NAJNOVIJE
Prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su jutros u 6,01 sati zaprimili dojavu o prometnoj nesreći u Privlaci.

- Dolaskom na mjesto događaja prometne nesreće, liječnik hitne medicinske pomoći je policijskim službenicima konstatirao kako je vozač osobnog automobila preminuo. Na mjesto događaja izašla je i zamjenica Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima te pripadnici DVD Privlaka. U tijeku je očevid, nakon čega ćemo detaljnije izvijestiti o okolnostima prometne nesreće - stoji u priopćenju Pu vukovarsko-srijemske. 

(Subota, 30 Rujan 2023 09:51)
Nastavlja se projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata vlakom

Vukovarsko-srijemska županija od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024. u cijelom će iznosu sufinancirati prijevoz vlakom redovnim studentima koji imaju prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćeno je iz županijske uprave.

(Petak, 29 Rujan 2023 15:26)
Čelnici Grada u obilasku uspješnih tvrtki

Gradonačelnik Ivan Penava posjetio je sa suradnicima tekstilnu tvrtku Laba d.o.o. koja u Vukovaru posluje već 20 godina.

(Petak, 29 Rujan 2023 15:02)
Povodom Svjetskog dana srca u Osijeku predstavljen projekt Provjerite ritam svog srca - EKG u ljekarni

Svjetski je dan srca, 29 rujna, koji je Svjetska kardiološka federacija utemeljila 2000. godine u cilju informiranja i podizanja svijesti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima kao vodećim uzrocima pobola i smrtnosti. Riječ je o skupini bolesti koje zahvaćaju srce i/ili krvne žile. U Osijeku je ovim povodom održano predsavljanje projekta Provjerite ritam svog srca – EKG u ljekarni, a u organizaciji Ljekarni srce – Ljekarni Osječko-baranjske županije. Kroz projekt se građanima u Centralnoj ljekarni Osijek i ljekarni Mursa nudi besplatna usluga provjere EKG-a srca s očitanjem, a u planu je i nekoliko novih lokacija, priopćeno je iz Osječko-baranjske županije.

(Petak, 29 Rujan 2023 13:32)
Restauriran mural posvećen hrvatskim majkama

Restauriran je mural u Vukovaru koji para srca i čija slika ostaje urezana u mislima svakome tko prođe njegovim putem, a na inicijativu Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, izvijestili su iz Gradske uprave.

Na muralu se nalazi Janja Brdar, majka pripadnika HOS-a Ivana Brdara koji je poginuo na Sajmištu 12. listopada 1991. godine.

Na njegovoj ekshumaciji 1998. godine nastala je fotografija njegove tužne i neutješne majke, koja je postala inspiracija murala. Mural je restauiraro sam njegov autor, umjetnik i slikar Mario Matković.

(Petak, 29 Rujan 2023 13:04)
Gradonačelnik Penava uputio čestitku povodom Dana policije

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava uputio je čestitku povodom Dana policije na svojoj facebook stranici.

(Petak, 29 Rujan 2023 12:15)
Policija otkrila počinjitelja koji je ukrao novac iz obiteljske kuće u Mirkovcima

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci dovršili su kriminalističko istraživanje krađe novca iz obiteljske kuće u Mirkovcima počinjene 12.rujna.

- Istraživanjem je utvrđena sumnja kako je počinitelj krađe 43-godišnjak iz Mirkovaca. U njegovu je domu jučer, 28. rujna, temeljem sudskog naloga, obavljena pretraga, kojom je pronađen i oduzet gotovo sav novac koji je 12. rujna otuđio 60-godišnjaku. Novac je vraćen vlasniku, a protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu - priopćili su iz PU vukovarsko-srijemske.

 

(Petak, 29 Rujan 2023 11:46)

Penava: Pad broja Srba u Vukovaru rezultat netočnosti popisa 2011.

Gradonačelnik Ivan Penava Gradonačelnik Ivan Penava Foto: Arhiva HRV

U Vukovaru je prema rezultatima popisa stanovništva za 2021. broj Srba pao ispod 30 posto, što znači da ova nacionalna majina više ne ostvaruje pravo na ravnopravnu službenu uporaba jezika i pisma. Popis je pokazao da u Vukovaru ukupno živi 23.175 stanovnika, među kojima je 63,02 posto Hrvata i 29,73 posto Srba. Prema popisu iz 2011. u Vukovaru je živjelo 34,87 posto Srba.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava za Hrvatski radio Vukovar komentirao je pad broja Srba u Vukovaru rekavši kako to nije rezultat iseljavanja Srba već proizlazi iz netočnosti popisa stanovništva iz 2011.

- Ne mogu reći da je s ovim popisom stanovnika pao broj Srba u Gradu Vukovaru jer je zapravo došlo do objektivne brojke koja je potvrdila naš tvrdnje koje ponavljamo od 2011., od posljednjeg popisa stanovništva prema kojemu je broj stanovnika grada Vukovara i udio srpske nacionalne manjine u Vukovaru bio netočan, odnosno namješten i lažan. Popis iz 2021. godine puno je bliže realnosti i istini. Sjetimo se da smo govorili da nas u Vukovaru nema 28 tisuća nego 22-23 tisuće što je ovaj popis i potvrdio. Govorili smo da pripadnika srpske nacionalne manjine nema 35 posto nego, oko 25-26 posto što je također ovaj popis potvrdio. Nažalost, uz sve traume koje su grad Vukovar i Vukovarci u Domovinskom ratu prošli, Vukovar je ponovno provučen kroz još jednu traumu i blato, deset je godina držan u posebnim okvirima – rekao je Penava te podsjetio na kobne posljedice koje su proizašle iz netočnog popisa stanovništva iz 2011. godine.

- Kroz prosvjede i borbu za istinu, koja je sada potvrđena, 35 časnika i dočasnika Hrvatske vojske koji su ginuli za ovaj grad sudski su osuđeni zato što su branili istinu. Podsjećam i na Igora Gilju, dijete poginulog hrvatskog branitelja koji je dobio otkaz jer nije mogao podnositi nepravdu. Nažalost, i sam sam ostao bez šogora, Darka Pajičića koji je život morao dati boreći se za istinu u svom Vukovaru i svojoj Hrvatskoj. Velike su emocije, težak je put bio svima nama, i Srbima i Hrvatima, i Mađarima i Albancima, borili smo se samo za istinu i konačno smo se za nju i izborili. Uz jednu veliku dozu žalosti i sjete, ipak sam sretan ne zato jer je pao broj i udio pripadnika srpske nacionalne manjine, to me uopće ne veseli, sretan sam jer konačno imamo relevantne podatke koji će biti temelj za gradnju budućeg Vukovara za sve nas - zaključio je Penava.

Podsjetimo, kako nakon ovog popisa stanovništva, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina iz 2002. ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice.

Pročitano 502 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija