NAJNOVIJE
Ukinut Zakon o izbornim jedinicama

Ustavni sud danas je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavnog jamstva jednakog biračkog prava, prenosi HINA:

(Utorak, 07 Veljača 2023 14:29)
Na vukovarskom području nisu evidentirane veće štete od olujnoga nevremena

Osim porušenih i polomljenih stabala, reklamnih panoa i ograde dječjeg vrtića na Mitnici, na vukovarskom području nisu evidentirane veće štete zbog olujnoga nevremena koje je u subotu 4.veljače pogodilo istok Hrvatske.

(Utorak, 07 Veljača 2023 14:04)
Pokrenuta akcija HKC-a za pomoć unesrećenima u potresom pogođenom području u Turskoj i Siriji

Pokrenuta je akcija Hrvatskog Crvenog križa uplaćivanja donacija za pomoć stanovništvu stradalom u potresu u Turskoj i Siriji.

(Utorak, 07 Veljača 2023 13:22)
Probna matura ove godine prvi put online

Ovogodišnji maturanti od prvoga dana veljače mogu sa stranica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja preuzeti probne ispite mature, koji se prvi put provode online, a uspjeh će moći provjeriti mjesec dana kasnije - 1. ožujka, kada će Centar objaviti rješenja.

Prema riječima ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinka Filipovića ovo je prilika da maturanti vide jednu od inačica koje su pripremljene za državnu maturu iz svih obveznih i izbornih predmeta, a koja se neće pojaviti na samim ispitima u lipnju.
- Inačica je dostupna svakome, ali je prije svega namijenjena ovogodišnjim maturantima da na temelju uvida u sadržaj i strukturu ispita dobiju što jasniju sliku kakav ih ispit očekuje u lipnju, odnosno od 31. svibnja do 28. lipnja kada se mature pišu. Cilj je da kada 1. ožujka dobiju rješenja ispita da usporedbom svojih rješenja vide što u iduća tri, tri i pol mjeseca trebaju popraviti do državne mature – pojasnio je Filipović naglašavajući kako probna matura nije obvezna.

Maturanti će na online probnim ispitima imati priliku vidjeti i kako će izgledati hrvatski jezik koji je od ove godine jedinstven ispit, nema više i niže razine, a esej je ponovno uvjet za prolazak. Kako bi učenici provjerili uspješnost napisanog eseja, Filipović je pojasnio kako će stručna radna skupina pripremiti primjer mogućih rješenja iz kojega će maturanti moći vidjeti u kojoj mjeri su više ili manje uspješno napisali esej.

Trošak ovogodišnje online probne mature je oko pola milijuna kuna.

Probna matura prvi se put pisala prošle godine, a jedan od ciljeva bio je taj da se učenici upoznaju i s procedurom zaprimanja, otvaranja i ponovnog vraćanja ispita u ispitne vrećice. Ovogodišnji maturanti imaju to iskustvo s obzirom na to da su prošle godine zajedno s tadašnjim maturantima također pisali probne ispite pa je taj dio ove godine na neki način izbjegnut.

(Utorak, 07 Veljača 2023 13:03)
Započinje energetska obnova dvije višestambene zgrade u središtvu Vukovara
U Gradskoj vijećnici grada Vukovara održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Ivan Penava te direktor tvrtke Tehnostan Ivan Krajnović, izvijestili kako započinje energetska obnova dvije višestambene zgrade u središtu grada.
(Utorak, 07 Veljača 2023 12:11)
Traje predupis djece u prvi razred osnovne škole

Iz Vukovarsko-srijemske županije objavili su Plan upisa djece u prvi razred osnove škole u Vukovarsko-srijemskoj županiji za školsku 2023./2024.godinu. Predupis je počeo u ponedjeljak 6.veljače, a traje do 17.veljače, pojasnio je pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje sport i branitelje Grada Vukovara Darko Dimić.

(Utorak, 07 Veljača 2023 11:25)
Dan je sigurnijeg interneta

Povodom današnjeg obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske će kroz mjesec veljaču, u odgojno-obrazovnim institucijama provoditi edukativna predavanja na temu zaštite djece na internetu, priopćeno je iz policijske uprave Vukovarsko-srijemske. U priopćenju stoji:

(Utorak, 07 Veljača 2023 10:55)

U Vukovaru je otvoren pogon za proizvodnju metalnih konstrukcija

U Vukovaru je otvoren pogon za proizvodnju metalnih konstrukcija Foto: Marija Molnar

U Vukovarskoj gospodarskoj zoni (VGZ) svečano je otvoren prostor tvrtke Alis d.o.o. odnosno proizvodni pogon i uredski prostori. Riječ je o investiciji vrijednoj 6,8 milijuna kuna, a gradnja je započela prošle godine. Glavna je djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija, doznali smo od suvlasnika tvrtke Slobodana Aleksića.

- Tvrtka postoji od 2019.godine i konačno smo uspjeli završiti ovaj projekt gradnje. Bavit ćemo se proizvodnjom metalnih konstrukcija i elemenata za industriju, industrijska postrojenja i predmontažom energetskih sklopiva za postojeće uređaje za grijanje i hlađenje, a plan je zaposliti 25 djelatnika. Tržište za naše proizvode je hrvatsko i njemačko – pojasnio je Aleksić.

U rezanju vrpce na ulazu u proizvodni pogon osim Aleksića i drugog suvlasnika Nihada Islamagića, sudjelovao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

- Odlučili su da sjedište svoje proizvodne djelatnosti postave u Vukovarsku gospodarsku zonu. Riječ je o vrlo agilnim poslovnim ljudima koji rade po cijeloj Europi i u kontinuitetu im raste poslovanje. Drago mi je da smo dobili još jednu proizvodnu tvrtku, dosta su novca uložili, imaju halu od dvije tisuće kvadrata i želim i vlasnicima i upravi i radnicima što je moguće bolje poslovanje, veće prihode i dobit te bolje plaće kao i da se razvijaju - naglasio je Penava.

Vukovar sve više postaje grad zanimljiv investitorima u industriju metalnih dijelova.

- Upravo se to počelo događati i sve više govorimo o CNC strojevima, novim tehnologijama, a to se do prije nekoliko godina činilo nemogućim  u Vukovaru, kao uvjetno rečeno malom gradu. Iznimno nam je drago da se u Vukovar uvode nove i napredne industrije te nova zanimanja – naglasila je pročelnica Upravnoga odjela za gospodarstvo Grada Vukovara Kristina Bilić, dodavši da je VGZ trenutno gotovo u potpunosti popunjena.

- Imamo ovdje 69 poslovnih subjekata i gotovo 700 zaposlenih, a to je rezultat napora, truda i ulaganja Grada Vukovara u gospodarstvo, kao i kvalitetne suradnje i komunikacije s poduzetnicima – rekla je Bilić.

Inače, tvrtka tvrtka Alis povezana je s matičnom tvrtkom Interior-Mont d.o.o. iz Vukovara, a vlasnici su u VGZ-u kupili još jedno zemljište gdje planiraju izgradnju dodatne hale.

Pročitano 205 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija