NAJNOVIJE
U Vukovaru odigrana "Tri praščića" beogradskog kazališta "Veliki mali princ"

U organizaciji Odbora za kulturu i sport Zajedničkog vijeća općina Vukovar, u Srpskom domu u Vukovaru odigrana je predstava „Tri praščića” u izvođenju kazališta „Veliki mali princ” iz Beograda.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:59)
Vježbali u središtu Vukovara

U organizaciji Udruge za rekreaciju „Fit Infinity Fitness”, a u suradnji s udrugom Djeca za bolji svijet i pod pokroviteljstvom Grada Vukovara jučer je u našem gradu održan sat vježbanja, povodom Svjetskoga dana činjenja dobrih djela. U pješačkoj zoni u središtu Vukovara vježbale su članice ove udruge iz skupine 55 +, djeca vukovarskih dječjih vrtića, ali i zainteresirani građani.

- Cilj je ovoga događaja promicanje zdravlja i organizirali smo ga u okviru našega projekta „Vježbanjem s osmjehom do zdravlja”, a fotografije s ovog događaja odaslane su u 110 zemalja svijeta jer je naša suradnička udruga Djeca za bolji svijet dio svjetske organizacije inicijatora i pokretača Svjetskoga dana činjenja dobrih djela Good Deeds Day kojim povdom smo se i okupili u ovoj aktivnosti – pojasnila je Sanja Manojlović, predsjednica udruge „Fit Infinity Fitness”.

U ime Grada Vukovara satu vježbanja nazočio je pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić koji je istaknuo podršku gradske uprave ovakvim događajima, posebice jer ovaj promiče s jedne strane zdravlje, a s druge činjenje dobrih djela.

- Uvijek ukazujemo na važnost vježbanja i bavljenja sportom, međutim rekreacija poput ove je također sastavni dio zdravoga života među svim generacijama. Stoga i podržavamo događaje i udruge kojima je cilj promicanje zdravlja, kako u rekreativnom tako i u sportskom smislu. Također, danas smo dio i obilježavanja Svjetskoga dana činjenja dobrih djela što nam je posebice drago – istaknuo je Dimić.

Diljem svijeta ovaj se dan obilježava 14.travnja ili bilo koji drugi dan tijekom tog mjeseca.

Sat vjezbanja 2 FIF 2024

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:39)
Sindikat umirovljenika Hrvatske prikupio 33 540 potpisa za peticiju „Veće mirovine odmah!

Peticiju „Veće mirovine odmah!“ Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pokrenuo je 28. veljače, a u mjesec i pol dana prikupljeno je 33 540 potpisa. Predsjednica ovoga sindikata Jasna A.Petrović u priopćenju tim povodom ističe da je riječ o zavidnoj brojci posebice jer su se potpisi prikupljali u predizborno vrijeme kada je pažnja cjelokupne javnosti bila usmjerena na političke stranke.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 10:44)
Predstavljen program ovogodišnjeg obilježavanja Dana Grada Vukovara

I ove je godine povodom Dana Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova koje proslavljamo 3.svibnja organiziran bogat program obilježavanja. Započinje u subotu 27. travnja programom „Vukovaru na dar mladi igraju šah”, veslačkom regatom i večernjim svečanim koncertom HKGD „Dunav“ Vukovar u povodu 30 godina od obnove rada, pod nazivom „Pjesmom i plesom kroz Hrvatsku“. Za 30.travnja je najavljena promocija slikovnice „Volimo te grade: Vukovar u očima djeteta“, u Hrvatskom domu Vukovar.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 10:29)
Na europskim izborima troje kandidata iz Vukovara

Državno izborno povjerenstvo objavilo je zbirnu listu pravovaljanih kandidatura 25 kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament koji će se održati u nedjelju 9. lipnja, 23 su stranačke ili koalicijske, dvije su nezavisne, odnosno liste skupine birača.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 08:19)
U Bogdanovcima pronađeni posmrtni ostatci najmanje dviju osoba iz razdoblja Domovinskoga rata

Dana 15. travnja 2024., u Bogdanovcima su započela terenska istraživanja u potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, na temelju saznanja zaprimljenih od Ministarstva unutarnjih poslova, a pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dviju osoba iz razdoblja Domovinskoga rata koji će, radi daljnje obrade i identifikacije, biti prevezeni u Nacionalnu memorijalnu bolnicu „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru, priopćeno je jučer iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 07:24)
U Hrvatskoj se sve manje čita

U okviru ovogodišnje manifestacije Noć knjige, prezentirani su rezultati istraživanja navike čitanja u Hrvatskoj. Pokazali su porazne trendove, odnosno pad postotka građana koji godišnje pročitaju barem jednu knjigu i to četvrtu godinu za redom.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:54)

U Vajskoj otvorena Šokačka kuća

Svečanost otvorenja Šokačke kuće Svečanost otvorenja Šokačke kuće Foto: VSŽ

U Vajskoj, mjestu u šokačkom Podunavlju, otvorena je Šokačka kuća koju je mjesna udruga Hrvata HKU »Antun Sorgg«kupila zahvaljujući financijskoj potpori Vukovarsko–srijemske županije. Time je ova udruga ostvarila svoju želju da dobije prostor za svoje aktivnosti, ali i prostor u kome će se njegovati i čuvati tradicija Hrvata Šokaca iz ovog dijela Podunavlja.

Presijecanjem crvene vrpce župan vukovarsko–srijemski Božo Galić službeno je otvorio Šokačku kuću.
-Naša županija granična je županija s Republikom Srbijom. Oko 16 posto stanovništva naše županije jesu pripadnici srpske manjinske zajednice. Pomažemo i njima, ali i hrvatskoj zajednici s druge strane granice. Važni su nam dobri susjedski i regionalni odnosi. Suradnja udruga, suradnja u području kulture samo je jedan dio suradnje, a mi želimo da ta suradnja bude i u sportu, gospodarstvu. Da na taj način gradimo odnose za budućnost-rekao je župan Galić.

Ideja za kupnju kuće želja je Vajštanaca okupljenih u udruzi »Antun Sorgg« još od osnutka udruge.
- Kuću ćemo prije svega koristiti za rad naše udruge, ali bit će otvorena i za druge udruge i službene hrvatske institucije-rekao je predsjednik HKU »Antun Sorgg« Mladen Šimić.

-Nadam se da je ovo u Vajskoj samo jedan početak  jer upravo je strategija Hrvatskog nacionalnog vijeća da u puno malih mjesta napravimo jezgru koja će kasnije činiti mrežu Hrvata. Od 54 aktivne udruge samo sedam ima prostor u svom vlasništvu, 25 posto hrvatskih udruga nema pristupa nikakvom prostoru za okupljanje tako da je velika stvar što će evo osma udruga imati svoje mjesto ne smo za potrebe udruge već i stanovništva u Vajskoj, Plavni i  Baču. Ovo u Vajskoj je jedan izuzetan primjer kako smo za šest mjeseci mogli realizirati jedan projekt. Ideja je potekla iz udruge, HNV je potpomogao da se ideja stavi na papir, DSHV je pomogao svojim lobiranjem i ovo je samo dokaz kako zajedničkim djelovanjem brzo možemo uraditi ono što je potrebno našoj zajednici – rekla je predsjednica HNV–a Jasna Vojnić.

 Otvorenju Šokačke kuće nazočio je i veleposlanik RH u Beogradu NJ. E. Gordan Bakota.
- Iznimo je važno da dodatno damo potporu oko nekih projekata u kojima je ključna suradnja lokalnih samouprava i uprava. Moramo stvari spustiti na lokalnu razinu jer će lokalna sredina u nekim trenutcima  bolje i kvalitetnije prepoznati značaj određenih projekata za lokalno stanovništvo - kazao je veleposlanik Bakota.

 Otvorenju Šokačke kuće nazočili su i konzul prvog razreda Konzulata RH Mihael Tomšić u Suborici, dopredsjednik HNV-a Željko Pakledinac, predsjednik Odbora za kultura HNV–a Darko Sarić Lukendić i predsjednik općine Bač Borislav Antonić.

Pročitano 835 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija