NAJNOVIJE
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)

Za učenike iz 20 hrvatskih osnovnih škola održan Sat povijesti iz Vukovara

Sat povijesti uz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Sat povijesti uz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Foto: Valerija Lozančić

U Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića i ove je godine u okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. održan  Sat povijesti iz Vukovara. Cilj projekta je, putem videokonferencije, koristeći CARNetovu potporu,  satom povijesti povezati učenike osmih razreda iz brojnih hrvatskih gradova i  škola kako bi zajedno učili i razgovarali o slavnim danima obrane Vukovara i domovine Hrvatske.
Ovogodišnji, 9.  po redu, sat povijesti iz Vukovara posvećen je hrvatskoj baštini i hrvatskom identitetu u Domovinskome ratu.

-Satom povijesti pokušavamo ujediniti Hrvatsku u sjećanju na slavne i teške dane Domovinskoga rata i bitke za Vukovar i Hrvatsku kroz različite teme koje se mijenjaju svake godine. Ove je godine Sat povijesti posvećen hrvatskoj baštini i hrvatskom identitetu u Domovinskome ratu. Često je razaranje onoga što nam je važno, što nas čini narodom i hrvatima bilo za nas tragično, ali je jačalo povezanost s našom poviješću i identitetom hrvatskog naroda. Danas je s nama 20 škola i želimo odaslati poruku da volimo i čuvamo svoju Domovinu, rekla je ravnateljica škole Lidija Miletić.

Na satu povijesti o hrvatskoj baštini i identitetu u Domovinskome ratu govorila je i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.
-Kad govorimo o ovoj temi moramo govoriti o velikim razaranjima Gradskog muzeja Vukovar i Dvorca Eltz koji su svojevrstan simbol načina ratovanja, razaranja i uništavanja. Arheološka Zbirka Bauer koja sadrži najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća  bila je povod jednog barbarskog razaranja, uništavanja i odnošenja muzejskih zbirki. Nakon povratka i obnove spomeničke baštine, odnosno građevina, vratila se i naša muzejska građa koja nakon restauracije svojim vrijednostima svjedoči o ulozi i važnosti grada Vukovara u povijesnom i civilizacijskom razvoju cijele regije, ali i važnosti nacionalnog osjećaja pripadnosti Vukovaru i cijeloj hrvatskoj državi, rekla je Marić.

 

Sat povijesti 182

 

Satu povijesti nazočio je i viši savjetnik za nastavu povijesti u Agnciji za odgoj i obrazovanje Franjo Čičak koji je istaknuo kako podržavaju ovaj projekt, posebice stoga što tema Domovinskoga rata nije dovoljno zastupljena niti u udžbenicima niti u nastavi.
-Agencija temi Domovinskoga rata daje sve više pozornosti. Već desetak godina organiziramo i veliki državni seminar na temu Domovinskoga rata za sve profesore povijesti  i tu smo polučili velike rezultate. Vukovar je mjesto gdje je počela obrana Republike Hrvatske u pobjedničkom Domovinskome ratu, tako da u potpunosti podržavamo ovaj projekt Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, posebice stoga jer Vukovar povezuju sasvim mjestima koja pokazuju poštovanje za njegovu žrtvu. Možda bi bilo bolje govoriti o pobjedi Vukovara jer je tu počela naša pobjeda. U svakom slučaju ovo je hvalevrijedan projekt koji će pomoći da se ne zaboravi istina o Domovinskome ratu, naglasio je Čičak.

Potporu projektu daje i Grad Vukovar.
-Smatram da je izuzetno važno  promicanje vrijednosti Domovinskoga rata i žrtve koja se tada podnijela. Djeca moraju znati pravu istinu o Domovinskome ratu i podnesenim žrtvama, rekao je pročelnik Upravnog odjela  za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević.

Darko Tufekčić nastavnik povijesti u OŠ Dragutina Tadijanovića naglasio je kako tema Domovinskoga rata nije dovoljno zastupljena u nastavi povijesti jer učenici osmih razreda o toj temi uče samo šest školskih sati,stoga je i ovaj projekt jedan od načina da se dozna i nauči više.  

Projekt se održava po deveti put. Do sada su obrađene teme: Bitka za Vukovar, Domovinski rat u književnoj riječi - književna riječ o Domovinskome ratu, Pozdrav Liko, Velebita diko, Plači mili Zadre moj, Iseljena Hrvatska u Domovinskome ratu i  25. godina bitke za Vukovar – Na temeljima povijesti mi gradimo novu budućnost te „Učitelji u Domovinskom ratu – Učitelji uče primjerom.
 

        

Pročitano 875 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija