Ispiši ovu stranicu

Večer izvornog folklora u Svinjarevcima

Mimohod sudionika Mimohod sudionika Foto: Etno portal

U Svinjarevcima je proteklog vikenda, u organizaciji KUD-a „Dukati“, održana tradicionalna manifestacija „Večeri izvornog folklora“.

Manifestacija je to koja jedanaestu godinu za redom okuplja njegovatelje izvornog folklora i tradicijskih instrumenata. Nakon mimohoda sudionika i šokačkog kola u središtu mjesta, članovi KUD-ova pokazali su pjesme i plesove svog kraja, a posebna su atrakcija bili članovi KUD-a „Rama“ iz Pleternice koji su okupljenima izveli pjesme na guslama te plesove iz Rame (BiH). 

-Ovo je zaista bogati kraj. Mnoštvo KUD-ova i zaprega nastupaju u Svinjarevcima –  koji su prva seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije. Važno je da se ovakve manifestacije nastave da i mlađi naraštaji mogu uživati i čuvati tradicijsku baštinu te je prenositi s koljena na koljeno – istaknuo je načelnik općine Bogdanovci Marko Barun.

Nakon službenog dijela večeri, uslijedio je koncert tamburaškog sastava „Bećarski inat“ uz zajedničko druženje svih sudionika.

KUD „Dukati“Svinjarevci osnovan je 1974. godine s ciljem očuvanja kulturne tradicije, jezika i običaja istočnog dijela Hrvatske. Članovi društva su imali velik broj nastupa diljem Lijepe naše, poput Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, nastupa na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima. Osim toga česti su gosti u susjednoj Bosni i Hercegovini, kao i Srbiji gdje nastupaju na poziv Hrvata iz dijaspore. Nakon prekida djelovanja za vrijeme Domovinskog rata, KUD „Dukati“ ponovno se okuplja 1995. godine te trenutno broji 50-ak aktivnih članova i volontera.

Pročitano 1182 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić