NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama Foto: Osječko-baranjska županija

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

- Svjedoci smo velikih društvenih promjena. Dolaskom informatizacije i robotizacije mijenja se cijeli svijet, pa je tako i u poslovima civilne zaštite koji postaju sve zahtjevniji, pogotovo zbog nastalih klimatskih promjena. Uvodimo nove tehnologije kao što su roboti, bespilotne letjelice, dronovi, amfibije, sonari za pretraživanje u vodi i pod vodom, pa ćemo danas prikazati sposobnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite, vidjeti u kom pravcu se kreću i pozicioniraju tvrtke na hrvatskom tržištu te kako sustav obrazovanja u RH prati sustav civilne zaštite - istaknuo je ovom prigodom Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek, a sudionike je pozdravio i osječko-baranjski župan Mato Lukić. 

- Naziv okruglog stola „Nove tehnologije - nove sposobnosti“ mogao bi ujedno biti zaključak ovog stručnog savjetovanja. Značaj novih tehnologija  iznimno je velik u današnjem svijetu, naravno ako su pozitivno usmjerene. Nažalost, imamo puno primjera njihove negativne usmjerenosti, što se može vidjeti i na prostoru Europe gdje se nove tehnologije koriste i u ratnim događanjima velikom dijelom za uništavanje infrastrukture, ali što je najgore i za uništavanje ljudskih života. Međutim, posvetimo se danas pozitivnom dijelu. Za odgovor što tehnologija može učiniti i kako može pomoći sugrađanima te sustavu i pripadnicima civilne zaštite dovoljno je prisjetiti se nedavnog požara u tvrtki Drava International, kada se, između ostalog, pokazalo kako robot može pomoći gašenje požara. Njegovim djelovanjem spriječena još veća katastrofa, naravno uz angažiranje vatrogasaca i ostalih resursa, a korišteni su i dronovi i informatički sustav civilne zaštite da bi imali kompletan pregled. Moram spomenuti i da smo upravo uz pomoć tehnologije prošle godine mogli pratiti i kontrolirati dolazak vodenog vala na područje naše županije i na taj način pravovremeno djelovati, ojačavati nasipe i provoditi ostale aktivnosti. Zahvaljujući i ljudima i tehnologiji uspjeli smo prevenirati puno veće posljedice - rekao je Lukić, kazao je Lukić, pohvalivši ujedno i projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, a koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

Pročitano 175 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija