NAJNOVIJE
Predstavljen Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima

U Vinkovcima je predstavljen Godišnjak Ogranka MH u Vinkovcima koji obrađuje teme iz kulture, umjetnosti, povijesti i društvenih događanja, a ovogodišnji broj 41. po redu, posvećen je Vinkovčanki Dini Merhav rođenoj Gross, slikarici i kiparici koja se ovom umjetnošću bavila u drugim zemljama.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 07:39)
Kod Iloka dvojica građana Srbije ilegalno prešla granicu

Obavljajući zadaće zaštite državne granice i sprječavanja krijumčarenja osoba, policijski službenici Postaje granične policije Ilok su 19. srpnja u popodnevnim satima, na obali Dunava u Iloku zatekli dvojicu državljana Srbije, 42- i 30-godišnjaka, te 53-godišnjeg hrvatskog državljana, koji ih je primao u automobil zagrebačkih registracijskih oznaka.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:43)
Čarapović osvojio 9 odličja na državnom prvenstvu

Na Državnome prvenstvo Hrvatske u plivanju za dobne skupine i seniore u Zagrebu među 360 natjecatelja iz 37 klubova nastupili su i članovi Plivačkoga kluba Vukovar Luka Čarapović i Bono Iličić.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:39)
U Iloku izvanredna sjednica Gradskoga vijeća o posljedicama prirodne nepogode

U Iloku je jučer održana 3. izvanredna e-sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka s jednom točkom dnevnoga reda.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:35)
U Gunji počela Ljetna škola filma

Web-serijom „Videobox“ sinoć je otvorena 15. Ljetna škola filma Gunja „Josip Krunić“ u okviru koje će, do 27. srpnja, polaznici moći birati između osam radionica.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:32)
U Daruvaru Dan žalosti

Grad Daruvar proglasio je srijedu, 24. srpnja 2024. godine Danom žalosti zbog tragične pogibije šestero osoba u Domu za starije i nemoćne osobe.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:31)
Pronijevi volonteri na seminaru u Pirovcu

Predstavnici vukovarskog PRONI Centra za socijalno podučavanje boravili su početkom srpnja u Pirovcu u PRONI Trening Centru na seminaru za uspostavu kontakta naziva "Partner Ship".

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:16)

Pet dana trčat će od Vukovara do Srebrenice

Start na Ovčari Start na Ovčari Milan Paun

Ultramaratonci, njih desetak, krenulo je jutros s Ovčare pokraj Vukovara put Srebrenice.

Trče u pet etapa od Vukovara preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice. Cijelu trasu dugu 227 kilometara ove će godine istrčati njih petorica, Dražen Ćućić, Miroslav Dudić-Lovrić, Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac.

Prije početka ultramaratona odana je počast žrtvama Ovčare. Izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom položilo je vijenac i upalilo svijeću dok su predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i sudionici maratona podno spomenika položili ljiljane.

Gradonačelnik Penava rekao je kako se ovim ultramaratonom vežu dvije strašne tragedije.
Dva naroda pretrpjela su velike patnje pod agresijom velikosrpskog režima, a zločinački karakter na najgrozniji način manifestirao se upravo ovdje na Ovčari i u Srebrenici. Zahvala Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i trkačima na ustrajnosti i inicijativi. Pothvat nije lak, trči se 227 kilometara, ali svrha je jača od svega. Čuva se uspomena na tragediju i nedužne živote, ali je ultramaraton i poveznica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, između Vukovara i Srebrenice. Trkačima želim siguran i sretan put do Srebrenice“, rekao je gradonačelnik Penava te je naglasio kako smatra da je jako važno što su Ujedinjeni narodi prihvatili rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Ultramaraton organiziraju predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom godišnjice srebreničkog genocida u spomen na žrtve genocida u Srebrenici, žrtve Vukovara i na sve nevino stradale tijekom rata od 1990. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i predstavnik bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Armin Hodžić rekao je kako se brojnim aktivnostima uoči Međunarodnoga dana sjećanja na genocid u Srebrenici prisjećaju žrtava.
Važno je njegovati kulturu sjećanja na primjeren način i odavati počast žrtvama Srebrenice, ali i žrtvama Ovčare. Povezujemo dvije rane Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žrtva ljudi koji trče svaki dan jedan maraton u ovih pet dana snažna je motivacija i za nas ostale da šaljemo poruku i opomenu svijetu da se nešto slično nikome ne smije ponoviti, ali isto tako i da se ne smiju zaboraviti žrtve Srebrenice, Vukovara i svih drugih ratnih zločina u našim državama“, rekao je Hodžić.

Jedanaesti put ovaj ultramaraton trči Dražen Ćućić koji je naglasio kako je ultamaraton organiziran za sve civilne žrtve, od Srba, Bošnjaka do Hrvata.
„Ne smijemo zaboraviti što se dogodilo na našim prostorima devedesetih godina i zato kontinuirano čuvamo sjećanje i na ovaj način“, rekao je Ćućić te naglasio kako o stradalima uvijek razmišlja iz pozicije roditelja.
U ratu se ubijaju i žene i djeca, a iz pozicije roditelja mogu reći samo 'Ne daj, dragi Bože, da se ikada ponovi'. Razumijemo i suosjećamo s majkama Srebrenice, s majkama Ovčare. Ja nisam trkač koji trči za medalje, ja trčim za majčin zagrljaj“, rekao je emotivno Ćućić.

Trkači su pripadnici sve triju nacionalnosti, srpske, bošnjačke i hrvatske, a zajedno, kako kažu, trče za mir, toleranciju i međusobni suživot.

Ultramaraton se održava od 2012. godine.

Pročitano 426 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija