Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Očekuje se odlična berba grožđa

Očekuje se odlična berba grožđa FOTO: Arhiva HRV

Ova godina bila je klimatski vrlo promjenjiva, a o tome ovisi i vrijeme berbe grožđa. Sorta i klimatski uvjeti ključna su karika u vremenu sazrijevanja.

- Ova godina bila neuobičajna u odnosu na zadnjih 20  do 30 godina, hladniji početak vegetacije. Međutim, loza je to sve stignula i sada je u istom stadiju kao i prethodnih godina i očekuje se berba u prvoj polovici rujna. -
komentirala je Božena Dolić stručna savjetnica za hortikulturu u Ministarstvu poljoprivrede te se osvrnula na klimatske promjene: 
- Velike vrućine smetaju lozi i može doći do zaustavljanja fotosinteze ako su temperature veće od 35 stupnjeva, no na sreću nismo imali puno takvih dana. Nadamo se da u idućih mjesec dana neće biti većih šokova. - rekla je Dolić.

Na području naše županije bilo je obilnih kiša, a vinar i enolog s ovoga područja rekao je kako je kiša dobro došla jer je već ponestajalo zalihe vode u tlu.
- Ovo što sad imamo je jako dobro, gotovo perfektno. Jedna stvar je dobra, a to je manja potreba za tretiranjem loze nego inače. - dodaje jedan od vinara te ističe kako su očekivanja od ovogogodišnje berbe visoka.

Pročitano 665 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI