NAJNOVIJE
Obnova Bošnjaka pri kraju

Obnova Bošnjaka kod Županje približava se kraju, preostali su još krovovi staračkih domaćinstava koja nemaju u blizini člana obitelji ili rodbine - potvrdio je u ponedjeljak Andrija Juzbašić, načelnik općine koju je prije dva tjedna poharala tuča uz veliku materijalnu štetu, a prenosi HINA. 

(Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 12:23)
Općini Bogdanovci odobren projekt "Nabava komunalne opreme"

Općini Bogdanovci odobren je projekt "Nabava komunalne opreme". 

Na javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u 2024. godini, koje je objavilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Općina Bogdanovci prijavila se radi nabave komunalne opreme. Iz Općine ističu kako će s novom komunalnom opremom komunalnim djelatnicima biti olakšan rad, ali će i brže i efikasnije moći održavati javne površine u svim općinskim naseljima.

- Ovim projektom direktno utječemo na razvoj javne usluge koju pružamo i poboljšavamo kvalitetu življenja naših građana. Ukupni je iznos sufinanciranja 15.400 eura - stoji na stranicama Općine Bogdanovci.

(Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 10:49)
Od utorka skuplje gorivo

 Loše vijesti za sve vozače.

Prema pisanju brojnih medija, od utorka poskupljuje gorivo. Cijena Eurosupera bit će 1 euro i 54 centa, što je 0,01 cent više nego sada.

Za jedan cent raste i cijena Eurodizela, pa će on koštati 1 euro i 45 centi, dok se cijena plavog dizela neće mijenjati.

(Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 10:46)
Obilježena godišnjica osnivanja Zbora narodne garde u općini Antunovac

U znak sjećanja na 14. srpnja 1991. godine kada je osnovan Zbor narodne garde u općini Antunovac podno spomen-obilježja kod crkve sv. Antuna položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule branitelje i civile.

(Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 10:06)
Vratila se afrička svinjska kuga

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, točnije u Gradištu potvrđen je novi slučaj afričke svinjske kuge koja se u Hrvatskoj prvi put pojavila prošle godine u lipnju na područjima opićina Drenovci i Gunja nakon čega se brzo proširila ostalim područjima županije. Riječ je o virusnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%.


Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro tim povodom održao je konferenciju za medije u prostorijama Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru.

OBJEKT ZARAZE U ČETVRTOJ ZONI
Ministar je na konferenciji potvrdio pojavu bolesti te eutanaziju svinja na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Kadić u Gradištu.

- Potvrđena je afrička svinjska kuga od uzoraka uginulih svinja koji su prikupljeni početkom ovog tjedna s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kadić iz Gradišta. Kako bi Državni inspektorat što prije proveo sve propisane mjere na gospodarstvu te kako bi uslijedila zabrana iznošenja svih sredstava koji su bili u kontaktu uz temeljne dezinfekcijske mjere pristupili smo izlasku na teren zajedno sa Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane. Sukladno nalazima promptno ćemo propisati sve druge mjere, a ono što je važno naglasiti je da se obejkt nalazi u zoni četvrte kategorije što znači da nije u naselju nego je riječ o vanjskom uzgoju u blizini šume Spačva. Na objektu se nalazila 81 svinja autohtone pasmine Mangulica. Sada je jako bitno reagirati pa je određena zona zaštite i zona nadziranja. U zoni zaštite nalazi se sam objekt na kojem je utvrđena pojava boelsti te u krugu od tri kilometra nema niti jednog drugog objekta. Zona nadziranja obuhvatiti će naselja Andrijaševce, Cernu, Privlaku, Županju, Otok, Bošnjake i Štitar. Na tom području u Vukoarsko-srijemskoj županiji imamo 369 farmi od kojih je jedna velika farma s više od 10 tisuća svinja, a ostale su manje farme s ukupno oko 3500 svinja koje će biti pod nazdzorom i kada budemo dobili detaljnije analize moćićemo podijeliti više informacija, rekao je ministar.

Ministar je istaknuo i kako su prve sumnje o pojavi bolesti povezane sa dviljim svinjama, te kako su već zatražili nalaze od Veterinarskog instituta.
- Kontaktirali smo Veterinarski institut od kojeg smo tražili vremenski period posljendnjih nalaza na divljim svinjama uzrokovanih afričkom svinjskom kugom, riječ je o 38 svinja u ovoj godini, a posljednji je bio 26. travnja. Sumnjamo da je to sve uzrokovano od divljih svinja. Naše službe su na terenu i rade detaljnu analizu, istkanuo je Dabro.

DABRO POZVAO UZGAJIVAČE DA PRIJAVE SIMPTOME
Dabro je istaknuo i kako vjeruju da je riječ o izoliranom slučaju, ali i pozvao uzgajivaće da ne skrivaju uginuća i simptome.
- Što se tiče gospodarstva obitelji Kadić izvršena je eutanazija, a u zoni zaštite će se svinje nadzirati slijedećih četiri do sedam dana kako bi smo vidjeli što će se događati i hoće li biti simptoma. Komunicirao sam i sa doktorima znanosti sa Veterinarskog fakulteta Petrom Džajom i Ljubom Babićem i dati ćemo sve od sebe i vjerujemo da bi ovo mogao biti izolirani slučaj jer je gospodarstvo u blizini šume. Ne možemo za sad detaljnije govoriti dok ne budemo vidjeli što će se dogoditi u slijedećih par dana. Ministarstva poljoprivrede poziva one koji uzgajaju svinje da prijave uginuća ili simptome kako bi smo bili što učinkovitiji i kako bi smo djelovali u smjeru da se afrička svinjska kuga ne proširi, zaključio je ministar Dabro.

ZABRANA PROMETA ŽIVOTINJA 30 DANA

Na konferenciji za medije govorio je i državni tajnik u Ministartvu poljoprivrede Mladen Pavić koji je istaknuo da će na ovom području u slijedećih 30 dana biti zabranjen promet životinja.

- Jučer se pojavila sumnja, a danas smo promptno djelovali. Nakon potvrde iz laoboratorija eutanazija svinja je već obavljena, dvorište je dezinficirano i proveden su sve mjere koje se trebaju provesti. Ono što je bitno istaknuti da će za zonu nadzora i zonu zaštita mjere zabrane prometa, premještanja, uvoza novih životinja i izvoza životinja vrijediti 30 dana. Vjerujemo da je ovo izolirani slučaj s obzirom da u krugu većem od tri kilometra ne postoji niti jedno drugo gospodarstvo i vjerujemo da više neće biti pojave ove bolesti na tom području, rekao je Pavić.

(Petak, 12 Srpanj 2024 17:57)
OBŽ osigurala 160.000 eura potpora za turizam

Osječko-baranjska županija osigurala je u svome proračunu značajna sredstva za potpore u turizmu. Do sada su završeni postupci po javnim pozivima za potpore za razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma, kao i za autohtonu eno i gastro ponudu, a danas je u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku upriličeno potpisivanje ugovora. Pravo na potpore ukupne vrijednosti 159.600 eura ostvarilo je ukupno 75 korisnika, i to 62 za razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma te 13 za autohtonu eno i gastro ponudu.

(Petak, 12 Srpanj 2024 14:02)
Poziv na selekcijski postupak kandidatima/kandidatkinjama za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2024./2025. godini

Iz Ministarstva unutarnjih poslova izvijestili su kako su na selekcijski postupak za zanimanje policajac/policajka pozvani su kandidati/kandidatkinje čije su molbe obrađene do 10. srpnja 2024. godine.

Kandidati/kandidatkinje koji ispunjavaju formalne uvjete za upis, navedene u natječaju objavljenom 05. travnja 2024. godine, pozivaju se na selekcijski postupak koji će se odvijati na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik", Avenija Gojka Šuška 1, Zagreb:
 

  • 16. srpnja 2024. godine, s početkom u 8.00 sati,
  • 17. srpnja 2024. godine, s početkom u 9.00 sati,
  • 18. srpnja 2024. godine, s početkom u 9.00 sati.

 
Kandidati/kandidatkinje koji su pozvani na selekcijski postupak doznat će klikom OVDJE.
 
Kandidati/kandidatkinje moraju se pridržavati točnog vremena dolaska te poštivati pravila kućnog reda navedenog mjesta selekcijskog postupka.

Kandidat/kandidatkinja koji se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu u točno vrijeme ili ne poštuje kućni red/pravila bit će isključen/a iz natječajnog postupka.

Za eventualno potrebne dodatne informacije molimo nazovite na brojeve telefona 01/ 24-26-305 i 01/ 24-26-518 ili posjetite službenu web stranicu MUP-a.

(Petak, 12 Srpanj 2024 13:17)

Svakoga utorka u srpnju i kolovozu Grad Vukovar za umirovljenike organizira izlete u Bizovačke toplice

Svakoga utorka u srpnju i kolovozu Grad Vukovar  za umirovljenike organizira izlete u Bizovačke toplice Foto: Marija Molnar

I ove će godine Grad Vukovar omogućiti umirovljenicima izlete u Bizovačke toplice, financirajući troškove prijevoza i sufinancirajući dio ulaznice. Više o tome rečeno je na konferenciji za medije vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave.

Vukovarski umirovljenici s navršenih 60 i više godina imaju pravo ići na jednodnevne izlete u Bizovačke toplice u organizaciji Grada Vukovara i Hrvatske udruge umirovljenika i invalida rada grada Vukovara. Ta se mjera provodi od 2016. i svake godine, prema podatcima gradskoga Upravnoga odjela za društvene djelatnosti, koristi ju oko 1800 umirovljenika.

Tako će tijekom srpnja i kolovoza ove godine, za Bizovačke toplice polaziti četiri autobusa s ukupno 200 umirovljenika. Prvi je izlet organiziran za 2.srpnja, a posljednji za 27.kolovoza ove godine.

PENAVA: NAŠ JE INTERES SADRŽAJAN ŽIVOT ZA UMIROVLJENIKE

- Povratne informacije s ovih izleta su sjajne. Umirovljenici vrijeme provode na otvorenom, sudjeluju u raznim aktivnostima, od sunčanja, plivanja, društvenih igara i to sve pozitivno utječe na njihovo zdravlje. U interesu nam je da imaju sadržajan život i da mi kao gradska uprava tome doprinosimo - istaknuo je gradonačelnik Penava te pozvao sve umirovljenike da se odazovu pozivu i prijave za izlete

- Ponuda je na stolu, pozivam sve umirovljenike, bez obzira jesu li članovi udruge ili ne, da se prijave, iskoriste ovu mogućnost i uljepšaju si ljetne dane - poručio je Penava

Iz gradskoga je proračuna za ovu namjenu osigurano 20.000,00 eura. Ovom mjerom ističe se važnost starijih i nemoćnih osoba te se želi poboljšati kvaliteta njihova života. Izletom u Bizovačke toplice osigurava im se kvalitetno provođenje slobodnog vremena, ali se i potiče rekreacija i fizička aktivnost koja uvelike utječe na poboljšanje zdravlja starijih osoba, naglašeno je na konferenciji za medije.

- Ovi su izleti u Bizovac tradicionalna mjera koju provodimo za naše umirovljenike. Na svaki izlet kreće njih oko 200, a zainteresiranost je velika. Suočili smo se i s određenim poskupljenjem prijevoza i ulaznica, no unatoč tome osigurali smo sredstva, a participacija za umirovljenike ostaje dva eura - naglasio je pročelnik Upravnoga odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš, poželjevši ujedno umirovljenicima ugodan boravak u Bizovačkim toplicama.

Umirovljenici koji žele ići na izlet dužni su osobno podnijeti zahtjev u prostorijama Hrvatske udruge umirovljenika i invalida rada grada Vukovara (Vila Fatma, 204. vukovarske brigade 6) uz predočenje odgovarajućih dokumenata te participiranje u iznosu od dva eura, naglasio je predsjednik ove udruge Andrija Biro.

JEDVA ČEKAJU IZLETE

- Umirovljenici jedva čekaju srpanj i kolovoz zbog ovih izleta i zahvaljujemo Gradu Vukovaru što nam je to omogućio. Puno nam znači i iz zdravstvenih, ali i financijskih razloga – rekao je Biro.

Iz vukovarske gradske uprave poručuju i da je u prostorije Hrvatske udruge umirovljenika i invalida rada grada Vukovara za prijavu potrebno donijeti dokaz o prebivalištu odosno presliku osobne iskaznice i to samo kod prve prijave. Nadalje, potrebno je donijeti i dokaz o mirovini na uvid odnosno odrezak od mirovine ili potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje - Područne služba Vukovar ili pak poslovne banke u kojoj primaju mirovinu i/ili presliku presliku rješenja o priznavanju mirovine primjenom međunarodnog ugovora, također samo prilikom prve prijave.

Zahtjev za jednodnevni izlet u Bizovačke toplice može se podnijeti svakim radnim danom od 9 do 12 sati za jedan navedeni izlet. Za svaki daljnji navedeni izlet mora se podnositi zahtjev.

Prijevoz u Bizovačke toplice organiziran je na sljedeći način:

- polazak iz središta Sotina u 08:30 sati
- polazak s autobusnog kolodvora iz Vukovara je u 09:00 sati
- polazak s autobusnog kolodvora iz Borova naselja (kod Radničkog doma) u 09:15 sati

Povratak s izleta u Bizovačkim toplicama je u 18:00 sati

Pročitano 264 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija