NAJNOVIJE
U Hrvatskoj 909 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo 10 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 909 novih slučajeva koronavirusa, broj aktivnih slučajeva je 5.149, a preminulo je 10 osoba - izvijestio je u četvrtak nacionalni Stožer civilne zaštite. 

Na bolničkom liječenju nalazi se 435 pacijenta, od toga je na respiratoru njih 10. U samoizolaciji je trenutno 3.347 osoba.

Od početka pandemije u veljači 2020.godine do danas ukupno je zabilježeno 1.231.575 osoba zaraženih novim koronavirusom, a od bolesti su preminule 16.902 osobe. Ukupno se oporavilo 1.209.524 osoba.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 14:40)
Turistička zajednica u Vinkovcima uručila priznanja za uređenje prostora

Na Šokačkom stanu u Vinkovcima održana je svečana dodjela priznanja svim sudionicima akcije Turističke zajednice Grada Vinkovaca „Volim Vinkovce”.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 14:25)
Ove školske godine naša je županija osigurala pomoć za 79 učenika s teškoćama

U školskoj 2022./2023.godini kroz projekt Socijalna kohezija i jednake mogućnosti: integracija učenika s teškoćama u razvoju u sustav obrazovanja bit će osigurana podrška u nastavi za 79 učenika s teškoćama, te zaposlena 63 pomoćnika u nastavi i troje stručnih komunikacijskih posrednika. Projekt je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a Vukovarsko-srijemska županija ga provodi u suradnji s Europskim socijalnim fondom, moglo se doznati na konferenciji za medije održanoj u Vinkovcima.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 12:02)
Fond objavio pozive za korištenje OIE te energetsku obnovu kuća oštećenih u potresu

 Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javne pozive za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, te za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu, vrijedna 195 milijuna kuna. 

- Sustavi korištenja obnovljivih izvora energije odlična su i okolišno prihvatljivija alternativa skupim energentima, a njihova primjena u obiteljskim kućama može osigurati energetsku neovisnost, povoljno djelovati na kućni budžet te na nacionalne ciljeve smanjenja korištenja fosilnih goriva - pojasnila je Alenka Košiša Čičin-Šain, vršiteljica dužnosti mjesta direktorice Fonda te dodala kako je u okviru poziva, sufinanciranje moguće dobiti za instalaciju fotonaponskih elektrana, ali i za sustave grijanja i/ili pripreme potrošne tople vode, u koje su uključeni sunčani toplinski kolektori, dizalice topline ili peći na pelete.

Za ovakve projekte, građanima je, ovisno o lokaciji, dostupno do 40 posto, do 60 posto ili do 80 posto prihvatljivih troškova.

Maksimalan iznos poticaja je do 128 tisuća kuna, a jedan od uvjeta za dodjelu je da kuća ima energetski razred C ili bolji u kontinentalnoj, odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj.

U Fondu kažu da iako je taj poziv vrijedan 95 milijuna kuna otvoren danas, s obzirom da je potrebno određeno vrijeme za pripremu dokumentacije za prijavu, sa zaprimanjem zahtjeva krenut će se od 15. studenoga.

Poziv će biti otvoren do kraja godine, zaključno s 31. prosincem ove godine, a svi zainteresirani će svoje zahtjeve moći dostaviti isključivo poštom.

Građani čije su kuće oštećene u potresu, Fondu će svoje prijave za energetsku obnovu dostavljati od 27. listopada.

Ukupno 100 milijuna kuna je dostupno kućama s područja Grada Zagreba, odnosno Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

S do 80 posto će se sufinancirati projekti cjelovite energetske obnove, koji uključuju povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova i/ili poda), zamjenu stolarije, ali i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, ili samo projekti povećanja toplinske zaštite.

Pojedinoj kući će maksimalno na raspolaganju biti do 370 tisuća kuna - 368 tisuća za mjere energetske obnove te dvije tisuće kuna za uslugu stručne pomoći za prijavu na poziv.

Oba javna poziva namijenjena su prijaviteljima koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća i u njima imaju prebivalište. 

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 11:32)
Iz Udruge žena Vukovar pozivaju starije osobe na mjerenje šećera u krvi i krvnoga tlaka

Javnom akcijom u petak 30.rujna Udruga žena Vukovar će obilježiti Međunarodni dan starijih osoba.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 11:13)
Vukovarska udruga provodi projekt za očeve Tata je tata

Udruga za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima Tko se boji sutra još?-Vukovar dobila je financijska sredstva u iznosu od 75 tisuća kuna za provedbu projekta Tata je tata.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 10:14)
Čestitka gradonačelnika Ivana Penave povodom Dana policije

Povodom Dana policije koji se obilježava danas, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uputio je svim pripadnicima policijskih snaga čestitku.

- Svim pripadnicima policijskih snaga, umirovljenim i aktivnim policajkama i policajcima čestitam Dan policije i blagdan njihovog zaštitnika Sv. Mihovila. Hrvatska policija dala je izuzetno veliki doprinos u obrani i stvaranju naše domovine. Na tome, ali i na vašem svakodnevnom odgovornom radu na dobrobit svih građana Republike Hrvatske vam se iskreno zahvaljujem. Vaša dužnost zahtijeva visoki stupanj spremnosti, stoga ovim putem svim pripadnicama i pripadnicima policijskih snaga upućujem želje za puno budućih uspjeha koje će pratiti zdravlje i sigurnost - poručio je Penava. 

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 09:46)

Zapalio se kombi hitne medicinske pomoći kod Pačetina, ravnatelj smiruje javnost, sindikat ukazuje na loše stanje voznog parka

Zapalio se kombi hitne medicinske pomoći kod Pačetina, ravnatelj smiruje javnost, sindikat ukazuje na loše stanje voznog parka Foto: Facebook stranica HITNA UŽIVO 194

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije Mato Matić potvrdio je za HRV da se u subotu navečer tijekom povratka s intervencije na izlazu iz sela Pačetin zapalio kombi hitne medicinske pomoći. Riječ je o vozilu iz 2014. godine koje u zavodu koriste kao zamjensko.

MATIĆ: NOVIJA VOZILA SU NAM POPRILIČNO DOBRA, ZAPALILO SE ZAMJENSKO

- Najvažnije je da nitko od djelatnika ili prolaznika tom cestom nije ozlijeđen. Navodno da je došlo do zapaljenja instalacija odnosno motora u prednjem dijelu kombija, a policija je obavila očevid. Odmah smo reagirali i povukli tim iz Iloka kao i timove iz Vinkovaca da budu na raspolaganju za eventualne intervencije na području Vukovara. – izjavio je Matić.

Naglasio je i da je stanje voznoga parka kola hitne medicinske pomoći u našoj županiji poprilično dobro.

- Vozila kojima svakodnevno radimo su novija i jako dobra, a rezervna koristimo kao zamjenska kada su nova na servisu i sl. U ovom slučaju kod Pačetina zapalilo se zamjensko vozilo – rekao je Matić istaknuvši da su u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije upravo prošli postupak javne nabave te sklopili ugovor o nabavi tri nova vozila za hitnu medicinsku pomoć sredinom listopada.

ŠOTA: DJELATNICI SU SE JEDVA IZVUKLI VAN I JOŠ SU SPAŠAVALI OPREMU

S druge pak strane, incident sa zapaljenim kombijem komentirao je za Hrvatski radio Vukovar i predsjednik Hrvatskog sindikata hitne pomoći i predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota, naglasivši da ovaj slučaj zorno pokazuje loše stanje voznog parka kola hitne medicinske pomoći u cijeloj Hrvatskoj.

- Vozilo je počelo gorjeti još tijekom vožnje i djelatnici su se jedva izvukli van. Unatoč opasnoj situaciji hrabri kolege su uspjele čak i spasiti dio opreme. Na sreću nisu vozili pacijenta i nije bilo ozlijeđenih. No ova situacija pokazuje loše stanje voznoga parka kola hitne medicinske pomoći ne samo ovdje u Slavoniji nego u cijeloj Hrvatskoj. Ta vozila definitivno moraju biti bolja i nabavljati se iz drugih sustava i izvora, a ne iz proračuna županije kako je sada slučaj. Godinama se borimo da vozni park dobivamo od države kao policija i vatrogasci jer je to način da osiguramo kvalitetna vozila u objedinjenoj nabavi kao i njihovo održavanje – istaknuo je Šota.

Zbog slučaja zapaljenoga kombija, već su uputili dopis i Vladi RH te resornome ministru kao upozorenje o potrebi prevencije ovakvih opasnih slučajeva.

- Moramo reći da vozila koja služe za rad hitne medicinske pomoći nisu adekvatna za tu vrstu rada, posebice vozila koja nisu sastavljena kvalitetno. Kupuju se dostavna vozila koja se prerađuju za potrebe hitne pomoći s novim instalacijama koje smo dosad osporavali. U novije vrijeme postoji nekoliko profesionalnih firmi u Europi, no i dalje je upitno gdje takva vozila nabavljati – naglasio je Šota.

POŽAR GASILI PRIPADNICI JVP VUKOVAR, DVD BOBOTA I DVD TORDINCI

O događaju su se oglasili i iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Naveli su da je u subotu 6.kolovoza oko 20,15 sati tijekom vožnje županijskom cestom Vera-Bobota-Pačetin, nedaleko od ulaza u Pačetin, izbio požar na prometnom sredstvu za transport bolesnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vukovarsko-srijemske županije.

„U vozilu se nalazilo troje djelatnika zavoda. Očevidom je utvrđeno kako je požar izbio uslijed kvara na električnim instalacijama odakle se proširio na druge dijelove motora te dalje prema stražnjem dijelu vozila. S vozila se požar raširio i na nisko raslinje u lijevom i desnom odvodnom kanalu uz cestu. Požar su lokalizirali pripadnici JVP Vukovar, DVD Bobota i DVD Tordinci. U požaru nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta bit će poznata po dostavljenom izvješću o šteti. O događaju policija će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti posebno izvješće”, stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

 

Pročitano 182 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija