Ispiši ovu stranicu

Otvorena izložba o borbi protiv vršnjačkog nasilja

Projekt traje do kolovoza ove godine Projekt traje do kolovoza ove godine Foto: Marija Molnar

Udruga B.a.B.e provodi projekt Lajkaj različitost, šeraj toleranciju! Kojega financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja i kojemu je cilj omogućiti djeci i mladima da izvan redovitog odgojno-obrazovnog sustava steknu znanja o vršnjačkom nasilju i vještine nenasilnog rješavanja sukoba te usvoje primjerena stajališta o samom problemu. Korisnici projekta su učenici OŠ Blage Zadre iz Vukovara i OŠ Mijata Stojanovića iz Županje te Srednje tehničke škole i Gimnazije iz Županje.

U okviru projekta održano je 14 edukativnih i četiri kreativne radionice u kojima je sudjelovalo 70-tak učenika, a likovni i pisani radovi nastali tijekom radionica izloženi su u Gradskoj knjižnici Vukovar gdje su ujedno predstavljeni i dosadašnji rezultati projekta.

-Na radionicama smo kao temu postavili borbu protiv vršnjačkog nasilja i nastojali djeci i mladima osvijestiti taj problem, poticali ih da razviju kritički stav prema tom problemu kao i da steknu znanja i vještine za rješavanje sukoba nenasilnim putem. Podučavali smo ih metodama nenasilne komunikacije, poticali da polaze od toga da sukob nije nužno negativan i da ne mora biti povod agresiji odnosno da se problemi ne rješavaju samo agresijom ili povlačenjem nego zauzeti asertivan stav, kako se izboriti za sebe i svoje potrebe bez ugrožavanja prava i sloboda drugog pojedinca – rekla je voditljica projekta, psihologinja Sandra Brkljač.

 

Ucenici

Prvu nagradu u kategoriji osnovnih škola, u iznosu od 300 kuna, za svoj je rad dobio Luka Sić, učenik osmog razreda OŠ Blage Zadre iz Vukovara.

-Na radionicama sam puno toga naučio, a svojim radom želim poručiti da je potrebno što više uklanjati nasilje i svađa među prijateljima kao i da se svi trebaju više družiti i zabavljati – rekao je Sić.

Nakon Vukovara, izložba seli u Gradsku kjnižnicu Županja gdje će biti dodijeljena i nagrada za najbolji rad u kategoriji srednjih škola.

Također, u okviru projekta koji traje do kolovoza ove godine, bit će tiskan i priručnik koji će sadržavati pet najbolje ocijenjenih radionica odabranih na temelju analize evaluacijskih listića, ali i likovne i pisane radove učenika.

- Vršnjačko nasilje se često u društvu banalizira, prešućuje i previđa, sve dok ono ne eskalira do te mjere da je nečiji život ugrožen ili izgubljen. Iako su počinitelji te žrtve vršnjačkog nasilja djeca i mladi, posljedice ovakvog oblika nasilja nisu ništa manje razorne nego da je riječ o nasilju među odraslim osobama. Izloženost vršnjačkom nasilju dovodi do povećanog rizika od depresije, anksioznosti (čak i PTSP-a), agresivnog i autoagresivnog ponašanja, pogoršanja školskog uspjeha, niskog samopoštovanja i samopouzdanja, konzumiranja opojnih sredstava, izolacije i sl. Budući da se ono događa u dobi kad se ličnost formira i izgrađuje, a djeca i mladi ne mogu preuzeti punu odgovornost za svoje postupke niti raspolažu s dovoljno kapaciteta da bi se znali adekvatno postaviti i zaštiti od nasilja, time je potrebnije što ranije započeti s preventivnim programima. Važno je osvijestiti kako međuvršnjačko nasilje proizlazi iz predrasuda, netrpeljivosti i nepoštivanja tuđih ljudskih prava, a moguće ga je suzbiti jedino pravodobnom, stručnom i sustavnom edukacijom za nenasilje koja s trenutačnim resursima nacionalnog obrazovnog sustava nije ostvariva - poručila je o problemu vršnjačkoga nasilja sociologinja Ivana Sučić, voditeljica Sigurne kuće u Vukovarsko-srijemskoj županiji - udruga B.a.b.e.

Izložbu je u ime Grada Vukovara posjetila Davorka Krajnović Naletilić, viša stručna suradnica za kulturu i turizam. 

 

Pročitano 1118 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar