NAJNOVIJE
Oprema i namještaj vukovarskog veleučilišta donirani Ekonomskoj školi Vukovar

Vukovarsko Veleučilište Lavoslava Ružičke doniralo je namještaj i opremu Ekonomskoj školi Vukovar koja se od 15. travnja preselila u bivše prostore VEVU-a u Županijskoj 52. Ugovor o donaciji potpisali su dekan Veleučilišta Željko Sudarić i ravnateljica Ekonomske škole Vukovar Jelena Vinaj, a riječ je o fitness centru te školskom namještaju.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 15:32)
Sutra u Vukovaru tribina o aktualnim demografskim i migracijskim trendovima

Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru, u povodu Dana Grada Vukovara organizira redovitu tribinu "Znanstveni susreti u Institutu Pilar".

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 13:02)
Sa seminara o upravljanju organizacijama poručeno kako treba prihvatiti različitosti, ostvariti suradnju i stimulirati poželjna ponašanja

Na zahtjev članova HUP-a u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca Regionalnog ureda Osijek i Tehnološkog parka Vinkovci održan je seminar na temu Upravljanje organizacijama. Namijenjen je prvenstveno malim i mikro poduzećima, ali i svim zainteresiranima koji planiraju povećanje broja djelatnika ili su prošli kroz taj period, a imaju poteškoće u oblikovanju tima, organizacijske kulture i suočavaju se s narušenom radnom klimom i odnosima na poslu što posljedično ugrožava i ostvarivanje poslovnih ciljeva i rezultata.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 12:14)
Čestitka ministra Medveda Kunama
Poštovani pripadnici Kuna, dragi prijatelji, čestitam vam 33. obljetnicu ustrojavanja slavne 3. gardijske brigade - stoji u poruci ministra branitelja Tome Medveda koji prenosimo u nastavku.
- Prije 33 godine dokazali ste ljubav prema Domovini kada ste se odlučno stali na branik slobode i neovisnosti Republike Hrvatske. Na poziv našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana preuzeli ste važnu ulogu i na najčasniji način dali svoj doprinos da bi Hrvatska danas bila samostalna, slobodna i neovisna država. Od Vukovara i Posavine do zadarskog zaleđa branili ste i obranili hrvatsku slobodu i ime Kuna zlatnim slovima upisali u našu povijest.

U danima kada obilježavamo 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, posebno se prisjećamo vašeg doprinosa u oslobađanju Zapadne Slavonije. S tugom i zahvalnošću, u našim molitvama se sjećamo svih poginulih i nestalih pripadnika Kuna koji su živote položili na Oltar Domovine.

Tenkovska bojna danas nosi časno ime Kuna i ispisuje novu povijest moderne Hrvatske vojske, čuvajući i baštineći uspomenu na vas, hrvatske branitelje iz 3. gardijske brigade Kune. Hvala vam na doprinosu koji ste dali za slobodu u Domovinskom ratu i na doprinosu koji i danas dajete za boljitak naše Domovine.

Neka nas na vašem putu vodi snaga zajedništva koja nas je dovela do pobjede u Domovinskom ratu - stoji u poruci ministra Medveda.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 12:03)
Za vikend troje djece teže ozlijeđeno u prometu

Tijekom vikenda, od 26. do 28. travnja, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je ukupno 12 prometnih nesreća, od čega 8 prometnih nesreća s materijalnom štetom kao posljedicom (na državnoj cesti D-214, u Vukovaru, Županji, Boboti, na graničnom prijelazu Bajakovo, u Ceriću te Vinkovcima-2) i četiri nesreće s ozlijeđenim osobama, izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 11:06)
DIP utvrdio konačne izborne rezultate, teče rok za prvu sjednicu Sabora

 Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su održani 17. travnja, su konačni, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo (DIP) čiji će predsjednik Radovan Dobronić te rezultate uručiti predsjedniku Republike.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 10:24)
Nastavak razgovora Domovinskog pokreta sa HDZ-om i SDP-om
Domovinski pokret, stranka ključna za formiranje vladajuće većine, danas bi trebala nastaviti pregovore s obje strane.
(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 08:17)

U godinu dana policija otkrila 17 krivotvorenih novčanica eura u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Krivotvore se čak i novčanice od pet eura Krivotvore se čak i novčanice od pet eura Marija Molnar

Gotovo 5000 krivotvorenih novčanica evidentirala je lani Hrvatska narodna banka.

Otkriveno je, kako navodi HNB, 4.920 krivotvorenih euronovčanica nominalne vrijednosti 301.015 eura i 3.962 krivotvorene eurokovanice nominalne vrijednosti 7.760 eura. Najviše se krivotvore novčanice od 20 i 50 eura.

Od siječnja do prosinca 2023., što je bilo razdoblje dvojnog iskazivanja cijena u Hrvatskoj, evidentirane su i 33 krivotvorene kunske novčanice.

Pronađene su i 182 krivotvorene novčanice američkoga dolara, sedam krivotvorenih novčanica funte sterlinga i šest krivotvorenih novčanica australskoga dolara.

Prvi slučaj pokušaja plaćanja lažnim eurom zabilježen je nekoliko dana nakon što je euro postao službena valuta u Hrvatskoj. Nepoznata osoba za plaćanje robe na području općine Nova Kapela koristila je filmski rekvizit od deset eura.

Iako je prema podatcima Europske središnje banke prošle godine iz optjecaja povučeno 467.000 krivotvorenih euronovčanica, u Hrvatskoj narodnoj banci kažu da je malo vjerojatno da će građani doći u kontakt s krivotvorenim novcem jer se na milijun novčanica pojavljuje tek 16 krivotvorenih.

Nikolina Granić Pandža, voditeljica Odjela nacionalnog centra za borbu protiv krivotvorenja u Direkciji nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca, rekla je da građani, koji posumnjaju da imaju krivotvorenu novčanicu, trebaju otići u najbližu banku i tamo će bankari provjeriti ispravnost novčanice. Posumnjaju li i oni da se radi o krivotvorini, dostavit će ju Hrvatskoj narodnoj banci na tehničku analizu, a građaninu izdati potvrdu o zaprimljenom novcu. Kako je pak krivotvorina dospjela do građanina, utvrđivat će policija.

Za krivotvorenje novca predviđene su zatvorske kazne od jedne do deset godina. Vukovarsko-srijemsku policiju pitali smo koliko je na našem području pronađeno lažnih novčanica.

- Na području Vukovarsko-srijemske županije prošle je godine evidentirano 17 kaznenih djela krivotvorenja novca, a nakon provedenoga kriminalističkoga istraživanja riješeno je 12 kaznenih djela, kazneno su prijavljene tri osobe - odgovorila je Ana Mišić, policijska službenica za odnose s javnošću, i dodala da kazneno djelo čine osobe koje znaju da u optjecaj stavljaju krivotvorenu novčanicu.

Iz Hrvatske narodne banke ističu kako se većina krivotvorenih euronovčanica brzo i jednostavno može prepoznati.

Prvo se osjetilom opipa utvrđuje kakvoća papira (šuškavost, elastičnost) i reljefnost otiska na novčanicama.

Zatim novčanicu treba okrenuti prema svjetlu i provjeriti ima li vodeni znak, zaštitnu nit i prozirni registar.

Laganim nakretanjem novčanice provjerava se izmjena motiva na srebrnastoj traci, kod krivotvorina se boje ne mijenjaju.

Financijski stručnjaci obavljaju i provjeru specijalnim pomagalima.

 

Pročitano 314 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija