NAJNOVIJE
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde, od kojih su jednog usmrtili, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestilo je  tužiteljstvo u četvrtak.

Okrivljenike terete da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane nakon zarobljavanja trojice pripadnika biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42. godine.

Istragom je utvrđena sumnja kako su ih prisilili da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili 38-godišnjeg pripadnika ZNG-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo. 

 
(Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:59)
U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:04)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera

Iz Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su pozvali poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:00)
U napadu na maloljetnike i jednog 18-godišnjaka u Vinkovcima sudjelovalo pet osoba, svi su predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, utvrdili identitet  pet osoba koje su 23. veljače u Vinkovcima fizički napale tri maloljetnika i jednog punoljetnika, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:58)
U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:16)
U ožujku kreće nacionalna kampanja osvještavanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, provodi projekt Surf and Sound 2.0, odnosno nastavlja aktivnosti na smanjenju pojave online nasilja prema ženama u društvu.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:04)
U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 13:59)

Vukovar: Odavanjem počasti žrtvama iz Domovinskog rata obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Vukovar: Odavanjem počasti žrtvama iz Domovinskog rata obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Foto: HRV/M.Čorak

Hrvatska danas proslavlja Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te obilježava 28. obljetnicu VRO Oluja kojom je 1995. oslobođen najveći dio okupiranog hrvatskog teritorija koji je bio pod nadzorom pobunjenih Srba. Oluja je, uz Bljesak, ključna operacija kojom se kraju priveo Domovinski rat, a njom su stvoreni i uvjeti za proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Tim povodom izaslanstvo Vukovarsko - srijemske županije, Grada Vukovara te predstavnici političkih stranaka Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista i Hrvatske demokratske zajednice, obilježili su ovaj dan na Memorijalnom groblju u Vukovaru odavanjem počasti žrtvama iz Domovinskog rata.

OREŠKOVIĆ: HVALA IM NA SLOBODI

Izaslanstvo Županije predvodio je zamjenik vukovarsko - srijemskog župana Franjo Orešković koji je čestitao Dan pobjede svim Hrvaticama i Hrvatima.
- Svim poginulim, ubijenim, nestalim, umrlim i preživjelim braniteljima vječno se klanjamo i zahvaljujemo što danas imamo našu Hrvatsku. Djeca su ogledalo roditelja i naša je dužnost mladima prenositi istinu. Ne smijemo zaboraviti žrtve, ne smijemo zaboraviti povijest, ali moramo ići dalje zbog naše djece - poručio je Orešković.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko - srijemske županije Milan Draženović s Memorijalnog groblja odaslao je čestitku svim građanima, a posebno braniteljicama i braniteljima.
- Nadam se da ćemo nastaviti na ovakav način i dalje obilježavati ovaj dan i da ćemo tome naučiti i mlade generacije. Mislim da u obrazovnom sustavu moramo više govoriti o Domovinskom ratu kako se nikada ne bi zaboravila istina - kaže Draženović te ističe kako je VRO Oluja priznata u svijetu kao najhumanija, najčišća i najpoštenija vojno - redarstvena akcija.
- Hrvatski vojnik je imao srce, želju i volju osloboditi Hrvatsku i to je učinio. Mladima poručujem da čitaju i uče o našoj povijesti i tim danima jer iz toga moraju izvući pouku. Poštujte i njegujte našu Hrvatsku za koju su mnogi dali živote i ne dajte ju nikome - rekao je.

 Dan pobjede 2023   Županija
Vijence su položili predstavnici Vukovarsko - srijemske županije predvođeni zamjenikom župana Franjom Oreškovićem

SUŠAC: MORAMO ČINITI SVE ZA HRVATSKU

Vijence su položili i svijeće upalili predstavnici Grada Vukovara na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Filipom Sušcem, predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Saboom te članom Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara Zlatkom Zaobornijem. Sušac je tom prigodom rekao kako se na današnji dan prisjećamo svih onih koji su dali svoj doprinos da danas živimo u slobodnoj i suverenoj Hrvatskoj.
- Na ovaj dan svi moramo razmisliti o teškoj sudbini naše zemlje u Domovinskom ratu, o naporima, o žrtvama, o materijalnim i ljudskim. Dan kada se moramo zapitati jesmo li mi, novi naraštaji, napravili sve, je li naša Hrvatska onakva kakva je sanjana devedesetih ili smo pogriješili. Ako smo pogriješili to moramo što prije spoznati i krenuti naprijed, moramo se voditi mišlju da iduće godine na ovaj datum vidimo napredak koji smo napravili za Lijepu našu - istaknuo je Sušac te dodao kako su naši branitelji temelj države.
- Oni nam moraju biti uzor. Pogotovo ljudi koji su danas bili s nama ovdje, koji su prošli pakao rata i logora, koji su nakon Vukovara smogli snage reći ne, idemo dalje, idemo u Oluju vratiti Hrvatsku. Oni su bili spremni dati život za svoju domovinu i često ne shvaćamo koliki je to doprinos. Velika im hvala iz Vukovara - poručio je Sušac te rekao kako ne smijemo zaboraviti ratna stradanja i istinu iz Domovinskog rata jer bi na taj način izgubili svoj osnovni identitet.

Molitvu je na Memorijalnom groblju predvodio fra Ivica Jagodić, a sveta misa služi se od 9 sati u crkvi sv. Filipa i Jakova. Za građane je u 21 sat organiziran i koncert TS Najbolji hrvatski tamburaši u Sportskoj dvorani "Danijel Rehak u Borovu naselju" kako bi se proslavio najvažniji dan u Hrvatskoj povijesti - Dan pobjede.

Pročitano 565 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija