Ispiši ovu stranicu

Državno izborno povjerenstvo izradilo podsjetnik i webinar

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV arhiva

Za 65 tisuća članova biračkih odbora, koliko će ih biti na lokalnim izborima, Državno izborno povjerenstvo izradilo je podsjetnik i webinar kako bi se čim bolje pripremili za provedbu glasovanja i osigurali pravilnu provedbu izbora, objavila je Hina. Podsjetnik i webinar dostupni su na DIP-ovoj mrežnoj stranici, a na izborni dan podsjetnik će biti dostupan i u papirnatom obliku na biračkim mjestima.
Važnost rada biračkih odbora, njih oko 6500, ističe potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin koja podsjeća i da su lokalni izbori najsloženiji za provedbu od svih izbora.
-Birački odbori su srce izbora, izbori se primarno događaju na biračkom mjestu, ono što vi tamo provedete i zapišete u zapisnik o svom radu, temelj je za utvrđivanje ukupnih izbornih rezultata - naglasila je Lovrin. Poručila je kako je izuzetno važno da svi članovi budu dobro upoznati s izbornim procesima, svojim ovlastima, dužnostima i nadležnostima. Složenosti lokalnih izbora, podsjetila je, pridonosi činjenica da se na jednom biračkom mjestu provode četiri, odnosno pet vrsta izbora. Na biračkim mjestima u općinama i gradovima birat će se članovi županijske skupštine, gradskog, odnosno općinskog vijeća, župan, načelnik, odnosno gradonačelnik i njihovi zamjenici.
U pojedinim općinama i gradovima, uz to će se birati i zamjenici načelnika i gradonačelnika iz reda nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda tamo gdje je u manjini, primjerice u općinama Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Ernestinovo.
Kako bi se birači, ali i birački odbori, lakše snašli u šumi izbora, glasački listići i zapisnici bit će različite boje.

Za svoj rad na izborima, članovi biračkih odbora dobit će po 350 kuna, a predsjednik i potpredsjednika po 400 kuna po izbornom krugu.

Izvjesno je da svi načelnici, gradonačelnici i župani neće biti izabrani u prvom, nego u drugom krugu, u nedjelju, 30. svibnja.

Procjenjuje se da će lokalni izbori stajati oko 100 milijuna kuna, samo za prvi krug treba tiskati 14 milijuna glasačkih listića.

Pročitano 3270 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Izbori

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić