NAJNOVIJE
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)
Policija otkrila mladića koji je otuđio motocikl u Vukovaru

Policijski službenici PP Vukovar su kriminalističkim istraživanjem utvrdili kako je 25-godišnjak iz Vukovara u vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđio neregistrirani motocikl koji je potom prodao nepoznatoj osobi iz Zagreba čime je vlasnika oštetio za nekoliko tisuća eura.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:48)
Ozlijeđen alkoholizirani biciklist na cesti prema Pačetinu

Jučer i danas na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom (Tovarnik, Vukovar, Vinkovci) te jedna s ozlijeđenom osobom (cesta Bršadin-Pačetin) gdje je sinoć oko 20 sati lakše ozlijeđen 29-godišnji biciklist koji je, zbog utjecaja alkohola u organizmu (2,28 g/kg), prilikom skretanja s ceste Bršadin-Nuštar udesno na cestu prema Pačetinu, izgubio nadzor nad biciklom i sletio u cestovni kanal.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:46)
Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja korita rijeke Dunav

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra, 27. 7. , tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:31)

Penava pokreće otvaranje dežurne ljekarne u Vukovaru

Dnevni je red usvojen jednoglasno Dnevni je red usvojen jednoglasno Milan Paun

Na aktualnom satu 19. sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara pitanja je postavilo 13 vijećnika.

Prvo je zamjenik predsjednika vijeća Krešimir Raguž (HDZ) pitao kojim će postotkom Grad Vukovar sufinancirati postavljanje energetskih ovojnica na obiteljskim kućama. Pročelnik za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig rekao je kako odluka još nije donesena budući da Fond za energetsku učinkovitost nakon završenoga natječaja nije objavio rezultate, time nije poznat broj onih koji su takvu obnovu dobili u Vukovaru, a postotak će ovisit o broju potpisanih ugovora, no iznosti će najmanje 10 posto. Raguž je rekao kako su neki građani već dobili ugovore, a Čulig dodao da će Grad Vukovar uputiti javni poziv građanima za sufinanciranje ako ne dobije podatke od fonda. Čulig je najavio i sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu stambenih zgrada te pozvao stanare zgrada da se prijave.

Zamjenik predsjednika vijeća David Vlajčić (DP) pitao je gradonačelnika o tri nove skupine u vrtićima i dva nova objekta. Gradski pročelnik za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić odgovorio je da je došlo do znatnoga povećanja broja polaznika dječjih vrtića, nešto više od 60 djece. Zato su u Dječjem vrtiću 1 oformljene dvije nove skupine, no kako nije bilo prostornih uvjeta, djeca su smještena u prostorijama Društva „Naša djeca” u Novom Vukovaru i Interkulturnoj školi u Borovu naselju. Za jednu novu skupinu u DV 2 bilo je prostora u tom vrtiću.

- Problem nedostatka smještajnih kapaciteta morat ćemo trajno riješiti izgradnjom novih objekata. Projektna dokumentacija za izgradnju takvih objekata na Sajmištu i Mitnici izrađena je, a izrađujemo i dokumentaciju za izgradnju nove zgrade vrtića na Olajnici – ustvrdio je Dimić.

Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) pitao je kakva je namjena devet milijuna kuna koji su bili osigurani u gradskom proračunu za unutarnje opremanje Radničkoga doma u Borovu naselju budući da je Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara prihvatio financiranje u cijelosti te obnove vrijedne 1,16 milijun eura, dakle iz državnoga proračuna, pa gradski novac za tu namjenu više nije potreban. Predložio je da se novac utroši na socijalne potrebe. Gradonačelnik Ivan Penava odgovorio je kako se radi o novcu koji je bio oduzet od nekih drugih projekata što otvara mogućnost da se oni sada provedu.

Nenad Bučko (HNS) pitao je ima li u proračunu novca za otkup stanova i kuća za mlade koje bi se davale u najam mladim obiteljima, ima li novca za mjesečne dodatke na mirovine te stipendije svim studentima. Gradonačelnik je odgovorio da gradska uprava priprema paket mjera za mlade obitelji, a o visini mirovina odlučuje se u Zagrebu, a ne u Vukovaru ni bilo kojem drugom gradu. To je pitanje nazvao politikantskim i uputio Bučka da je HNS u koaliciji na vlasti pa neka tamo pokrenu povećanje mirovina. Dodao je i da svi studenti, koji studiraju u Hrvatskoj, primaju stipendije.

Srđan Milaković (DSS) ustvrdio je kako Vukovarska gospodarska zona nije ispunila cilj u razvoju gospodarstva jer nema ozbiljnih investicija te pitao hoće li biti većih gospodarskih investicija. Ispričao je i kako su neki pripadnici srpske zajednice smatrali da takve investicije namjerno izostaju kako bi se oni iseljavali iz Vukovara, no sada vidi da se iseljavaju i drugi. Penava je rekao kako se slaže s 95 posto Milakovićevih tvrdnji, da se radi o općem stanju u cijeloj Hrvatskoj jer velikih investicija nema nigdje, investicija koje bi donijele tisuću ili više radnih mjesta.

- Ne radi se o odnosu prema manjinama ni prema Vukovaru, nego je Hrvatska nekonkurentna država i investitori ju zaobilaze. Mi smo uspjeli u Vukovar dovesti neke manje investitore, ne i velike. Od posebnih mjera za Vukovar učinkovite su samo porezne olakšice gospodarstvenicima – rekao je Penava.

Stjepan Mađarević (HDZ) se požalio na ambroziju na gradilištu Ekonomske škole Vukovar na Olajnici, radove na šetnici uz Vuku gdje je raskopan nasip i postavljene ograde i prepreke pješacima te pitao kada će ti radovi biti završeni i je li ih bilo moguće obaviti na neki drugi način. Predložio je i sadnju stabala na igralištu za pse. Gradonačelnik je prvo zahvalio građanima na strpljenju za izvođenje radova na više lokacija u gradu te izrazio nezadovoljstvo dinamikom izvođenja radova, ali je naglasio dobru suradnju s Hrvatskim vodama koje su investitor.

- Ekonomska škola nije propali projekt. Izvođač radova je otišao u stečaj, ali nismo odustali od toga projekta. Što se pak tiče sadnje stabala u tom dijelu grada, problem je što se radi o pjeskovitom tlu i stabla se ne primaju, zapravo možemo saditi samo topole – rekao je Penava.

Jasmina Jukić (HS) pitala je hoće li ove godine biti javnih radova. Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac odgovorio je da je Republika Hrvatska smanjila broj javnih radova, ali rade na Programu rada za opće dobro i do sada su tri skupine građana radile u njemu, to je 41 osoba.

- Radovi prvo budu ponuđeni svim korisnicima socijalne pomoći jer želimo te ljude socijalizirati, ohrabriti ih u spoznaji da mogu biti korisni članovi zajednice i da mogu raditi. Većina ih to tako prihvati, a neki su nakon javnih radova zaposleni u građevinskim tvrtkama. One koji se na odazovu pozivu, prijavimo Centru za socijalnu skrb pa neka oni dalje postupaju sukladno svojim pravilima – odgovorio je Sušac.

Vedar Vuleta (HS) predao je pisanu inicijativu da se održavanje programa Advent u Vukovaru vrati u središte grada, sada se održava u perivoju dvorca Eltz.

Dejan Drakulić (SDSS) pohvalio je uređivanje drvenoga mosta na Dobroj vodi, ali prigovorio što zasluge za to nisu pripisane zamjeniku gradonačelnika Srđanu Kolaru. Penava je pohvalio Kolarov angažman, no sredstva za obnovu dobivena su na javnom pozivu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Radivoj Đurić (DP) pitao je ide li OŠ Mitinca u nadogradnju. Pročelnik Dimić odgovorio je da prema planu Ministarstva obrazovanja sve škole trebaju dobiti uvjete za održavanje nastave u jednoj smjeni pa za to kapacitete treba proširiti u OŠ Mitnica, OŠ Dragutina Tadijanovića i OŠ Siniše Glavaševića. Mitnica i Tadijanović imaju uvjete za prijavu na natječaj ministarstva za proširenje, a za Glavaševića će trebati mijenjati Generalni urbanistički plan, ali prema dinamici posla stići će se prijaviti na natječaj.

Savu Manojlovića (DP) zanimalo je hoće li i ove godine biti proveden program Zaželi. Pročelnik Upravnoga odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš rekao je da je javni poziv objavljen i rok za prijavu je 21. rujna te da će se Grad Vukovar prijaviti i poslati dokumentaciju u maksimalnom iznosu od 1,5 milijuna eura. Prođe li prijava, najmanje 156 korisnika bit će uključeno i to na rok od 36 mjeseci.

Stjepan Mađarac (HDZ) naveo je kako je deset sportskih udruga i klubova dobilo oko 160.000 eura kroz projekte te pitao hoće li dobiti i pomoć iz gradskoga proračuna. Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac odgovorio je da će sredstva iz proračuna biti podijeljena putem javnoga poziva udrugama i klubovima koji se jave te da ta sredstva nemaju nikakve veze sa sredstvima ostvarenima kroz projekte. Pozdravio je nastojanja klubova da koriste i druga sredstva.

Na kraju je Domagoj Bilić (DP) pitao hoće li Vukovar opet imati dežurnu ljekarnu. Gradonačelnik je rekao kako je podnio amandman na proračun tražeći sufinanciranje otvaranja dežurne ljekarne.

- Predložio sam vijeću da izdvojimo sredstva i raspišemo natječaj na koji očekujem da će se javiti ljekarne i raditi po tim uvjetima jer Vukovarcima treba dežurna ljekarna koja će biti dostupna 24 sata. Potrebna je kroničnim bolesnicima, građanima treće životne dobi i obiteljima s malom djecom.
Vukovar kao sjedište Vukovarsko-srijemske županije zaslužuje imati takvu ljekarnu, iskazujem nezadovoljstvo jer je ta tematika javnoga zdravstva i ljekarni u domeni Vukovarsko-srijemske županije koja je ostavila Vukovar bez dežurne ljekarne s čime se ne mogu složiti. Očekujem od župna da objasni zašto građani Vukovara i okolnih općina nemaju ljekarnu koja radi 24 sata na dan – smatra Penava.

Bilić je pitao i hoće li biti asfaltirani prilazi na pristupima posutim kamenjem u Lijevoj bari, a pročelnik Čulig je odgovorio da prije tih radova treba urediti odvodnju. Najavio je i gradnju pješačke staze u Lijevoj bari.

Pročitano 3377 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija