NAJNOVIJE
Capak o preporukama za vjenčanja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je danas kako neće doći do zabrana svadbi, ali da će Stožer po tom pitanju donijeti nove preporuke.

(Četvrtak, 09 Srpanj 2020 16:11)
Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza u Vukovaru

Vukovarska gimnastička dvorana je u srpnju prazna, nema treninga i svi članovi imaju odmor. 8.7. gimnastička dvorana nije bila prazna, jer je u posjet GK Vukovar došao je predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza, dr.sc. Marijo Možnik. U gimnastičkoj dvorani predsjednika su dočekale gimnastičarke i gimnastičari, treneri  članovi uprave.

Mario Možnik je bio prisutan i na svečanom otvaranju gimnastičke dvorane u Vukovaru,ali tada kao vrhunski gimnastičar i seniorski reprezentativac, a sada je došao kao novoizabrani predsjednik HGS. Bila je to prilika za kratko i ugodno druženje i razgovor o uvjetima u kojima trenutno radi GK Vukovar, planovima i raznim mogućnostima za poboljšanje uvjeta rada.

Predsjednik je pohvalio GK Vukovar, kao jedan od mlađih klubova u HGS, koji je u svom kratkom postojanju, postigao velike uspjehe kako u ostvarenim natjecateljskim rezultatima, tako i u opremanju dvorane i ulaganjima u stručni trenerski kadar. Svoj dolazak predsjednik je iskoristio i kao stručni voditelj obrazovne skupina na Hrvatskom institutu za Kineziologiju Zagreb i i trenerici Tei Stojšić osobno uručio Uvjerenje i Potvrdu  o uspješno završenom programu osposobljavanja za poslove učitelja sportske gimnastike.

(Četvrtak, 09 Srpanj 2020 14:26)
U Hrvatskoj 91 slučaj zaraze koronavirusom, jedna osoba preminula

U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze koronavirusom te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 978, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite RH.

(Četvrtak, 09 Srpanj 2020 14:19)
U Retkovcima otvoren Dječji vrtić Pčelica

U petak, 3. Srpnja, u Retkovcima je svečano otvoren područni objekt Dječjeg vrtića Ivankovo, pod nazivom Dječji vrtić Pčelica.

(Četvrtak, 09 Srpanj 2020 13:57)
Beroš: 934 aktivna slučaja koronavirusa, prosječna dob 48 godina

U Hrvatskoj su 136 dana od pojave koronavirusa 934 aktivna bolesnika, među kojima je njih 91 na bolničkom liječenju te četiri na respiratoru, a prosječna dob oboljelih je 48 godina, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak na sjednici Vlade.

(Četvrtak, 09 Srpanj 2020 13:54)
Potpisani prvi ugovori o pristupanju članstvu Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije

U vukovarskom  Hotelu Lav potpisani su  prvi ugovori o pristupanju članstvu Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije. O važnosti Zaklade za pomoć hrvatskome narodu u BiH govorio je predsjednik Upravnoga odbora Zaklade, nadbiskup metropolit Vinko Puljić.

-Sredstva Zaklade namijenjena su formiranju mladih, izgradnji potrebnih objekata, ali i strukturama koje tamo žive. Vrlo je važno da se sredstva mogu transparentno pratiti, jer inozemni donatori žele u svakome trenutku imati uvid gdje odlazi i na što se troše njihove donacije, a transparentnost zahtijeva i sam Statut Zaklade- naglasio je nadbiskup Puljić

Potpisano je 36 ugovora u kojima je pet županija te općine, gradovi, ali i tvrtke rekao je Josip Dabro upravitelj Zaklade.

-U Zakladu su se uključile  gotovo sve hrvatske županije. U ovome prvome krugu su realizirani ugovori s 8 gradova, 11 općina i 11 tvrtki. Za uključivanje u Zakladu minimalni iznos za pravne osobe je 5.000 kuna, a za fizičke osobe 500 kuna.  – rekao je Dabro te naglasio kako je  ukupna financijska vrijednost danas potpisanih ugovora  za članstvo u Zakladi je oko 300.000 kuna. Pojasnio je kako se sredstvima Zaklade najprije namjerava završiti bogoslovno sjemenište u Sarajevu, zatim Srednjoškolski centar u Travniku, a potom i jedan dječji vrtić.

Jedan od podupiratelja Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, Osječko-baranjski župan Ivan Anušić naglasio je kako je ova županija i do sada podupirala projekte u BiH ali i u Srbiji.

-Pomažemo Hrvatima koji žive u te dvije države i kojima je potrebna pomoć matične države. Do sada smo za određene projekte Hrvatima u BiH izdvojili 240.000 kuna. Osječko-baranjska županija pomagat će rad Zaklade Vrhbosanske, a za prvu godinu izdvojili smo 15.000 kuna -rekao je Anušić.

(Četvrtak, 09 Srpanj 2020 13:05)
Otvorenje vanjskog dijela Plivališta Vukovar, uskoro rješenje za adu

Na Plivalištu Vukovar gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije povodom početka kupališne sezona na Vukovarskoj adi i vanjskim bazenima Plivališta Vukovar.

(Četvrtak, 09 Srpanj 2020 12:34)

Nova socijalna usluga u Vukovaru – produženi boravak za djecu u riziku

Projekt vrijedan gotovo milijun i pol kuna Projekt vrijedan gotovo milijun i pol kuna Foto: Marija Molnar

Udruga za rad s mladima Breza u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Vukovar i švicarskim partnerom BEO Heimgarten započela je provedbu EU projekta pod nazivom Together u trajanju od 20 mjeseci.

-Cilj je projekta razvoj diferenciranih, održivih socijalnih usluga za djecu u riziku i s problemima u ponašanju na području Vukovarsko-srijemske županije u kojoj ove usluge nedostaju. Cilj partnerstva je iskoristiti iskustva i primjere dobre prakse u Švicarskoj, te ih prilagoditi kontekstu naše lokalne zajednice i ponuditi diferenciranu socijalnu uslugu produženog boravaka za djecu u riziku kao oblik prevencije institucionalizacije kao i usluge savjetodavne podrške za roditelje. Također je važno osnažiti kvalitetne suradničke odnose sa institucijama i lokalnom samoupravom u svrhu decentralizacije kako bismo zajedno lakše i jednostavnije odgovarali na potrebe u području pružanja socijalnih usluga – istaknula je Gordana Ilakovac iz udruge Breza, voditeljica projekta, na konferenciji za medije u vukovarskome Centru za socijalnu skrb gdje je ovaj projekt vrijedan milijun i 491 tisuću kuna predstavljen javnosti.

Kroz njega se u Vukovaru uvodi nova socijalna usluga na ovom području odnosno produženi boravak za djecu u riziku i za podršku njihovim roditeljima, nastoji se umrežiti javni, privatni i civilni sektor u jaku lokalnu mrežu te dobiti stručna edukacija koju će provesti švicarski partneri. Naime u ovoj su zemlji postignuti odlični rezultati glede socijalnoga rada s djecom u riziku, programi su individualizirani i decentralizirani i iz njihovog se primjera može puno naučiti.

-Breza dugi niz godina radi s djecom koja imaju s poremećaje u ponašanju, a kroz naš smo rad postigli izvrsne rezultate odnosno 85 posto djece u riziku s kojima smo radili više se nikada nisu vratili u sustav socijalne skrbi, završili su srednjoškolsko ili visoko obrazovanje, uključili se u proces rada, postali i sami dobri roditelji. U udruzi smatramo da je prevencija najbitnija i najnužnija zato smo se i odlučili na ovu vrstu usluge u Vukovaru koja će djeci od 6 do 12 ili 14 godina ponuditi brigu o njihovim socijalnim i školskim potrebama, pomoći im da razviju neke vještine, a sve kako bi se spriječilo da upadaju u poteškoće, probleme u ponašanju ili dožive izdvajanje iz svojih obitelji – rekla je Ilakovac.

Produženi boravak u Vukovaru provodi se s djecom iz OŠ Nikole Andrića u posebno iznajmljenom prostoru i traje tijekom školske godine.

Ovakva je usluga itekako potrebna Vukovaru, istaknuo je ravnatelj vukovarskoga Centra za socijalnu skrb Zvonimir Rogulja.

Grad Vukovar od samoga početka surađuje na ovome projektu, naglasio je Dalibor Žigić, stručni suradnik za socijalnu skrb u vukovarskoj gradskoj upravi, istaknuvši i planove za budućnost po kojima bi se ova usluga proširila na područje cijeloga grada i sve osnovne škole.

Darko Dimić pak, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije nagasio je veliku potrebu za ovom vrstom usluge na našem području i ocijenio kako će projekt imati velikoga značaja.

- Ovdje se radi o suvremenom trendu deinstitucionalizacije i projektu kojemu je cilj sretno dijete i sretni roditelji – istaknuo je Dimić.

Na konferenciji se moglo čuti kako u našem društvu postoji problem institucionalizacije djece i mladih s problemom u ponašanju i s rizikom od razvoja problema, što smanjuje mogućnost njihovog socijalnog uključivanja u društvo, a također postoji i problem delokalizacije smještavanjem djece i mladih daleko od obitelji i rodnog kraja. Time se negativno utječe na razvoj djeteta te se isključuje sudjelovanje obitelji u procesu socijalizacije što u konačnici negativno utječe i na razvoj lokalne zajednice. Nasuprot tome, kroz svoje dugogodišnje iskustvo u radu sa švicarskim organizacijama i ustanovama socijalne skrbi, u udruzi Breza upoznali su švicarski participativni suradnički kolaborativni model na kojem se baziraju odnosi svih dionika u pružanju socijalnih usluga kako bi se što odgovornije odgovorilo na potrebe korisnika.

Pročitano 466 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija