NAJNOVIJE
Kad sam ja bio đeca

U dvorani Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljana je knjiga Vinka Juzbašića Kad sam ja bio đeca – autobiografija i biobliografija.

(Petak, 21 Siječanj 2022 19:26)
Objavljen županijski poziv za prijavu programa u kulturi i tehničkoj kulturi

Prije nekoliko dana objavljen je poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi za 2022.godinu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, vrijedan 880 tisuća kuna.

(Petak, 21 Siječanj 2022 18:42)
Župan Dekanić primio konzula Nakića

U palači Srijem u Vukovaru župan Damir Dekanić sa svojim zamjenicima Franjom Oreškovićem i Srđanom Jeremićem primio je u nastupni posjet novog generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića.

(Petak, 21 Siječanj 2022 17:51)
Osječke orgulje ponovno u punom sjaju

Nakon više od četiri godine od kako su bile poslane na rekonstrukciju i restauraciju osječke orgulje ponovno u svom punom sjaju.

Đakovačko-osječka nadbiskupija, Župa sv. Petra i Pavla, apostola u Osijeku i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske upriličili su blagoslov i svečani koncert u povodu kolaudacije obnovljenih orgulja u konkatedrali Sv. Petra i Pavla, apostola u Osijeku.

- Velika je čast i zadovoljstvo što sam mogao prisustvovati ovoj svečanosti kolaudacije orgulja u našoj konkatedrali. Veseli me da ćemo nakon toliko godina moči užuvati u zvuku naših orgulja. Čestitam svim sudionicima na sudjelovanju i donacijama. Orgulje su kulturna baština svih Osječana i siguran sam da če na njima svirati najbolji orguljaši – rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Ministarstvo kulture i medija uložilo je nešto više od 2,5 milijuna kuna u obnovu ovog instrumenta rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te dodala

- Ovo je zaista velebni instrument, restauracija je bila zahtjevna. Katedrala bez obnovljenih orgulja nije cjelovita – rekla je Koržinek.

(Petak, 21 Siječanj 2022 17:39)
NK Osijek donirao KBC-u Osijek noćne ormariće

Nogometni klub Osijek donirao je Odjelu patologije trudnoće pri Zavodu za fetalnu medicinu Klinike za ginekologiju i opstetriciju 20 noćnih ormarića u vrijednosti 55 tisuća kuna. Na taj način osiguran je ugodniji i kvalitetniji boravak svih pacijenata na tom odjelu.

Ispred Nogometnog kluba Osijek donaciju ormarića brendiranih klupskim bojama i grbom uručili su članovi Uprave Valentina Koprivnjak i Vladimir Čohar, predsjednik Nadzornog odbora Janoš Andoči te Ana Macan, voditeljica ureda Uprave.

Vladimir Čohar u ime NK Osijek kazao je
- Mogu reći da smo sretni i ponosni što smo u ovim vremenima mogli pomoći KBC-u donacijom koja im je bila potrebna, mislim da je to i naša uloga u zajednici. Ovo je samo početak jer se svakako nadamo da će u budućnosti ovakvih prilika biti još i više - kazao je Čohar u ime NK Osijek.

(Petak, 21 Siječanj 2022 17:11)
Informativna radionica za predstavnike udruga

Vinkovačka gradska uprava uputila je poziv udruga, pravnim i fizičkim osobama s različitim programima iz područja kulture i tehničke kulture s područja Vinkovaca, na informativnu radionicu koja će biti održana u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u utorak, 25. siječnja, s početkom u 18 sati. 

(Petak, 21 Siječanj 2022 16:35)
Umirovljenici će mjesečnu autobusnu kartu u Vukovaru plaćati 10 kuna

Grad Vukovar i ove godine nastavlja s financiranjem gradskog prijevoza osobama starijima od 65 godina koje imaju prebivalište na području Grada Vukovara.

(Petak, 21 Siječanj 2022 16:19)

Obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskih pilota i padobranaca u Otoku

Spomenik u središtu Otoka Spomenik u središtu Otoka Foto: Arhiva HRV

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu Otoka obilježena je 30. obljetnica pogibije hrvatskih pilota i padobranaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata.

- Okupili smo se ovdje u Otoku kako bi se prisjetili tragičnog događaja koji se dogodio u ranim jutarnjim satima 2. prosinca 1991. godine. Prisjećamo se i tragedije svih poginulih otočkih branitelja, od onih koji su prvi poginuli u Borovu selu Luke Crnkovića i Zorana Gašića pa sve do zadnjeg poginulog Vinka Pinjuha – rekao je gradonačelnik grada Otoka, Josip Šarić.

Podno spomenika poginulim zrakoplovcima i padobrancima, u središtu Otoka, vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina, brojna državna izaslanstva, predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici Gradova Otok, Vukovara sa ratnim zapovjednicima i predstavnicima braniteljskih udruga, Vinkovaca te Grada Đakovo.

- Grad Otok izgradnjom spomenika poginulim pilotima i otočkim braniteljima te komemoracijom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća sjeća se tužnih i teških, ali i ponosnih dana najtežeg vremena na ovom dijelu bojišnice. Komemoracijom smo uspjeli sačuvati žrtvu i uspomenu na ono što su oni radili 1991. godine – naglasio je Šarić.

Prije polaganja vijenaca u otočkoj Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa zadušnica.

Stradali piloti i padobranci prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Kao pripadnici Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginuli su pri izvršenju borbene zadaće u noći s 1. na 2. prosinca 1991. Godine, nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja-zrak, oborila protuzračna obrana bivše jugovojske, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.

Pročitano 130 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija