NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Za ribarstvo i akvakulturu do 2027.godine 2,6 milijardi kuna

Europska komisija odobrila je novi Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. kojim je hrvatskom sektoru ribarstva i akvakulture na raspolaganje stavljeno ukupno 2,6 milijardi kuna, od čega 1,8 milijardi kuna iz europskog proračuna i 783 milijuna kuna iz proračuna Republike Hrvatske. Financijska omotnica koja je i Hrvatskoj na raspolaganju kroz novi Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu sedma je po veličini prema iznosu sredstava, od ukupno 26 država članica, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.. 

"Kroz novi Program je predviđena provedba mjera potpore u okviru sva četiri prioriteta Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu usmjerenih prije svega na podršku provedbi Zajedničke ribarstvene politike, kroz potporu mjerama upravljanja i usklađivanju sa zahtjevima koje ista postavlja, pri tome uvažavajući specifične ciljeve Republike Hrvatske. Kroz prioritet namijenjen održivom ribarstvu, razvoju sektora ribarstva, unaprjeđenju sustava kontrole i prikupljanja podataka te zaštiti i obnovi bioraznolikosti je na raspolaganju 1,1 milijardi kuna, dok je za jačanje sektora akvakulture, tržišta proizvodima ribarstva i akvakulture te prerađivačke industrije kroz Program predviđena milijarda kuna potpore. 

Potporom za održivo ribarstvo doprinijet će se, između ostalog, prilagodbi hrvatske ribarske flote i uspostavi ravnoteže između ribolovnog kapaciteta i ribolovnih napora, a provodit će se i mjere zaštite i obnove kako bi očuvali resurse za buduće generacije. Ulaganjima u ribarske luke i iskrcajna mjesta, posebno u infrastrukturu, stvorit će se potrebni preduvjeti ribarima da na odgovarajući način iskrcavaju svoj ulov i poštuju sve zahtjevnije uvjete koji proizlaze iz Zajedničke ribarstvene politike. Također, cilj je u znatnoj mjeri smanjiti utjecaj na okoliš i klimu te doprinijeti dekarbonizaciji kroz efikasnu potrošnju goriva i inovacije. Ulaganjima u akvakulturu, unaprjeđenje tržišta te preradu proizvoda ribarstva i akvakulture kroz povećanje kvalitete proizvoda i stvaranje dodane vrijednosti, kao i energetsku tranziciju, omogućit će se rast prometa sektorskih poduzeća, povećati broj novih proizvoda te dodatno ojačati konkurentnost i otpornost u sektorima ribarstva i akvakulture.

Uz navedeno, značajna su sredstva, nešto više od 337 milijuna kuna, predviđena i za lokalni razvoj pod vodstvom zajednice odnosno cjelokupni razvoj lokalnih zajednica ovisnih o ribarstvu i akvakulturi kroz pristup „odozdo prema gore“. Dodatno, za projekte koji u cilju imaju sigurna i čista mora kroz jačanje znanja o morskom okolišu, na raspolaganju je alokacija veća od 9 milijuna kuna. 

Kroz novi Program su, uz već do sada poznate mjere potpore, na raspolaganju sredstva i neke nove, poput mjere potpore za police dodatnog osiguranja ribarskih plovila, otkup ribolovnih prava za određene tipove ribolova te potpore za mlade ribare kroz prvu kupnju ribarskog plovila. Isto tako, kroz novi Program su predviđeni i određeni projekti od strateške važnosti, kao što je izgradnja i opremanje objekata za preradu otpada i nusproizvoda iz ribarstva i akvakulture te za proizvodnju riblje hrane.

Odabrane mjere potpore za koje je predviđeno financiranje kroz novi Program rezultat su zajedničkog i predanog rada te potvrda dobre suradnje svih uključenih dionika i partnera, posebno predstavnika sektora ribarstva i akvakulture. Provedbom Programa u narednim godinama osigurat će se kontinuitet i dati novi zamah razvoju sektora ribarstva i akvakulture u Hrvatskoj", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Pročitano 343 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija