NAJNOVIJE
Fond: 7. prosinca zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca, a zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna. 

- Zbog tehničkih poteškoća, podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin - 7. prosinca. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko 2 milijuna zahtjeva prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije - priopćio je u utorak Fond za energetsku učinkovitost. 

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, u Fondu kažu kako se radi na optimizaciji načina prijave na javni poziv.

Uz to, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, u Fondu ističu kako će svi zainteresirani građani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca.

Na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu se prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište. 

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 posto bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije.

Može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. 

S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji.

Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. 

Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60 posto.

Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, u Fondu procjenjuju da bi ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava.

(Utorak, 26 Listopad 2021 14:52)
Vinkovci: Napreduju radovi na Gradskoj knjižnici i čitaonici

Napreduje izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, a do sada su završeni radovi na izradnji podruma i prizemlja te prve i druge etaže. Radove je obišao gradonačelnik grada Vinkovaca.

(Utorak, 26 Listopad 2021 14:29)
Još se uvijek nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru

Na 3. sjednici Gradskog vijeća Vukovara, većinom glasova vijećnika, donesena je odluka kako se još uvijek nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

(Utorak, 26 Listopad 2021 14:19)
Na Aktualnome satu najviše govora o cijeni vode

Na 3. sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara vijećnici Nezavisne liste Ivan Penava počeli su djelovati kao Klub vijećnika Domovinskog pokreta, a vijećnici Hrvatske konzervativne stranke prešli su u Klub vijećnika Hrvatskih suverenista. Gradonačelnik Ivan Penava obavijestio je vijećnike o novim upravnim odjelima i pročelnicima u Grada Vukovaru, a potom je na aktualnome satu 13 vijećnika postavilo gradonačelniku pitanja vezana uz komunalnu i prometnu infrastrukturu, obnovu škole Nikole Andrića, tijeku izgradnje Ekonomske škole, stadiona i boćališta.Najviše je polemike izazvalo pitanje vijećnika HDZ-a Krešimira Raguža vezano uz povećanje cijene vode.

(Utorak, 26 Listopad 2021 13:43)
U Osječko-baranjskoj županiji 194 oboljele osobe

U Osječko-baranjskoj županiji je 194 pozitivnih nalaza na koronavirus.

(Utorak, 26 Listopad 2021 12:51)
U Hrvatskoj preminulo 30 osoba od koronavirusa

U Hrvatskoj je zabilježeno 3.360 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj sada 17.944.

(Utorak, 26 Listopad 2021 12:10)
U Vukovarsko-srijemskoj županiji 99 novooboljelih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 99 je novih pozitivnih osoba na COVID-19, objavio je županijski Stožer Civilne zaštite.

(Utorak, 26 Listopad 2021 12:05)

U pripremi je novi korona protokol za škole

Četvrti val koronavirusa u našoj zemlji uzima maha, a koronabrojke su i dalje četeroznamenkaste, prenosi Media servis. Preminulo je 12 osoba. Među novozaraženima dominiraju djeca i mladi, na današnjeg 1291 novozaraženog, 260 ih je školske dobi. Upravo zato najavljen je novi koronaprotokol za škole. A za sedam dana bez Covid potvrda zdravstveni i socijalni radnici neće moći na svoje radno mjesto.

VIŠE OD 10 TISUĆA UČENIKA U SAMOIZOLACIJI

U posljednja 24 sata 20 posto novozaraženih je školske dobi. U posljednjih nekoliko mjeseci prosječna dob novooboljelih bila je 30-40 godina, a sada je 10-19 godina. Više od 10 tisuća učenika nalazi se u samoizolaciji jer je i dalje na snazi princip: jedan novozaraženi učenik, cijeli razred mora u samoizolaciju.

No, to će se uskoro promijeniti. Ravnatelj HZZJ Krunoslav Capak najavio je da je u pripremi novi dokument kojime će se regulirati odlazak učenika u samoizolaciju.

- U samoizolaciju će biti stavljeni samo učenici koji su sjedili u istoj klupi unutar metra i oni koji su putovali dulje od 15 minuta tako da su sjedili blizu ili stajali pokraj učenika koji je obolio' – rekao je Capak.

 Škole su sve veći izvori zaraze, pa smo upitali Capaka razmišlja li se o uvođenju Covid potvrda u škole?

- U ovom trenutku ne razmišljamo o tome i ne planiramo, ali dakako da je takva mogućnost uvijek otvorena' – naglasio je.

OD 1.LISTOPADA OBAVEZNE COVID POTVRDE U ZDRAVSTVU

Dok za uvođenje Covid potvrda u prosvjetu zasad nema govora, za zdravstvene djelatnike to je od 1.listopada obaveza. Što će biti s onim zdravstvenim djelatnicima koji se ne žele cijepiti ni testirati, odgovorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Imamo lijek, imamo cjepivo i razumski je orijentirati se prema njemu. Ukoliko netko ne želi, morat će se to upisati u evidenciju radnog vremena koju po ovoj odluci zdravstvene ustanove moraju voditi i neće moći prisustvovati radu. Na taj način, oni koji se ne žele testirati, neće moći raditi i napravit će probleme i sustavu i sebi - izjavio je Beroš.

COVID POTVRDE ČEKAJU I RADNIKE U SUSTAVU SOCIJALNE SKRBI

Hoće li uvjetovanje Covid potvrda dovesti do masovnog odlaska radnika na bolovanja, pitanje je na koje još nemamo odgovor, ali mogli bismo ga uskoro saznati. Osim zdravstenih djelatnika, za sedam dana Covid potvrde čekaju i radnike u sustavu socijalne skrbi.

- Ukoliko bude onih koji ne žele biti cijepljeni i ne žele biti čak ni testirani, tada će poslodavci koji su u ovom slučaju razni centri za socijalnu skrb ili različite ustanove iz domene socijalne skrbi pristupiti prema reguliranju radno- pravnog statusa na način na koji to pripisuju pozitivni propisi, to jest, zakon o radu. Ne možemo reći da možemo tolerirati nekoga tko se ne želi cijepiti, a niti testirati o trošku države – rekao je ministar rada Josip Aladrović

Iako postoji mogućnost odabira testiranja koje bi se provodilo dva puta tjedno, Stožer napominje da su najslabije karike u Covid potvrdama upravo oni koji se testiraju.

- Oni u momentu kad im je uzet uzorak nemaju virus na sluznici i to vjerojatno vrijedi 48 ili 72 sata jer je toliko potrebno virusu za replikaciju do tog broja da se može uzrokovati bolest ili prenijeti na drugoga. Oni su osjetljivi, oni mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji ili u kontaktu prije sedam dana, ali još nisu oboljeli i nemaju virus na sluznici i zato su najslabija karika u tome - pojasnio je Capak.

Izvor: Media servis

 

Pročitano 97 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija