NAJNOVIJE
Jandroković i Plenković uputili izraze sućuti zbog smrti novinara Denisa Kuljiša

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji Kuljiš u povodu smrti novinara, pisca i publicista Denisa Kuljiša, ističući kako je svojim radom u novinarstvu ostavio trajan i neizbrisiv trag.

(Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019 09:05)
Znanstvenice potvrdile istinitost poruke nadbiskupa Hranića

Istraživanje koje su provele znanstvenice Instituta za društvena istraživanja pokazalo je da mladi traže uređenije društvo i potvrđuje riječi đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića koji je tijekom propovjedi u Aljmašu rekao da mladi "odlaze tražeći svjetlo uređenijega društva", piše Večernji list.

(Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019 09:02)
Kazne za zatajenje informacija o nestalima do 300.000 kuna

Ovih je dana na snagu stupio novi Zakon o osobama nestalima u Domovinskome ratu budući da do sada Hrvatska nije imala jedinstven zakon koji bi uređivao ovu problematiku.

(Petak, 16 Kolovoz 2019 16:39)
Osniva se Kulturno vijeće Grada Vukovara

Na temelju odluke o osnivanju Kulturnog vijeća Grada Vukovara u Gradu Vukovaru objavili su javni poziv za predlaganje članova toga tijela, odnosno pozivaju ustanove i udruge s područja Vukovara, a koje u svojem djelovanju imaju programe u područjima iz nadležnosti Kulturnog vijeća Grada Vukovara, da podnesu svoje prijedloge za članove. 

(Petak, 16 Kolovoz 2019 14:51)
U protekla 24 sata 7 prometnih nesreća

Jučer, oko 6,35 sati, 71-godišnjak iz Vinkovaca upravljao je osobnim vozilom krećući se cestom D-46, iz smjera Orolika u smjeru Tovarnika.

(Petak, 16 Kolovoz 2019 12:00)
Župan Galić obišao radove na projektu “Novo ruho Šumanovaca”

Svetište skrovite Gospe Šumanovačke, najstarije je svetište na području Vukovarsko - srijemske županije i drugo po starosti Marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

(Petak, 16 Kolovoz 2019 11:56)
Nadbiskup Hranić: Djeca se ne rađaju jer su roditelji komotni i ne žele obvezu

Predvodeći misu na blagdan Velike Gospe u Aljmašu, nadbiskup đakovački i osječki i metropolit Đuro Hranić rekao je da se djeca u Hrvatskoj ne rađaju zbog toga što su roditelji komotni i ne žele obvezu, a ne zato što nemaju novaca.

(Petak, 16 Kolovoz 2019 09:57)

Nova socijalna usluga u Vukovaru – produženi boravak za djecu u riziku

Projekt vrijedan gotovo milijun i pol kuna Projekt vrijedan gotovo milijun i pol kuna Foto: Marija Molnar

Udruga za rad s mladima Breza u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Vukovar i švicarskim partnerom BEO Heimgarten započela je provedbu EU projekta pod nazivom Together u trajanju od 20 mjeseci.

-Cilj je projekta razvoj diferenciranih, održivih socijalnih usluga za djecu u riziku i s problemima u ponašanju na području Vukovarsko-srijemske županije u kojoj ove usluge nedostaju. Cilj partnerstva je iskoristiti iskustva i primjere dobre prakse u Švicarskoj, te ih prilagoditi kontekstu naše lokalne zajednice i ponuditi diferenciranu socijalnu uslugu produženog boravaka za djecu u riziku kao oblik prevencije institucionalizacije kao i usluge savjetodavne podrške za roditelje. Također je važno osnažiti kvalitetne suradničke odnose sa institucijama i lokalnom samoupravom u svrhu decentralizacije kako bismo zajedno lakše i jednostavnije odgovarali na potrebe u području pružanja socijalnih usluga – istaknula je Gordana Ilakovac iz udruge Breza, voditeljica projekta, na konferenciji za medije u vukovarskome Centru za socijalnu skrb gdje je ovaj projekt vrijedan milijun i 491 tisuću kuna predstavljen javnosti.

Kroz njega se u Vukovaru uvodi nova socijalna usluga na ovom području odnosno produženi boravak za djecu u riziku i za podršku njihovim roditeljima, nastoji se umrežiti javni, privatni i civilni sektor u jaku lokalnu mrežu te dobiti stručna edukacija koju će provesti švicarski partneri. Naime u ovoj su zemlji postignuti odlični rezultati glede socijalnoga rada s djecom u riziku, programi su individualizirani i decentralizirani i iz njihovog se primjera može puno naučiti.

-Breza dugi niz godina radi s djecom koja imaju s poremećaje u ponašanju, a kroz naš smo rad postigli izvrsne rezultate odnosno 85 posto djece u riziku s kojima smo radili više se nikada nisu vratili u sustav socijalne skrbi, završili su srednjoškolsko ili visoko obrazovanje, uključili se u proces rada, postali i sami dobri roditelji. U udruzi smatramo da je prevencija najbitnija i najnužnija zato smo se i odlučili na ovu vrstu usluge u Vukovaru koja će djeci od 6 do 12 ili 14 godina ponuditi brigu o njihovim socijalnim i školskim potrebama, pomoći im da razviju neke vještine, a sve kako bi se spriječilo da upadaju u poteškoće, probleme u ponašanju ili dožive izdvajanje iz svojih obitelji – rekla je Ilakovac.

Produženi boravak u Vukovaru provodi se s djecom iz OŠ Nikole Andrića u posebno iznajmljenom prostoru i traje tijekom školske godine.

Ovakva je usluga itekako potrebna Vukovaru, istaknuo je ravnatelj vukovarskoga Centra za socijalnu skrb Zvonimir Rogulja.

Grad Vukovar od samoga početka surađuje na ovome projektu, naglasio je Dalibor Žigić, stručni suradnik za socijalnu skrb u vukovarskoj gradskoj upravi, istaknuvši i planove za budućnost po kojima bi se ova usluga proširila na područje cijeloga grada i sve osnovne škole.

Darko Dimić pak, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije nagasio je veliku potrebu za ovom vrstom usluge na našem području i ocijenio kako će projekt imati velikoga značaja.

- Ovdje se radi o suvremenom trendu deinstitucionalizacije i projektu kojemu je cilj sretno dijete i sretni roditelji – istaknuo je Dimić.

Na konferenciji se moglo čuti kako u našem društvu postoji problem institucionalizacije djece i mladih s problemom u ponašanju i s rizikom od razvoja problema, što smanjuje mogućnost njihovog socijalnog uključivanja u društvo, a također postoji i problem delokalizacije smještavanjem djece i mladih daleko od obitelji i rodnog kraja. Time se negativno utječe na razvoj djeteta te se isključuje sudjelovanje obitelji u procesu socijalizacije što u konačnici negativno utječe i na razvoj lokalne zajednice. Nasuprot tome, kroz svoje dugogodišnje iskustvo u radu sa švicarskim organizacijama i ustanovama socijalne skrbi, u udruzi Breza upoznali su švicarski participativni suradnički kolaborativni model na kojem se baziraju odnosi svih dionika u pružanju socijalnih usluga kako bi se što odgovornije odgovorilo na potrebe korisnika.

Pročitano 214 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija