NAJNOVIJE
U Hrvatskoj 909 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo 10 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 909 novih slučajeva koronavirusa, broj aktivnih slučajeva je 5.149, a preminulo je 10 osoba - izvijestio je u četvrtak nacionalni Stožer civilne zaštite. 

Na bolničkom liječenju nalazi se 435 pacijenta, od toga je na respiratoru njih 10. U samoizolaciji je trenutno 3.347 osoba.

Od početka pandemije u veljači 2020.godine do danas ukupno je zabilježeno 1.231.575 osoba zaraženih novim koronavirusom, a od bolesti su preminule 16.902 osobe. Ukupno se oporavilo 1.209.524 osoba.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 14:40)
Turistička zajednica u Vinkovcima uručila priznanja za uređenje prostora

Na Šokačkom stanu u Vinkovcima održana je svečana dodjela priznanja svim sudionicima akcije Turističke zajednice Grada Vinkovaca „Volim Vinkovce”.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 14:25)
Ove školske godine naša je županija osigurala pomoć za 79 učenika s teškoćama

U školskoj 2022./2023.godini kroz projekt Socijalna kohezija i jednake mogućnosti: integracija učenika s teškoćama u razvoju u sustav obrazovanja bit će osigurana podrška u nastavi za 79 učenika s teškoćama, te zaposlena 63 pomoćnika u nastavi i troje stručnih komunikacijskih posrednika. Projekt je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a Vukovarsko-srijemska županija ga provodi u suradnji s Europskim socijalnim fondom, moglo se doznati na konferenciji za medije održanoj u Vinkovcima.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 12:02)
Fond objavio pozive za korištenje OIE te energetsku obnovu kuća oštećenih u potresu

 Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javne pozive za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, te za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu, vrijedna 195 milijuna kuna. 

- Sustavi korištenja obnovljivih izvora energije odlična su i okolišno prihvatljivija alternativa skupim energentima, a njihova primjena u obiteljskim kućama može osigurati energetsku neovisnost, povoljno djelovati na kućni budžet te na nacionalne ciljeve smanjenja korištenja fosilnih goriva - pojasnila je Alenka Košiša Čičin-Šain, vršiteljica dužnosti mjesta direktorice Fonda te dodala kako je u okviru poziva, sufinanciranje moguće dobiti za instalaciju fotonaponskih elektrana, ali i za sustave grijanja i/ili pripreme potrošne tople vode, u koje su uključeni sunčani toplinski kolektori, dizalice topline ili peći na pelete.

Za ovakve projekte, građanima je, ovisno o lokaciji, dostupno do 40 posto, do 60 posto ili do 80 posto prihvatljivih troškova.

Maksimalan iznos poticaja je do 128 tisuća kuna, a jedan od uvjeta za dodjelu je da kuća ima energetski razred C ili bolji u kontinentalnoj, odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj.

U Fondu kažu da iako je taj poziv vrijedan 95 milijuna kuna otvoren danas, s obzirom da je potrebno određeno vrijeme za pripremu dokumentacije za prijavu, sa zaprimanjem zahtjeva krenut će se od 15. studenoga.

Poziv će biti otvoren do kraja godine, zaključno s 31. prosincem ove godine, a svi zainteresirani će svoje zahtjeve moći dostaviti isključivo poštom.

Građani čije su kuće oštećene u potresu, Fondu će svoje prijave za energetsku obnovu dostavljati od 27. listopada.

Ukupno 100 milijuna kuna je dostupno kućama s područja Grada Zagreba, odnosno Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

S do 80 posto će se sufinancirati projekti cjelovite energetske obnove, koji uključuju povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova i/ili poda), zamjenu stolarije, ali i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, ili samo projekti povećanja toplinske zaštite.

Pojedinoj kući će maksimalno na raspolaganju biti do 370 tisuća kuna - 368 tisuća za mjere energetske obnove te dvije tisuće kuna za uslugu stručne pomoći za prijavu na poziv.

Oba javna poziva namijenjena su prijaviteljima koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća i u njima imaju prebivalište. 

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 11:32)
Iz Udruge žena Vukovar pozivaju starije osobe na mjerenje šećera u krvi i krvnoga tlaka

Javnom akcijom u petak 30.rujna Udruga žena Vukovar će obilježiti Međunarodni dan starijih osoba.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 11:13)
Vukovarska udruga provodi projekt za očeve Tata je tata

Udruga za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima Tko se boji sutra još?-Vukovar dobila je financijska sredstva u iznosu od 75 tisuća kuna za provedbu projekta Tata je tata.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 10:14)
Čestitka gradonačelnika Ivana Penave povodom Dana policije

Povodom Dana policije koji se obilježava danas, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uputio je svim pripadnicima policijskih snaga čestitku.

- Svim pripadnicima policijskih snaga, umirovljenim i aktivnim policajkama i policajcima čestitam Dan policije i blagdan njihovog zaštitnika Sv. Mihovila. Hrvatska policija dala je izuzetno veliki doprinos u obrani i stvaranju naše domovine. Na tome, ali i na vašem svakodnevnom odgovornom radu na dobrobit svih građana Republike Hrvatske vam se iskreno zahvaljujem. Vaša dužnost zahtijeva visoki stupanj spremnosti, stoga ovim putem svim pripadnicama i pripadnicima policijskih snaga upućujem želje za puno budućih uspjeha koje će pratiti zdravlje i sigurnost - poručio je Penava. 

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 09:46)

Potpora Glogoškom iz HSP-a i braniteljskih udruga

Osuđuju napade na vođu braniteljskog prosvjeda Osuđuju napade na vođu braniteljskog prosvjeda Foto: Arhiv HRV-a

Hrvatska stranka prava (HSP) te udruge proizašle iz Domovinskog rata Šibensko-kninske županije dali su potporu predsjedniku Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Đuri Glogoškom i prosvjedu branitelja u šatoru ispred Ministarstva u Savskoj, a izjave premijera Zorana Milanovića i ministra Predraga Matića nazvali su beskrupuloznim napadima na Glogoškog i branitelje, javlja HINA.

"U trenutku kada najmoćniji čovjek Hrvatske, predsjednik Vlade Zoran Milanović beskrupulozno napada i vrijeđa sve hrvatske branitelje, vrijeđajući predsjednika Udruge 100-postotnih invalida Đuru Glogoškog, HSP staje na stranu hrvatskih branitelja i još jednom daje apsolutnu potporu opravdanim zahtjevima branitelja koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja", navodi u priopćenju predsjednik HSP-a Danijel Srb. Dodaje da kada se 'napada, vrijeđa i gazi dostojanstvo jednog 100-postotnog invalida Domovinskog rata, onda se napadaju, vrijeđaju i gazi se dostojanstvo svih časnih branitelja Domovinskog rata'.

"Zloupotrebljavati moć koja proizilazi iz pozicije premijera i u predizborne svrhe napadati predstavnika branitelja koji je najteži stradalnik Domovinskog rata, dovoljno govori i pokazuje hrvatskoj javnosti koliko vrijedi riječ hrvatskog premijera", navodi predsjednik HSP-a. Vezano za navode ministra Matića o mirovini Đure Glogoškog, koje je iznio javno pred novinarima, iz HSP-a ističu da je Glogoški heroj Domovinskog rata koji svoja prava ostvaruje temeljem Zakona o pravima branitelja iz Domovinskog rata. Uz potporu zahtjevu branitelja za ostavkama ministra Matića i njegovih suradnika Vesne Nađ i Bojana Glavaševića te zahtjevima da Domovinski rat postane ustavna kategorija, HSP-a traži od svih državnih i javnih službenika da poštuju ranije donesenu Deklaraciju o Domovinskom ratu.

I Udruge proizašle iz Domovinskog rata Šibensko-kninske županije najoštrije su osudile izjave premijera Milanovića i ministra Matića, navodeći kako su "nemoralno, neosnovano i bez imalo srama objavili primanja 100-postotnog HRVI Đure Glogoškog i prozvali ga državnim parazitom". "Sve navedeno imalo je za cilj kompromitaciju hrvatskih branitelja, prikrivanje totalnog neuspjeha ove Vlade, koja svojim radom za građane Hrvatske nije učinila ništa, osim što je produbila jaz i mržnju prema određenim grupacijama hrvatskih građana. Podatke o primanjima Đure Glogoškog ministar Matić objavljuje nezakonito i protivno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, pod starom parolom 'transparentnosti', dok podatke o svojim primanjima (plaće, odbori, naknade za odvojeni život…) on i slični njemu skrivaju, odnosno prikazuju ih samo djelomično", navodi se u priopćenju, kojeg potpisuju Mladenko Spahija, Marko Skejo, Alen Bračanov, 100-posto HRVI, Miljenko Poljičak, Damir Vučenović, Božena Višnjić i Mirjana Šuperba. Postavljaju pitanje - "tko je privilegiran, ratni vojni invalid koji je doživotno osuđen na invalidska kolica, otežano zadovoljavanje osnovnih životnih potreba i stalne ozbiljne zdravstvene smetnje ili politički uhljebi koji su do velikih primanja došli političkim spletkarenjem, lešinarenjem i makinacijama".

Pročitano 1667 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija