Ispiši ovu stranicu

Vinkovčani u obrani Vukovara

Održani susreti braniteljica i branitelja u urganizaciji Udruge braniteljica Domovinskog rata Vinkovci. 

Susret je održan u petak, u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima.

Grozdana Mauer, predsjednica Udruge braniteljica Domovinskog rata Vinkovci pojasnila je zašto su susreti organizirani upravo 24. rujna.
- Idejni začetnik ovoga okupljana je naša Larisa Janičev-Stojanović. Ona nam je to predložila i odmah smo prihvatile. Posebna je to tema i stvarno smo htjeli dostojanstveno ju prezentirati te ujedno dati i jednu poveznicu naša dva grada Vukovara i Vinkovaca. Zato smo odlučili da datum susreta bude 24. rujna kao simboličan datum jer se na taj dan 1991. godine dogodio jedan od najžešćih napada na Vinkovce u kojemu je izginulo najviše branitelja i civila u Vinkovcima - pojasnila je Mauer. 

Gosti predavači bili su branitelji Vukovara, Vinkovčani Goran Sertić i Damir Kalapato te Vukovarka Tanja Belobrajdić, braniteljica, književnica i autorica.

- Doista sam puno radila baš na pričama Vinkovčana koji su branili Vukovar. Smatram da među pričama koje radim oni moraju dobiti svoje zasluženo mjesto i da se o njima kao braniteljima Vukovara premalo zna, a oni su zaslužili puno više. Ne samo poginuli i nestali, što je tema kojom se ja bavim nego i preživjeli suborci koji su ostavili dijelove svoga tijela, koji su bili zatočenici srpskih koncentracijskih logora i mislim da bi se tek na prste moglo pobrojati koliko je Vinkovčana koji su branili Vukovar izašlo iz grada da nisu zarobljeni, da nisu ranjavani i da na bilo koji drugi način nemaju neku težu traumu - rekla je Belobrajdić.

Pročitano 101 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI