NAJNOVIJE
Predstavljen Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima

U Vinkovcima je predstavljen Godišnjak Ogranka MH u Vinkovcima koji obrađuje teme iz kulture, umjetnosti, povijesti i društvenih događanja, a ovogodišnji broj 41. po redu, posvećen je Vinkovčanki Dini Merhav rođenoj Gross, slikarici i kiparici koja se ovom umjetnošću bavila u drugim zemljama.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 07:39)
Kod Iloka dvojica građana Srbije ilegalno prešla granicu

Obavljajući zadaće zaštite državne granice i sprječavanja krijumčarenja osoba, policijski službenici Postaje granične policije Ilok su 19. srpnja u popodnevnim satima, na obali Dunava u Iloku zatekli dvojicu državljana Srbije, 42- i 30-godišnjaka, te 53-godišnjeg hrvatskog državljana, koji ih je primao u automobil zagrebačkih registracijskih oznaka.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:43)
Čarapović osvojio 9 odličja na državnom prvenstvu

Na Državnome prvenstvo Hrvatske u plivanju za dobne skupine i seniore u Zagrebu među 360 natjecatelja iz 37 klubova nastupili su i članovi Plivačkoga kluba Vukovar Luka Čarapović i Bono Iličić.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:39)
U Iloku izvanredna sjednica Gradskoga vijeća o posljedicama prirodne nepogode

U Iloku je jučer održana 3. izvanredna e-sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka s jednom točkom dnevnoga reda.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:35)
U Gunji počela Ljetna škola filma

Web-serijom „Videobox“ sinoć je otvorena 15. Ljetna škola filma Gunja „Josip Krunić“ u okviru koje će, do 27. srpnja, polaznici moći birati između osam radionica.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:32)
U Daruvaru Dan žalosti

Grad Daruvar proglasio je srijedu, 24. srpnja 2024. godine Danom žalosti zbog tragične pogibije šestero osoba u Domu za starije i nemoćne osobe.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:31)
Pronijevi volonteri na seminaru u Pirovcu

Predstavnici vukovarskog PRONI Centra za socijalno podučavanje boravili su početkom srpnja u Pirovcu u PRONI Trening Centru na seminaru za uspostavu kontakta naziva "Partner Ship".

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:16)

Obilježena 32. godišnjica zločina nad braniteljima i civilima stradalim na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici

Obilježena 32. godišnjica zločina nad braniteljima i civilima stradalim na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici Foto: Valerija Lozančić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja 12 branitelja i civila stradalih u srpskoj agresiji na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici, 32. godišnjicu sjećanja na stradanje vukovarske gradske četvrti Sajmište organizirala je i Udruga obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Vukovar.

Kako je rekao predsjednik Udruge Igor Gavrić, prilika je to da se sjete svih hrabrih ljudi koji su stali u obranu herojskog grada, posebice svih onih koji su svoje živote položili na oltar domovine da bi smo mi danas bili slobodni.
- Najžalosnije je što je u noći s 14. na 15. rujna 1991. ubijeno 87 branitelja i civila Sajmišta, a 10 ih se još uvijek vodi nestalima. Ovdje su se dogodila zvjerstva, a nitko za to još uvijek nije odgovarao – rekao je Gavrić.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako ovim obilježavanjem u Novoj ulici ulazimo u tužne dane vukovarske jeseni.
-Nakon ubojstva 12-orice redarstvenika u Borovu selu koji su nagovijestili svu bestijalnost njihove agresije, ovo su prvi masovniji masakri i zločini kako nad braniteljima tako i nad djecom, ženama i starijim osobama. Tu smo s obiteljima kako bi tim ljudima odali poštovanje. Ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu i moramo za njih nastaviti tražiti pravdu. Nažalost, prošlo je trideset godina, a zločinci nisu kažnjeni – rekao je gradonačelnik Ivan Penava dodajući kako se bar uništeni grad obnavlja.

- Grad poprima sve ljepšu sliku, ali rane ostaju preduboke i nikada zacijeljene, posebice među članovima obitelji, ali i svima nama koji se ne možemo pomiriti s činjenicom da pravda nije zadovoljena. Za mene kao gradonačelnika to je nešto što ne mogu prihvatiti – poručio je Penava.

Masovna grobnica pronađena je na mjestu bunara u dvorištu obiteljske kuće u Novoj ulici na kućnom broju 28 . U listopadu 1999. godine iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci deset žrtava iz Domovinskog rata te je izvršena ekshumacija još dviju žrtava iz pojedinačnih grobova.

Vijence je za sve ubijene i nestale položilo izaslanstvo Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Nikola Mažar, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Stjepan Sučić, zamjenik župana Franjo Orešković, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te predstavnici vukovarskog HDZ-a, Suverenista i Domovinskog pokreta.

Molitvu je izgovorio velečasni Zvonimir Martinović.

Pročitano 800 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija