NAJNOVIJE
HKGD "Dunav" Vukovar osvojilo brončanu povelju

HKGD 'Dunav' iz Vukovara s manifestacijom 'Dunav svome gradu' osvojilo je na tradicionalnoj svečanoj dodjeli nagrada "Suncokret ruralnog turizma" Hrvatske održanoj sinoć u Zagrebu brončanu povelju u kategoriji ruralno – turističke i tradicijske manifestacije.

Ukupno je dodijeljeno 45 nagrada  u sedam kategorija. Na manifestaciji su sudjelovali poduzetnici, obrtnici, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, predstavnici udruga i jedinica područne i lokalne samouprave, inovatori i turistički djelatnici .

(Srijeda, 29 Siječanj 2020 10:11)
Dodijeljene nagrade za natječaj Poduzetnici budućnosti

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) dodijelila je nagrade za 25 projekata srednjih škola u okviru natječaja „Poduzetnici budućnosti“.

(Srijeda, 29 Siječanj 2020 09:40)
Održana 11. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ

Na 11. Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije održanoj u Palači Srijem u Vukovaru Zoran Pandža, član Uprave Ekos-a d.o.o.održao je prezentaciju Izrade studijske i projektno tehničke dokumentacije potrebne za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

(Utorak, 28 Siječanj 2020 15:02)
U Vinkovcima dobili zatvorske kazne jer su vozili bez vozačke dozvole

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske izdali su priopćenje u kojemu se naglašava da će policijski službenici Prometne policije Vinkovci nastaviti poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u koje se ubrajaju alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisna uporaba mobitela.

(Utorak, 28 Siječanj 2020 14:34)
Europski je dan zaštite osobnih podataka

Danas je Europski dan zaštite osobnih podataka ili Dan privatnosti. Utemeljen je 2006. godine odlukom Odbora ministara Vijeća Europe, a prvi je put obilježen 2007. godine na 25. godišnjicu potpisivanja Konvencije za zaštitu osoba vezano uz automatizirane obrade osobnih podataka (Konvencija 108). 

(Utorak, 28 Siječanj 2020 12:01)
Slagalica nastavlja program Aktivni u zajednici 2020.

Zaklada  Slagalica i ove godine nastavlja program Aktivni u zajednici, a provodit će ga u pet slavonskih županija, od veljače do prosinca 2020. godine.

(Utorak, 28 Siječanj 2020 11:22)
Gradska organizacija HDZ-a Vukovar daje potporu kandidaturi gradonačelnika Ivana Penave za zamjenika predsjednika HDZ-a

Gradska organizacija HDZ-a Vukovar daje potporu kandidaturi gradonačelnika Ivana Penave za zamjenika predsjednika HDZ-a.
Priopćenje donosimo u cijelosti.

(Utorak, 28 Siječanj 2020 08:21)

Predstavljeni film i knjiga Oteto djetinjstvo o ratnoj siročadi

Medju ratnom siročadi bila su i dvojica ujaka patera Pavla Crnjca Medju ratnom siročadi bila su i dvojica ujaka patera Pavla Crnjca Foto: Arhiv HRV-a

Povodom 15.dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Pastoralnome centru Sv.Bono u Vukovaru predstavljen je dokumentarni film i knjiga Oteto djetinjstvo, autora patera Pavla Crnjca. Riječ je o sudbinama hrvatske djece iz područja Rame 1942 godine koja su u ratnom vihoru ostala siročad. Autor prati sudbinu preživjelih, donosi cjelokupni popis djece i prikaz 20-tak preživjelih iz toga vremena.

-Film je sada aktualan jer se u Hrvatskoj prikazuje Dnevnik Diane Budisavljević u koji govori o sudbini 12 tisuća srpske djece. Oteto djetinjstvo prikazuje pak sudbinu hrvatske djece s područja Rame gdje su 1942. godine četnici počinili pokolj u kojemu je preko 700 djece ostalo siročad. Nakon toga su hrvatska država i predstavnik hrvatske vlasti na području Rame Nikola Kovačević uspjeli okupiti tu djecu i u dva transporta prevesti ih u Zagreb vlakom. Ondje ih je primio Caritas, a tadašnji nadbiskup Alojzije Stepinac pomogao da se udome po obiteljima u Zagrebu, okolici Zagreba i u Moslavini. U isto vrijeme tu je 12 tisuća srpske djece odnosno događa se velika humanitarna katastrofa, ali koja je riješena uz pomoć dobre volje tadašnjeg hrvatskoga naroda koji je prihvatio tu djecu na poziv blaženog Stepinca i tadašnjih hrvatskih vlasti. Od djece koja su došla u Zagreb iz Rame, oko 512 se vratilo kasnije svojim kućama, 156 je ostalo živjeti u Hrvatskoj, 14 je umrlo ili poginulo, a 18 je nestalo – pojašnjava pater Crnjac.

Autor je ovaj događaj doživio i osobno jer se među sudbinama djece siročadi iz Rame krije sudbina i njegova dva ujaka.

 

Oteto djetinjstvo

-Na poticaj moje bake Ruže, tragao sam za tom djecom 20 godina i na kraju otkrio kartoteku u Državnom arhivu u Zagrebu. Mogao sam ju slobodno pogledati tek 2010. godine i tamo sam pronašao oko 28 tisuća kartona u 56 kutija među kojima i imena 700 djece iz Rame. Sve sam ih popisao i prikazao u filmu i knjizi. Pronašao sam među njima i živih 40-tak sugovornika, nekadašnje djece iz ove priče, a njih 20 je htjelo govoriti za film i knjigu – pojasnio je pater Crnjac.

Film i knjiga Oteto djetinjstvo promovirani su diljem Hrvatske.

 

 

Pročitano 253 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija