NAJNOVIJE
Ukinut Zakon o izbornim jedinicama

Ustavni sud danas je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavnog jamstva jednakog biračkog prava, prenosi HINA:

(Utorak, 07 Veljača 2023 14:29)
Na vukovarskom području nisu evidentirane veće štete od olujnoga nevremena

Osim porušenih i polomljenih stabala, reklamnih panoa i ograde dječjeg vrtića na Mitnici, na vukovarskom području nisu evidentirane veće štete zbog olujnoga nevremena koje je u subotu 4.veljače pogodilo istok Hrvatske.

(Utorak, 07 Veljača 2023 14:04)
Pokrenuta akcija HKC-a za pomoć unesrećenima u potresom pogođenom području u Turskoj i Siriji

Pokrenuta je akcija Hrvatskog Crvenog križa uplaćivanja donacija za pomoć stanovništvu stradalom u potresu u Turskoj i Siriji.

(Utorak, 07 Veljača 2023 13:22)
Probna matura ove godine prvi put online

Ovogodišnji maturanti od prvoga dana veljače mogu sa stranica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja preuzeti probne ispite mature, koji se prvi put provode online, a uspjeh će moći provjeriti mjesec dana kasnije - 1. ožujka, kada će Centar objaviti rješenja.

Prema riječima ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinka Filipovića ovo je prilika da maturanti vide jednu od inačica koje su pripremljene za državnu maturu iz svih obveznih i izbornih predmeta, a koja se neće pojaviti na samim ispitima u lipnju.
- Inačica je dostupna svakome, ali je prije svega namijenjena ovogodišnjim maturantima da na temelju uvida u sadržaj i strukturu ispita dobiju što jasniju sliku kakav ih ispit očekuje u lipnju, odnosno od 31. svibnja do 28. lipnja kada se mature pišu. Cilj je da kada 1. ožujka dobiju rješenja ispita da usporedbom svojih rješenja vide što u iduća tri, tri i pol mjeseca trebaju popraviti do državne mature – pojasnio je Filipović naglašavajući kako probna matura nije obvezna.

Maturanti će na online probnim ispitima imati priliku vidjeti i kako će izgledati hrvatski jezik koji je od ove godine jedinstven ispit, nema više i niže razine, a esej je ponovno uvjet za prolazak. Kako bi učenici provjerili uspješnost napisanog eseja, Filipović je pojasnio kako će stručna radna skupina pripremiti primjer mogućih rješenja iz kojega će maturanti moći vidjeti u kojoj mjeri su više ili manje uspješno napisali esej.

Trošak ovogodišnje online probne mature je oko pola milijuna kuna.

Probna matura prvi se put pisala prošle godine, a jedan od ciljeva bio je taj da se učenici upoznaju i s procedurom zaprimanja, otvaranja i ponovnog vraćanja ispita u ispitne vrećice. Ovogodišnji maturanti imaju to iskustvo s obzirom na to da su prošle godine zajedno s tadašnjim maturantima također pisali probne ispite pa je taj dio ove godine na neki način izbjegnut.

(Utorak, 07 Veljača 2023 13:03)
Započinje energetska obnova dvije višestambene zgrade u središtvu Vukovara
U Gradskoj vijećnici grada Vukovara održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Ivan Penava te direktor tvrtke Tehnostan Ivan Krajnović, izvijestili kako započinje energetska obnova dvije višestambene zgrade u središtu grada.
(Utorak, 07 Veljača 2023 12:11)
Traje predupis djece u prvi razred osnovne škole

Iz Vukovarsko-srijemske županije objavili su Plan upisa djece u prvi razred osnove škole u Vukovarsko-srijemskoj županiji za školsku 2023./2024.godinu. Predupis je počeo u ponedjeljak 6.veljače, a traje do 17.veljače, pojasnio je pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje sport i branitelje Grada Vukovara Darko Dimić.

(Utorak, 07 Veljača 2023 11:25)
Dan je sigurnijeg interneta

Povodom današnjeg obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske će kroz mjesec veljaču, u odgojno-obrazovnim institucijama provoditi edukativna predavanja na temu zaštite djece na internetu, priopćeno je iz policijske uprave Vukovarsko-srijemske. U priopćenju stoji:

(Utorak, 07 Veljača 2023 10:55)

Bivši veleposlanik SAD-a Peter Galbraith posjetio Vukovar

Bivši veleposlanik SAD-a Peter Galbraith posjetio Vukovar Foto: VSŽ

Prvi veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Peter W. Galbraith posjetio je povodom obilježavanja 31. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25 godina od završetka mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, Vukovar i Vukovarsko – srijemsku županiju. 

 -Ovo je drugi puta da sam se vratio u Vukovar u posljednjih 25 godina. Kada sam ga posjetio kao veleposlanik, Vukovar je bio u ruševinama. Sada je to obnovljeni grad – rekao je bivši veleposlanik Galbraith na sastanku sa županom i suradnicima.

Prisjećajući se svoje uloge i potpisivanja Erdutskog sporazuma, veleposlanik Galbraith je rekao kako je ponosan na ono što su u vrijeme kada je potpisan Erdutski sporazum on i SAD učinili.
-Osobno sam ponosan i ponosan sam na ono što su učinile SAD u to vrijeme, ali pravi uspjeh treba pripisati ljudima koji ostali ovdje živjeti, lokalnoj vlasti, državi Hrvatskoj, unatoč tome što prostora za unapređenje zajedničkog suživota ima još puno – istaknuo je.

Župan Dekanić složio se da prostora za napredak ima puno.
-Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja kojom je završio Domovinski rat veliki je uspjeh za Hrvatsku i ljude koji su ovdje ostali živjeti, koji su se vratili. U našoj je županiji prije Domovinskog rata živjelo je oko 250.000 stanovnika, a sada ih je nešto više od 140.000. Danas je naš prioritet rješavanje demografskih pitanja i ostanak stanovništva na ovim prostorima – poručio je župan.

Nakon sastanka u Palači Srijem veleposlanik Galbraith obišao je Nacionalnu memorijalnu bolnicu „dr. Juraj Njavro“. Položio je vijenac i upalio svijeću na Ovčari – mjestu najvećeg zločina u Domovinskom ratu na kojem je ubijeno 200 hrvatskih branitelja i civila dovezenih iz vukovarske bolnice. Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata položio je vijenac i upalio svijeću u čast svih žrtava stradalih u Domovinskome ratu. Svoj posjet Vukovaru zaključio je obilaskom Vukovarskog vodotornja, šetnjom središtem grada te kratkim obilaskom dvorca Eltz.

 

Pročitano 92 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija