoreći o Siniši. Nadao se, kaže, da će tijekom svih ovih godina nešto saznati o dječaku čiju je sudbinu vidio.

Tužitelj je potom predložio očevid i rekonstrukciju događaja na mjestu ubojstva na Veleprometu kojemu će sudjelovati svjedoci koji poznaju unutrašnjost zgrade u kojoj se ubojstvo dogodilo, a predložio je i produljenje pritvora za optuženog Hajdua. Sud je prijedloge i prihvatio.

Pročitano 253 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija