Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan državnosti u Vukovaru

Polaganje vijenaca na Memorijalnom groblju u Vukovaru Polaganje vijenaca na Memorijalnom groblju u Vukovaru Foto: A. Čorak

Povodom Dana državnosti RH na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast svim žrtvama stradalim u stvaranju slobodne, demokratske i neovisne Republike Hrvatske.

Vijence je podno spomen obilježja položilo i svijeće upalilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i braniteljskih udruga grada, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Hrvatske vojske, Policije, Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja te ostalih braniteljskih i stradalničkih udruga.

Penava je čestitao svim građanima Republike Hrvatske Dan državnosti napominjujući kako se svaki dan, ne samo danas, treba boriti za boljitak države za koju su ljudi dali ono najvrijednije – svoje živote.
- Svaki je dan u Vukovaru poseban, posebno danas kada smo sretni i kada slavimo što smo stvorili svoju državu, slobodnu i neovisnu. Naravno da svi oni koji su se borili za samostalnost i suverenitet Republike Hrvatske nisu i ne bi bili zadovoljni rezultatom budući da su očekivali pravednije, bolje i funkcionalnije društvo. Na nama je svima da stvorimo takvo društvo kako bismo opravdali tu žrtvu i da učinimo sve moguće kako bi hrvatski građani živjeli u onakvoj državi kakvu smo zamišljali i za koju smo se borili. - naglasio je Penava dodajući kako je ključ takvog cilja u zrelosti pojedinca iz kojega proizilazi i zrelost društva.

Među izaslanstvom Vukovarsko-srijemske županije vijence je položio i svijeću upalio zamjenik župana Željko Cirba. - Ovdje smo se okupili kako bi odali počast onima koji su dali svoje živote za stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Njihovu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti. -rekao je Cirba. 

Svim građanima Republike Hrvatske Dan državnosti je čestitao i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Franjo Šoljić. – Svi smo ponosni na današnji dan, posebno oni koji su sudjelovali u stvaranju hrvatske države. Hrvatskom moramo biti zadovoljni no vlašću nismo i ne možemo biti. Branitelji su stvorili državu i kao dijete je dali na upravljanje ali to je otišlo u krivom smjeru. Očekivali smo da neće biti tolike borbe za fotelje, da se zakoni poštuju i za sve da budu jednaki, da nema različitosti. Hrvatska ima toliko prostora i mogućnosti da bi svima bilo dobro ali to naši političari nisu znali iskoristiti. - zaključio je Šoljić.

U izaslanstvima koja su danas polagala vijenac podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju bilo je i ono kojeg su činili čelnici vukovarskih podružnica SDP-a, HNS-a, HSS-a i Živog zida, a svoju počast su odali i maratonci koji trče maraton Ovčara – Vukovar – Slavonski Brod u spomen na 108. Brigadu iz Slavonskoga Broda.

Podsjećamo, Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. 

 

Pročitano 1911 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI