NAJNOVIJE
Od 1. travnja prestaje obveza vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske podsjećaju vozače motornih vozila da obaveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala pri vožnji danju za sva motorna vozila prestaje od sutra, 1. travnja, kako je određeno člankom 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

- Ipak, svjetla se moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Također napominjemo da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije. Ova spomenuta obaveza ne prestaje za mopede i motocikle koji pri vožnji danju moraju imati upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine - stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

Biciklisti i vozači osobnog prijevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Također, pješaci koji se kreću kolnikom noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

(Petak, 31 Ožujak 2023 19:47)
Obilježena 32. obljetnica pogibije Josipa Jovića

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim programom, prilikom kojega su 23-trojici novih pripadnika Antiterorističke jedinice „Lučko” dodijeljeni amblemi, na Plitvicama je obilježena 32. godišnjica pogibije hrvatskog policajca Josipa Jović - prenosi Hina. 

Vijence su položili predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ličko-senjski župan Ernest Petry i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Božinović je rekao da su dečki iz Rakitja, Lučkog i Kumrovca prije 32 godine akcijom sprečavanja neprijatelja u naumu da strateški odsječe sjever i jug Hrvatske pokazali da smo počeli stvarati snage sposobne za najsloženije zadaće.

- To je bila poruka ohrabrenja hrvatskoj javnosti, ali i poruka neprijatelju da zna na kakvu će naići odlučnost hrvatskog čovjeka da brani svoju grudu - rekao je Božinović dodajući kako je hrvatska policija obavila prve ratne zadaće u Hrvatskoj i dala prve žrtve, što je vjerojatno jedinstven primjer u svijetu sudjelovanja policijskih snaga u obrani države u ratu.

Molitvu je predvodio biskup Jure Bogdan koji se zapitao - što bi od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo hrabrih branitelja.

(Petak, 31 Ožujak 2023 15:19)
U Vukovaru se volonteri družili s izbjeglicama iz Ukrajine

U Europskom domu Vukovar organizirana je volonterska akcija Jedinstven je smiješak tvoj u okviru projekta Proaktivna mreža i inicijative globalne mreže Good Deeds Day.

(Petak, 31 Ožujak 2023 14:35)
Udomitelji u Hrvatskoj dobili svoj dan

Hrvatski sabor jednoglasno je u petak proglasio 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva čime je oko 2.500 hrvatskih udomitelja dobilo svoj dan. 

Prilika je to za veću društvenu vidljivost i priznanje ljudima koji pružaju i skrb udomljenim osobama. 

Proglašenje Nacionalnoga dana, 18. svibnja, predložio je Odbor za obitelj, mlade i sport, Vlada je tu inicijativu pozdravila, ali i predložila promjenu datuma, 31. svibnja, s čim se Sabor suglasio.

(Petak, 31 Ožujak 2023 13:05)
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom

Državni zavod za statistiku objavio je kako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u ožujku 2023. u odnosu na ožujak 2022. u prosjeku više za 10,6 posto dok su u odnosu na veljaču 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,8 posto. 

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa promjene za hranu, piće i duhan iznosi 15,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 9,3 posto, za usluge 8,2 posto te za energiju 7,5 posto.

Na mjesečnoj razini porast stope procijenjen je za komponente industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,2 posto, hrana, piće i duhan, za 1,0 posto i usluge za 0,2 posto.

Istodobno, prema prvoj procjeni pad stope procijenjen je za komponentu energija, za 0,7%.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2023. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 17. travnja 2023.

(Petak, 31 Ožujak 2023 12:58)
Križni put “Putem masovnih grobnica”

U Župi Tordinci u subotu, 1. travnja, bit će održan tradicionalni XXIII. križni put “Putem masovnih grobnica”.

(Petak, 31 Ožujak 2023 12:25)
Predstavljeni rezultati Nacionalnog istraživanja Roditeljstvo i karijera

Nacionalno istraživanje Roditeljstvo i karijera pokazalo je da 65 posto zaposlenih roditelja mora raditi kompromise u karijeri, a svaka se druga žena suočila s preprekama u dobivanju povišice, napredovanju ili prilikama za napredak zbog majčinstva. Istraživanje je potvrdilo da muškarci imaju bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života od žena. Zaposlenim roditeljima je fleksibilnost visoko na listi prioriteta te njih čak 50 posto želi povećanje korištenja fleksibilnih radnih aranžmana. Skrb o djeci je još uvijek dominantno ženska odgovornost te majke provode više vremena s djecom u rutinskim aktivnostima. Posljedično je svaka druga ispitana majka doživjela neku od prepreka uslijed svoje roditeljske uloge kao što je dobivanje povišice, promaknuća ili prilike za napredak. Majke propuštaju i više prilika za razvoj karijere, što same takvim i doživljavaju, dok muškarci smatraju da su im prilike izjednačene. Također, više žena smatra da je spol važan čimbenik promocije, njih 38 posto u odnosu na 19 posto muškaraca. Karijerne težnje se djelomično razlikuju u korist muškaraca (51 vs 41 posto), ali mlađe generacije žena pokazuju veliki interes za razvoj karijere (91 posto u dobi do 30 godina i 57 posto u dobi do 40 godina) što je jasan znak organizacijama za osiguravanje potrebne podrške. Za razvoj ženskih karijera je važan i rodni balans na svim razinama koji trenutno nedostaje na razini visokog menadžmenta.

(Petak, 31 Ožujak 2023 11:51)

Brojne aktivnosti Udruge kineziologa grada Vukovara

Brojne aktivnosti Udruge kineziologa grada Vukovara Foto: UKGV

Kako bi usavršili i ojačali kapacitete organizacija civilnoga društva, skraćeno OCD, u Udruzi kineziologa grada Vukovara osmislili su i pokrenuli EU projekt pod nazivom „Pokreni se i vozi – tko te treba, pomozi!“ Vrijedan je oko 61 tisuću eura, a partneri u projektu su Plivački klub Vukovar, Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar i Triatlon klub Vukovar.

Ciljana su skupina predstavnici, zaposlenici i volonteri organizacija civilnoga društva, a do sada je kroz projekt realizirano 13 edukacija, nabavljena je oprema odnosno šest bicikala i dva električna romobila koja će se posuđivati volonterima kako bi brže dostavili lijekove i hranu osobama u potrebi, a nabavljena je i sportska oprema i rekviziti koji će se bez naknade posuđivati osobama u lokalnoj zajednici kako bi se više bavili sportsko-rekreativnim aktivnostima, doznajemo od voditeljice projekta Monike Perković.

Bicikli UKGV 2023

 

- Cilj nam je na ovaj način doprinijeti jačanju kapaciteta OCD-a za učinkoviti odgovor na potrebe lokalne zajednice u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Provodimo tako edukacije i razvijamo volonterske programe koje redovno oglašavamo na našim i partnerskim mrežnim stranicama – pojasnila je Perković.

U siječnju su  organizirali dvije edukacije i to na temu Razvoj, razrada i implementacija volonterskih programa u lokalnoj zajednici gdje su sudionici upoznati s pojmom volonterstva, pravnim obvezama i pravima kako volontera, tako i organizatora volontera te mnogim drugim korisnim informacijama, dok su na drugoj edukaciji pod nazivom Marketing društvenih mreža sudionici upoznati s komunikacijom, oglašavanjem i raznim trikovima na društvenim mrežama.

DOBRE POVRATNE REAKCIJE POLAZNIKA

- Od početka projekta u srpnju 2022. godine, organizirali smo edukacije kroz koje su sudionici stekli organizacijske vještine, vještine u svladavanju stresnih situacija, upravljanju timom i slično, zatim IT edukacije  te edukacije vezane uz rad s osobama s teškoćama u razvoju. Dobili smo dobre povratne informacije od polaznika, a stečena znanja i vještine pomoći će u radu njihovih udruga te se razviti na višu razinu budući da su edukacije i osmišljene isključivo prema potrebama udruga, a sve naučeno moći će primjenjivati u daljnjem radu. Smatramo kako upravo takvih edukacija za udruge u Vukovaru nedostaje – naglasila je Perković.

 

Sportska oprema UKGV 2023

 SLIJEDE DANI OTVORENOG ZNANJA, SPORTIONICA, VODENI VIKEND...

Uskoro u okviru projekta počinju s manifestacijom pod nazivom „Dani otvorenog znanja“ kroz koju će sudionici OCD-a uz stručna predavanja, predstavljanje primjera dobre prakse u relevantnom području te rješenja u području djelovanja OCD-a u kriznim situacijama ojačati svoje kapacitete. Također, provest će se dvije edukacije koje će doprinijeti jačanju kapaciteta OCD-a u području organizacije lokalnih inicijativa, izgradnje partnerstva te učinkovitog korištenja resursa. Uz navedene edukacije započinju i s realizacijom volonterskih programa Sportionica, Pokreni se i vozi – tko te treba pomozi!, VU tjedan sporta, Edukativno-sportski kamp, Vježba, kretnja, šetnja, te Vodeni vikend.

Romobili UKGV 2023

 

- U programu Sportionica nabavili smo sportsku opremu koju ćemo bez naknade posuđivati osobama koje se više žele baviti sportsko-rekreativnim aktivnostima, a u drugom ćemo programu uz pomoć volontera Gradskog društva Crvenog križa Vukovar dostavljati hranu i lijekove potrebitima i to biciklima i romobilima koje smo nabavili kroz projekt –najavila je Perković.

POTAKNUTI NA VJEŽBANJE I ZDRAV ŽIVOT

Kroz ostale volonterske programe cilj im je uključiti djecu, mlade te ostale građane i potaknuti ih na vježbanje i kretanje radi unaprjeđenja zdravih životnih navika, a sve kroz razne radionice i sportske aktivnosti.

Građane će pozivati na nadolazeće aktivnosti putem društvenih mreža Udruge kineziologa grada Vukovara i partnerskih organizacija te medija.

Projekt završava 27. srpnja 2023. godine, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u okviru poziva za dostavu projektnih prijedloga "Jačanje kapaciteta OCD - a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice".

Pročitano 257 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija