NAJNOVIJE
MUP objavio savjete vozačima uoči Velike Gospe: Pazite na hodočasnike

Povodom hodočašća i blagdana Velike Gospe 14./15. kolovoza i održavanja središnjih vjerskih svečanosti u ponedjeljak očekuje se kretanje većeg broja vozila i pješaka državnim i županijskim cestama. Tim povodom Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je upozorenje vozačima.

(Nedjelja, 14 Kolovoz 2022 08:43)
Vlada: Od utorka padaju cijene goriva

Vlada je u subotu donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će od utorka cijena litre benzina biti manja za 11 lipa a dizela za dvije lipe.

(Nedjelja, 14 Kolovoz 2022 08:25)
HNK Vukovar 1991 remizirao u prvoj utakmici prvenstva

Hnk Vukovar 1991, u subotu 14. kolovoza, odigrao je prvu utakmicu u Prvoj nogometnoj ligi na gostovanju kod ekipe Dubrava tim kabel.

(Nedjelja, 14 Kolovoz 2022 08:09)
Rukometaši iz Starih Mikanovaca zlatni u Splitu

Rukometni klub Ivan iz Starih Mikanovaca osvojio je zlatnu medalju i titulu državnoga prvaka na završnici Plazma Sportskih igara mladih u Splitu.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:25)
Uz cestu Vukovar-Sotin otkriven spomenik Ovčara

Uz cestu Vukovar-Sotin na križanju za Ovčaru podignut je spomenik Ovčara u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:20)
Grad Osijek sufinancira obnovu pročelja i krovišta povijesno vrijednih kuća

Grad Osijek ima otvoren javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, kojim potiče vlasnike povijesno vrijednih kuća na obnovu svojih zgrada. Vlasnicima i suvlasnicima je kroz javni poziv omogućeno povlačenje novca od spomeničke rente, što im znatno olakšava obnovu zgrada koje su pod zaštitom konzervatora te čija obnova iziskuje velika financijska ulaganja.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 11:49)
Novi požar u Kopačkom ritu
Tri tjedna nakon što su se vatrogasci u Kopačkom ritu borili s vatrom na dvadesetak hektara niskog raslinja, na području Parka prirode novi požar. Kako se doznaje, stanje je bilo alarmantno, na terenu su brojne ekipe, a ako zbog vjetra dođe do razbuktavanja vatre mogao bi poletjeti i air-traktor, koji je u pripravnosti.
(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:12)

Na osječkom PTF-u u tijeku je peta Škola kemije

Na osječkom PTF-u u tijeku je peta Škola kemije Foto: Arhiv HRV-a

Od 21.do 25. veljače održava se peta Škola kemije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, popularno PTF-u. Namijenjena je učenicima trećih razreda osječkih gimnazija s ciljem da se polaznicima približi svijet znanosti, ali i privuče učenike za buduće studente na ovom fakultetu. Škola se odvija u izvrsno opremljenim laboratorijima PTF-a na Zavodu za primjenjenu kemiju i ekologiju, a odaziv učenika je izvrstan doznajemo od prof.Stele Jokić, prodekanice za promidžbu i suradnju s gospodarstvom PTF-a Osijek.

- Zahvaljujući radionicama koje su osmislile Dajana Gašo-Sokač, Maja Molnar i Valentina Bušić s Katedre za fundamentalnu kemiju, učenici svakoga dana tijekom trajanja škole aktivno sudjeluju u zanimljivim pokusima koje izvode samostalno uz nadzor nastavnika, asistenata i tehničara. Uče sintetizirati acetilsalicilnu kiselinu, a čime se dobiva andol, zatim određivati kalcij u mlijeku, dokazivati aldehidne skupine kroz pokus srebrno zrcalo, pročišćavati benzojevu kiselinu, samostalno filtrirati, ekstrahirati i titrirati te dr. Završetkom škole svaki učenik dobije certifikat da je prošao i položio Školu kemije na PTF-u. Program inače financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja – pojasnila je Jokić.

Pročitano 290 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija