Ispiši ovu stranicu

Vukovarske majke 25 godina tragaju za posmrtnim ostatcima sinova i muževa

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca na Memorijalnome groblju Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca na Memorijalnome groblju Milan Paun

„Vukovarske majke“, udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja, obilježila je 25 godina postojanja i djelovanja.

Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata predstavnici udruge predvođeni predsjednicom Mandom Patko položili su vijenac i upalili svijeću.

Učinili su to i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, Marijana Balić i Stjepan Sučić kao izaslanici predsjednice Koline Grabar Kitarović, Hrvatskoga sabora i Vlade RH. Vijence su položili i dožupan Damir Barna, predstavnici vukovarskoga Savjeta za branitelje te predstavnici drugih institucija i udruga. 

Svečani program održan je  u Hrvatskome domu. Na njemu su vukovarski gimnazijalci izveli recital Priče iz grada, a pjevali su članovi pjevačkoga zbora Društva „Hrvatska žena“ Vukovar.

U svome obraćanju Manda Patko rekla je kako Vukovarci tragaju za još 385 nestalih osoba te da neće odustati od potrage dok ih ne pronađu sve, iako su svjesni da zbog protoka vremena i smrti svjedoka neki možda nikada neće biti pronađeni.

Okupljene su pozdravili gradonačelnik Ivan Penava u svojstvu izaslanika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Stjepan Sučić, pomoćnik ministra branitelja i izaslanik Vlade, Damir Barna, zamjenik vukovarsko-srijemskoga župana Bože Galića, i ravnateljica Opće i županijske bolnice Vukovar dr. Vesna Bosanac. Izaslanica Hrvatskoga sabora bila je saborska zastupnica Marijana Balić.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, rekla je kako su prije dva mjeseca iz ureda srpskoga predsjednika Aleksandra Vučića dobili odgovor da on nije nadležan za pitanje nestalih osoba, iako je ranije primio predstavnike hrvatskih udruga, obećao suradnju na pronalasku posmrtnih ostataka i naredio srpskim institucijama da to učine.  

Sveta misa zadušnica služena je u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

vukovarske majke

Pročitano 960 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun