Ispiši ovu stranicu

Na Županjskim virovima pomor ribe

Pomor riba Pomor riba F: Arhiva

Pomor ribe koji su proteklih dana uočili županjski ribiči u kanalu Županjski virovi poprima zabrinjavajuće razmjere.

Prvi primjerci uginule ribe uočeni su u petak, a tijekom vikenda broj uginulih riba značajno se povećao. Zbog svega su na teren izašli inspektori koji su izuzeli uzorke čija bi analiza trebala pokazati što je dovelo do uginuća riba.
- Dobili smo informaciju od državnog ureda za zaštitu i spašavanje koji je jučer bio zajedno sa inspektorima na terenu te uzeli uzorke vode kako su nadležne institucije dale nalog veterinarskom inspektoratu da se sva uginula riba pokupi. Kada analiza bude gotova moći ćemo izvijestiti o čemu se točno radi – rekao je Ante Klanac, predsjednik športsko ribolovnog društva Sava Županja.

Do pomora je došlo u blizini auto ceste i blizini Županje. Inače, kanal Županjski virovi spojen je s Otočkim i Bošnjačkim virovima, a u tim kanalima obitava veći broj raznih vrsta riba. Je li u pitanju ljudski faktor ili je do pomora došlo zbog visoke temperature vode, odnosno prekida procesa fotosinteze algi i biljaka, što dovodi do nedostatka kisika i tzv. zijeva ribe, pokazat će analiza vode jučer uzetih uzoraka.  Kako prenosi Glas Slavonije, ribiči sumnjaju da je u pitanju ljudski faktor jer očevidci tvrde da su neki poljoprivrednici ondje vodom ispirali cisterne nakon zaštitnog prskanja. Ogorčeni su i zgroženi zatečenim prizorima, jer šteta je velika.

Pročitano 1158 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI