NAJNOVIJE
Startao šesti po redu Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“

Pedesetak ultramaratonaca krenulo je večeras u organizaciji URT „Nexe Team“ iz Našica u 21 sat na put dug 305 km od Vukovara do Sunje, a prije starta kod Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav položili su vijenac i upalili svijeću u čast poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

(Petak, 09 Lipanj 2023 22:38)
Aviotretmani komaraca najavljeni za 12. i 13. lipnja

Iz Veterinarske stanice Vukovar i Grada Vukovara obavještavaju javnost o aviotretiranju komaraca. U priopćenju stoji:

(Petak, 09 Lipanj 2023 17:26)
Otkrivena bista heroju Domovinskoga rata, vukovarskom branitelju Danijelu Rehaku

Ispred upravne zgrade HNK Radnički u Borovu naselju otkrivena je bista prošle godine preminulom vukovarskom branitelju, predsjedniku Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) i Centra za istzraživanje ratnih zločina te dugogodišnjem predsjedniku HNK Radnički Danijelu Rehaku.

(Petak, 09 Lipanj 2023 17:23)
Oduzeto 566 grama marihuane

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

(Petak, 09 Lipanj 2023 15:10)
U Petrovcima se večeras otvara dvodnevna, 50. po redu, manifestacija kulture Rusina Republike Hrvatske „Petrovačko zvono 2023“.

U Petrovcima se večeras otvara dvodnevna, 50. po redu, manifestacija kulture Rusina Republike Hrvatske „Petrovačko zvono 2023“.

(Petak, 09 Lipanj 2023 14:14)
Grad Vukovar ustrajan u borbi protiv komaraca, najavili aviotretiranje

Grad Vukovar je u ovoj godini početkom travnja počeo s tretmanima suzbijanja komaraca na području Vukovara. A prema podacima Vukovarsko-srijemske županije od 1. svibnja ove godine, od svih jedinica lokalne samouprave uložio je najviše sredstava i proveo najviše tretmana suzbijanja komaraca, istaknuto je na održanoj konferenciji za novinare, koju su u Gradskoj vijećnici grada Vukovara održali gradonačelnik Ivan Penava i direktor Veterinarske stanice Tomislav Šota, osvrćući se na trenutno stanje. Za spomenutu namjenu Grad Vukovar je u svom proračunu osigurao gotovo 164 tisuće eura i proveo 6 od ukupno planiranih 13 larvicidnih tretmana. Zbog loših vremenskih uvjeta, kasnije se pristupilo adulticidnim tretmanima sa zemlje, koji nažalost, ne daju značajnije rezultate, naglasio je Šota dodajući da čak ni struka ne može dati jasne odgovore nego to objašnjava biološkim procesima. Detaljno je pojasnio situaciju od početka larvicidnih tretmana do danas, naglasivši da su predviđena i dva aviotretiranja, ali da se i u ovoj situaciji pojavljuje problem. Naime, u Hrvatskoj je registrirana samo jedna avio tvrtka koja ima na raspolaganju dva aviona. Aviotretiranje je potrebno najaviti deset dana ranije i termin tretiranja se mora podudarati s povoljnim vremenskim uvjetima, što može prolongirati zaprašivanje, rekao je direktor Veterinarske stanice Vukovar. Naglasio je kako je dogovoreno sa načelnicima gotovo svih općina u okruženju da se kontinuirano provede aviotretiranje kojim bi trebalo biti pokriveno 2000 hektara.
- Grad Vukovar je čak i prošle godine u rujnu, uvažavajući savjet struke, jedini u Slavoniji proveo dodatna dva larvicidna tretmana koja su bila preventivne prirode, baš kako bismo izbjegli ovakvu situaciju. U prevenciji i suzbijanju maksimalno slušamo struku i znanost, koristimo maksimalne doze no vrijeme nam ne ide na ruku. Kako bi došli do aviotretiranja, potrebno se naručiti dva tjedna prije, a nužan preduvjet su povoljne vremenske prilike. Za Vukovar smo naručili avione te se nadamo kako će nam vrijeme dopustiti da aviotretmane provedemo idući tjedan. Ne očekujemo idealne rezultate, no ulažemo sve moguće naporerekao je Šota te naglasio kako treba proglasiti elementarnu nepogodu na području naše županije.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava složio se da je ova godina katastrofalna i pogoduje najezdi komaraca, istaknuvši da je zbog negodovanja građana značajno spomenuti kako je Grad Vukovar povećao sredstva u svom proračunu za tretiranje. Penava je mišljenja kako ovoj problematici treba pristupiti s višeg nivoa.
- Nevjerojatno mi je da živimo u društvu gdje iz godine pričamo o ovoj temi, potrebi proglašavanja elementarne nepogode sa županijske razine, jer kako drugačije nazvati situaciju gdje se ljudi ne mogu normalno kretati, gdje je ugroženo zdravlje, gospodarska djelatnost i svi drugi elementi normalnog života te da to nema nikakvog učinka. Predlagali smo Vladi RH kao i županijama da se oforme službe koje će se baviti ovom problematikom, službe s avijacijom te smo ukazivali na potrebu da se ovom problemu prilazi sa znanstvene razine - rekao gradonačelnik Penava dajući obećanje građanima da će Grad Vukovar kao i do sada činiti sve što može, pa i dodatno povećati sredstva za ovu namjenu, a što zakonski, iz aspekta javne nabave nije jednostavno provesti u jedinici lokalne samouprave. Istaknimo i da će na području grada Vukovara Veterinarska stanica Vukovar provoditi tretiranje u petak u vremenu od 20:00 do 23:30h i to središte grada, Adica, Sotin, Mitnica, Sajmište i Vučedol.

(Petak, 09 Lipanj 2023 13:29)
Budi majstor u Vodovodu: Primaju na praksu i stipendiraju vodoinstalatere

Vodoinstalater je deficitarno zanimanje, svake godine u srednje škole upisuje ih se sve manje. Preporukama za 2023. godinu, prema podatcima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, potrebno je povećati broj vodoinstalatera, ali i zidara, tesara, keramičara, fasadera i drugih sličnih zanimanja. Kako bi potaknuo mlade da upišu obrazovanje za ovo zanimanje, Vodovod grada Vukovara provodi projekt "Budi majstor u Vodovodu" putem koga će od iduće školske godine primati na praksu učenike koji se obrazuju za vodoinstalatera.

(Petak, 09 Lipanj 2023 10:00)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Sabor donio paket zakona za reformu socijalne skrbi

  • Subota, Sij 29 2022
  • Piše: 
Sabor donio paket zakona za reformu socijalne skrbi Foto: Arhiva HRV-a

Uz ustrajne kritike oporbe, Hrvatski sabor u petak je donio Zakon o socijalnoj skrbi, dio paketa od sedam zakona kojim se reformira sustav socijalne skrbi, prenosi HINA.

Oporba je taj zakon kritizirala do izglasavanja, procijenila da reforma socijalne skrbi neće uspjeti, a Vladu prozvala za centralizaciju sustava i neprepoznavanje stvarnih potreba korisnika. No, HDZ se s tim ne slaže.

Zakon je podržalo 76 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 39 protiv.

Reforma na ovakvoj zakonskoj podlozi ne može biti uspješna, ljude koji rade u struci silno ćete opteretiti, kazao je vladajućima Davorko Vidović (Socijaldemokrati) koji je ministra Josipa Aladrovića upitao kako misli provesti reformu, a da na svojoj strani nema ljude koji je moraju implementirati.

- Silovali ste zakon kojim se ide u centralizaciju sustava, poručuje vladajućima Sabina Glasovac (SDP), na paket reformskih zakona  dignuli su se svi, struka, akademska zajednica, korisnici - dodaje Urša Gamulin Raukar (ZLB).  

- Radi se o demontaži sustava socijalne skrbi, kaže zastupnica koja, kao i ostala oporba, upozorava na teške uvjete u kojima rade socijalni radnici. Zašto ih niste htjeli čuti, povucite ove zakone iz procedure - pozvala je zastupnica ZLB.

- Zakon je napravljen šeprtljavo i amaterski, kaže Katarina Peović (RF), postoji opravdan strah da će ovakvim zakonom stanje biti isto ili gore - dodaje Ante Kujundžić (Most).  

Nada Murganić (HDZ) uzvraća kako ne može razumjeti toliko kritika na zakon koji daje toliko benefita građana.

- Zakon je dobar, okrenut smanjenju siromaštva, njime su neke  naknade povećane, prema osobama s invaliditetom učinjen je značajan iskorak, a to je ukidanje cenzusa - kaže Murganić.

Zakonom o socijalnoj skrbi povećava se zajamčena minimalna naknada (ZMN), ukida cenzus u visini od četiri tisuće kuna za osobne invalidnine, što znači da će osobe s invaliditetom moći primati invalidninu i raditi.

Povećava se naknada za osobe s invaliditetom sa 1500 na 1750 kuna, odnosno za 250 kuna.

Zajamčena minimalna naknada povećava se sa 800 na 1000 kuna za radno sposobnog samca.

Zaposli li se korisnik naknade u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci, pravo na naknadu mu neće prestati već će se ona u prva tri mjeseca rada umanjiti za 50 posto iznosa.

Vlasništvo osobnog vozila više neće biti zapreka za priznavanje prava na ZMN ako njegova vrijednost ne prelazi iznos od 40 osnovica za izračun drugih prava iz sustava socijalne skrbi, odnosno 20 tisuća kuna.

Novi zakon širi krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja, time se potiče da dijete s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ostane u vlastitom domu i sprečava njihova institucionalizacija.

Sabor je izmijenio Zakon o udomiteljstvu, nakon Vlade i on je odbio prijedloge lijeve oporbe da se u krug osoba koje mogu udomljavati dodaju i formalni i neformalni životni partneri.

Donio je i zakone koji uređuju djelatnosti psihoterapije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, psihološke djelatnosti i socijalno-pedagoške djelatnosti.

Za paket zakona iz područja socijalne skrbi u dvije je godine predviđeno 1,2 milijarde kuna više, sredstva će se alocirati u taj sustav.

Pročitano 216 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija